Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénář k filmu vznikl na základe zápisků osoby postižené demencí Alzheimerova typu. Film dokumentární formou vypráví příběh paní O., doplněný jejími vlastními záznamy natočenými na malou digitální kameru, kam si nahrává mini instruktáže k různým každodenním činnostem, vzpomínky, myšlenky a komentáře minulých a současných událostí, které nechce zapomenout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument dovede divákovi předat pocity osoby trpící formou demence. Přitom je sugestivní, velmi dobře promyšlený a pro myslící diváky i docela znepokojivý. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Čím víc nad tím přemýšlím, tím úžasnější se mi tenhle film zdá. Jeho tah na branku je fantastický, za jedno disponuje naprosto neprůstřelným způsobem ponoru do postavy, za druhé si díky filmařskému odstupu může dovolit šokovat diváka i ve chvíli, kdy ten si myslí, že už ho nic nemůže překvapit. Hodně se mi líbilo cyklické opakování některých záběrů, vznikla díky tomu hodně klaustrofobická atmosféra prosycená pocitem, že není kam utéct. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

drsně pravdivý a reálný pohled na život, který většina z nás snad nebude mít možnost vidět vlastníma očima... jen ta stopáž možná mohla být kratší. 80% ()

Pucimka 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní snímek mladé dokumentaristky Viery Čákanyové, který nás seznamuje s paní Oldřiškou, jenž bydlí na obyčejném sídlišti, avšak nežije běžný život jako ostatní. V roce 1993 zjistila, že trpí nevyléčitelnou chorobou, degenerativním onemocněním mozku postihující kognitivní funkce, nazývanou doktory Alzheimerova choroba a paní Oldřiškou familiérně „Alda“. Snímek vznikl převážně z natočených videodeníků hlavní představitelky, jež si na malou digitální kameru nahrávala své každodenní činnosti, které nechtěla zapomenout. Zároveň do kamery promlouvá a vzpomíná na svůj dosavadní život a chce si všechny své myšlenky uchovat, ačkoliv to není prakticky možné. Objevují se i obavy o budoucnost a potenciální eutanazii. Běžný život, který se pro ni stává složitým, reflektuje se značnou suverenitou a sebeironií. Dokument velmi efektivně uvádí diváky do problematiky Alzheimerovy choroby úplně novým způsobem, z pohledu pacienta. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama