Reklama

Reklama

Šílený Max, pronásledovaný svou pohnutou minulostí, je přesvědčen, že jediný způsob jak přežít, je vydat se na osamělou pouť. Narazí však na skupinu prchající pustinou ve vyzbrojeném obrněném vozidle, v jejímž čele stojí elitní Imperator Furiosa. Citadelu, odkud prchají, tyranizuje Immortan Joe, kterému kdosi odcizil něco nenahraditelného. Rozzuřený vojenský vůdce svolá všechny své gangy a ve vysokooktanové silniční válce nemilosrdně pronásleduje prchající rebely. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (2 426)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

V současné době nejčastěji skloňovaný pojem na Čsfd mě zkrátka nemohl uniknout a jít do biografu se jevilo jako povinnost. Nyní krátce po projekci, lze s klidným svědomím konstatovat, že za tu návštěvu to rozhodně stálo. Věřím že doma na obrazovce televize, bych si to zdaleka tolik nevychutnal, snad jen některé scénky bych si mohl opakovaně přehrát, protože vyznat se ve zběsilém tempu bylo mnohdy nad lidské síly. Co mě na celém filmu překvapuje asi nejvíce je to, jak se George Miller dokázal vrátit ke své látce s odstupem téměř čtyřiceti let a to co tehdy technologicky nebylo možné, předvedl nyní v té nejlepší možné podobě. Když tak pátrám v paměti, nenacházím tak skvěle zpracovaný post-apolyptický film. Jistě by se našlo spoustu lidí, kteří budou chtít hledat záměrně chyby, ať už v podobě pointy nebo uvažování hrdinů. Tady je však potřeba si uvědomit, že ve světě který si Miller vytvořil věci nemusí dávat až tak smysl. Ostatně některé momentky zaručeně vyvolají úsměv na tváři, v dobrém slova smyslu. Vůbec nejzajímavější je na filmu atmosféra, která v takovémhle měříku není k vidění v jiném filmu. Je potřeba zmínit skvělé masky, dokonalý vozový park jako z počítačové hry Carmageddon, do toho zamíchejte nekompromisní řežbu a zpustlé pouště ve kterých každá přeživší duše neváhá tasit zbraň proti komukoliv. Ano, zvěsti nelhaly Mad Max Fury Road je skutečně výjimečný kasovní trhák a mohu jen a jen vřele doporučit návštěvu biografu... ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

To byla teda parádní jízda. Bizarní výprava. Ještě bizarnější masky. Umělecký obraz. Hlavně jízda v bouři. Ta stojí opravdu za to. Krutý a neúprosný svět. To neni žádná novinka. Bylo to takhle už v Bojovníkovi Silnic. Akční složka je naprosto kulervoucí. Minimum zbytečných keců. Jen brutální a nekompromisní jízda od začátku až do konce. A těch nápadů. Už dlouho jsem neviděl tolik invence. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Neskutečný nářez, který nechá vydechnout jen na chvilku kolem poločasu a přitom i během toho klidu má co nabídnout. Čekal jsem moc, trailery byly úplně top, ne li nejlepší za poslední roky a dostavila se obava, že se v ukázkách objevuje jediná akční scéna a zbytek nudnějších pasáží se zadumanými pohledy teprve čeká do kina. Ano i ne. Trailery skutečně ukazovaly jedinou akční pasáž, ale jen protože celý film je jedna obří zběsilá jízda. Ne nepodobná muzikálu a monstróznímu metalovému koncertu, po kterém mi opravdu trochu hučelo v uších:) Každý detail, každá hlavní i vedlejší postava má své místo, každý záběr do pouště je vypiplanější než cokoliv, co jsem viděl minimálně za posledních pár let. Film, který si vystačí i s jednoduchou zápletkou a přitom stihne říct tolik. Miller natočil výjimečný film a nechápu, co dělal poslední roky u pohádek a animáků, vážně ne. 10/10 ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Co do intenzity zážitku jsem se takhle ze soustavně plynulého a zároveň adrenalinem vyhroceného tahu na bránu naposledy cítil u Nolanova Temného rytíře. Těžko šlo podat přesvědčivější vizi post-apokalyptického světa proti jehož všudypřítomné beznaději je jen úniku v před, k přežití. Vysokooktanový pud sebezáchovy, kterému přidanou hodnotu dodává střet destruktivního světa kmenového post-apokalyptického uspořádání ovládaném muži posedlými dominancí nad vším živým i neživým a konstruktivní alternativou bráněnou ženskými hrdinkami. Nadto obohacený o podtextovou symboliku - viz strom na krkavčí pláni. Přepálená stylizace, brutální chaos, kytara s plamenometem až vám na konci přijdou úvodní Maxova slova zcela pochopitelná. Zajímalo by mě, jestli se našel někdo, kdo z kina opravdu neodcházel z určitou dávku rozrušení. A to u letního blockbusteru je pěkný žůžo! ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Max Bane se žene zběsilou cestou a tankuje plnou akce a adrenalinu. Osobně jsem z trailerů moc nadšený nebyl. Příběh mi tam nedával hlavu a patu a nebylo mi jasné, jestli to takhle bude celou dobu, nebo je to jen záběr z vrcholného finále. Miller se ale vydal cestou Chytré Horákyně, a bylo to oboji a ani jedno. Každopádně to byla masivní podívaná (a to nemyslím jen vůči 4DX, které jsem se v rámci Mad Maxe konečně troufl otestovat - no jak jinak než na něčem, kde se jezdí v autech). Jako herectví, kaskadérské kousky, akční kousky, výprava, úměrnost příběhu, propracovanost... Mad Max prostě válí a je to úžasné. Jsem k rebootům, nepřekvapivě, skeptický, ale tento si mě získal. Mad Max odstartoval jak s flusancem benzínu do sací trubice. A nebojí se být odvážný, tvrdý, drsný, hnusný, špinavý a krutý. Jako správné zrcadlo post-apokalyptického světa... ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Brutálna akčná automobilová naháňačka - možno takto jednoducho by sa dal nazvať tento hustý film. Avšak je k tomu potrebné doplniť, že s autami vo filme sa niekto neuveriteľne pohral. Ďalej musím spomenúť, že akcia nedá vydýchnuť počas 90% trvania filmu a samotná naháňačka vypĺňa rovnakú časť. Ešte musím pochváliť masky a na záver: Junkie XL bol skvelý výber na hudbu k tomuto našlapanému filmu! Jednoznačne odporúčam. Čistých 5* bez mihnutia oka. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

VIDĚT A UMŘÍT !!!! Po skončení se mi podlamovali kolena. Nic takového ještě nikdo nenatočil. NEJDOKONALEJŠÍ POSTAPOKALIPTICKÝ SVĚT PLNÝ DEPRESE, JAKÝ BYL KDY VYTVOŘEN. Jestli hledáte čistokrevný akční film plný šílených nápadů (střílení a řezáním vším možným, výbuchy aut, odlétávající hořící těla, zmutované bose, krvelačné ženy a TO VŠE ZA NEKONEČNÉ JÍZDY, tak to tu máte. Pro srovnání s ostatními díly tu má Max a jeho osoba nejméně prostoru a film je jakoby 3x prodloužená verze konce 2. dílu Maxe nadupaná těmi největšími možnými efekty téhle doby s opravdu nabušeným soundtrackem. ROZCUPUJE VÁS TO !!! ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Připadalo by vám naprosto zbytečné vyhodit miliardy dolarů za to, že ve dvou hodinách ukážete kolonu střídavě vybuchujících aut jedoucí tam a zase zpátky? Připadalo by vám nechutné, kdyby tříčtvrtina postav ve vašem filmu byli fyzicky zdegenerovaní, mentálně retardovaní úchylové nejtěžšího kalibru? Připadalo by vám morálně nevhodné otevřeně zobrazovat "chlapy", kteří ženy berou jen jako otrokyně na sex, nástroj k plození synů a zachází s nimi hůř, než s dobytkem? Vidíte a George Miller s tím neměl nejmenší problém. Asi trpí stařeckou demencí... A nebo vsadil na ještě dementnější publikum, které je už unaveno zapínáním mozku při sledování filmů a chce se vrátit zpátky ke kinematografii atrakcí. Nejvíc "cool" je přece naprostá neúcta ke všemu živému, ohnivé hřiby každé dvě vteřiny a řvoucí motory aut! /// Odpad!, který by si to příběhově zasloužilo, jsem nedala jen proto, že je tento úchylný film přece jen ve svém pojetí novátorský a taky kvůli Tomovi Hardymu a Charlize. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Brilantná explózia postapokalyptickej, akčnej, púštnej jazdy... čo viac dodať, poriadna oddychovka bez nutnosti premýšľania s klasickým vrstvením príbehu. ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Jako vymyvačka je to dobré, akce super, choreografie boju omračující. Postapo svět je správně nechutný..ale ten zbytek? Ano, má to nějaký děj, ten se ale Maxe moc netýká. Prvních 30-40 min se s ním člověk ani nedokáže ztotožit, protože to není šilený Max, ale retardovaný a schyzofrenický Max. Jednomu ani nedojde, že je to Tom Hardy, který je jinak celkem výrazný herec. Zde je ale absolutně utopen v kovošrotu. Přehršel naprostých zbytečností, jako mít auta na superpohon, když máte málo benzínu, nebo plivat oheň z kytary jen proto, aby se klukům dobře bojovalo, je dost kontraproduktivní. Navíc nevím, čím napájeli ty brutální zesilovače, a proč s sebou tahali hudební soubor Yamato, když si nejsem jistá, jak by to dopadlo s těmi bubny se vším tím ohněm, vánicema, změnama počasí apod. Já mám ráda pověstné "přitažené za vlasy", ale tohle bylo přizažené až za šedou kůru mozkovou.. Akce, bojove sekvence, kostýmy a prostetiky úžasné, celkový dojem ale neskutečně mizerný, plný dojiček, feministek a zase té plastikové Rosie "mám-huntingtonův-syndrom" Whiteley. 60% s odřenýma pyskama, ušima, podvozkama a vším, co se dá odřít...a to raději nemluvím o tuskenech a vader-like hlavním záporákovi. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Šílená, ale konzistentní a zvráceně přitažlivá vize postapokalyptické budoucnosti. Miller neplýtvá rozpočtem na digitální scenérie se zničenými městy, ukazuje jen nekonečnou poušť s dunami a kaňony, všechny prostředky očividně vrazil do bizarně roztodivných vehiklů a dechberoucích honiček (poníženě smekám před kaskadéry). Takhle našláplý přímočarý akčňák, který neustupuje kompromisům a zachovává si svou zohyzděnou tvář, tu už opravdu dlouho nebyl. Navíc takto dravý, zručně natočený a audiovizuálně "krásný". ()

Timak 

všechny recenze uživatele

To byla opravdu Fury Road. Ale hodně zábavná. Tom Hardy tohle prostě umí - stejně jako ve Warrioru, prohodil asi tak 10 vět, ale prostě to sedí, jak prdel na hrnec. A musel jsem dát plné hodnocení i za to, že vlastně všechny postavy byly obsazeny dokonale. ()

Michi88 

všechny recenze uživatele

To, co jsem čekal, jsem přesně dostal. Strhující jízda plná akce, která mě skoro po celou dobu připoutala k obrazovce. Začátek skvělý, uprostřed mě to místy moc nebavilo, ale ke konci se zase rozjela pěkná akcička. Škoda jen, že to neskončilo Happyendem pro všechny postavy, protože mi všechny ty na Maxově straně byly sympatické. Původní trilogii jsem neviděl a ani to nemám v plánu, ale na další pokračování s Tomem Hardym se určitě podívám. Ještě musím filmaře pochválit za tak perfektní a detailní zpracování postapokalyptického světa, protože lépe zpracovaný jsem snad ještě neviděl. ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla opravdu zběsilá spíše jízda. Akce perfektní jen to mohlo být v detailech krvavější. Trochu krve by neuškodilo. Max byl nevýrazný. Tom Hardy v roli Maxe mi seděl, ale byl tam snad jen aby název filmu dostál svého názvu. Charlize Theron perfektní. Uvítal bych taky spíše jiné akce než jen samotnou jízdu a honičky. Jinak perfektní film a hlavně napínavý. 85% ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

G. Miller jako občan země, která si dovede udělat pořádek a má se před i. živlem na pozoru, varuje zbytek světa zábavnou formou před m. nebezpečím. Takto to totiž, až se m. nacpou tam, kde ještě nejsou, bude na světě vypadat. Ženy budou majetkem, lidé se budou klanět jednomu bohu, jedomu prorokovi a nejvyššímu i.....i, vše bude zničeno m. barbary a barbaři tomu bordelu budou velet. A lidé budou mít stále strach napsat/říct něco, co by mohlo barbary rozzuřit k nepříčetnosti (jednotkou nepříčetnosti je jeden mrtvý). Tento komentář myslím vážně. ----- Jinak naprosto fantastická filmová podívaná. Honící scéna na motorce z T2 dvakrát napínavější a lépe natočená natáhnutá na celý film, to je tenhle film. / 24. října: Si tu brouzdám v profilu tohoto filmu a napadlo mě, že bych se měl na Zběsilou cestu podívat znovu:-) Jo, tohle je přesně ten typ filmu, na který se čas od času je dobré podívat znovu, protože je v něm všechno vlastně úplně dokonalé. Naprostá audiovizuální žranice. ()

jujec 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem původní filmy, ale přesto si myslím, že i jeho pokračování by mělo mít nějaký děj. Jestliže však jedna tlupa v šílené době někam jede, někdo se je snaží zastavit, a toto se zopakuje ve filmu 2x, nevidím žádný důvod, proč by se mi to mělo líbit - bizarní prostředí a efekty nijak nevyrovnají naprosto chybějící děj. ()

pursulus

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení celé řady "Šíleného Maxe" a můj názor na ni jsou ZDE. (Vysvětlení, proč hodnotím více snímků jako celek, lze nalézti na mém profilu v úvodní části "O hodnocení".) ()

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Anya Taylor-Joy dotočila prequel Šíleného Maxe

Anya Taylor-Joy dotočila prequel Šíleného Maxe

28.10.2022

Pro herečku a hlavní hvězdu chystané Furiosy Anyu Taylor-Joy (Dámský gambit) je hlavní část natáčení hotová. 26letá Američanka z Miami sdílela před pár hodinami fotky na svém instagramovém účtu, ve… (více)

O čem bude madmaxovská Furiosa?

O čem bude madmaxovská Furiosa?

26.06.2022

Natáčení snímku Furiosa je v Austrálii momentálně v plném proudu, a tak už na veřejnost vypluly také první oficiální informace o ději celého filmu. Jak už název napovídá, hraný prequel k Šílenému… (více)

Reklama

Reklama