Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (919)

cheyene 

všechny recenze uživatele

PC hru Tomb Raider jsem měl vždy v oblibě a její restart jsem očekával s napětím. Samotný výsledek mě pak sice v mnoha ohledech nebavil tolik, jako předešlé části, ovšem v případě filmu to bylo zcela opačně. Snímky s Angelinou Jolie nejsou nejstrašnější, ale je pravdou, že v nich není nic, co bych si i po letech pamatoval, resp. chtěl pamatovat. Alicia Vikander coby Lara Croft mě zaujala daleko více. Po většinu času se příběh drží nohama na zemi, z herní předlohy si bere to nejlepší, co může a celkově tak působí správně dramaticky, dobrodružně, akčně, ale i svěže. Samotný závěr, resp. únik z hrobky je už za hranou, avšak finální dojem to nekazí. Pro mě rozhodně příjemné překvapení, zvažuji i plný počet hvězdiček za dobrou a povedenou zábavu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ bude chcieť byť filmové spracovanie verné jeho hernej predlohe, nikdy nebude tombraider-ovský príbeh niečím, čo by sa zarylo hrubými písmenami do análov akčného žánru. Veľmi pozerateľný film, príbehovo sa snaží o trošku hlbšiu myšlienku, najmä úvod nám ponúka trošku inú Laru ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcej sérii. Dnes už klasická stávka na teenagerovské obsadenie mi trošku vadilo, ale nakoniec to nebolo až také infantilné ako sa spočiatku zdalo, že bude. Príbeh ale stroskotal na snahe o Indyho v ženskom pubertálnom rozhraní, kde logiku stráca nielen dej ale miestami aj akcia. Tá sa snaží byť za každú cenu cool, ale miestami je to tak veľmi preexponované, že by ste tomu neverili ani v hernej sérii. Za mňa teda fajn oddychovka na jedno zhliadnutie, ale na obranu musím povedať, že o chlp lepšia ako tá v silikónovej verzii spred sedemnástich rokov. 60%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zdravěji pojatá, ale v jádru pořád stejná ptákovina jako původní první a druhý díl, navíc o něco méně cool a na efekt. Plus za to, že tam kde Angelina používá čáry, Vikander má svaly. Pochvala režisérovi za to, že reboot uchopil relativně slušně v kontextu s intelektem moderního diváka, kterého už žádný blockbuster jen tak nepřekvapí, takže proč si hrát na něco co to není. Hned od začátku se tedy jede poměrně poctivě s Alicií, která má herecký talent a mnoho emocionálních poloh. Zazdívá to druhá polovina na misteriózním ostrově s kobkou, která je téměr do detailu okopčená z jakéhokoliv dílu Indyho Jonese. Ač lze kvitovat svěží přístup režiséra, ten pocit zbytečnosti restartovat ne příliš povedenou herní adaptaci to totálně devastuje. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lara Croft a První křížová výprava? Tak trochu. Na Indiana Jonese to samozřejmě nemá, Tomb Raider je ale nejlepší videoherní film všech dob a velká dobrodružná pecka. Hned zkraje mě překvapilo, jak dobře tu šlape akce, hlavní hrdinka i všechno kolem. A s přibývajícími minutami je to jen a jen lepší, protože se každé rozhodnutí, které tvůrci Tomb Raidera udělali, promění ve správnou volbu. Ať už film potřebuje špetku emocí, cool moment nebo solidní dialog, vždycky se neohroženě míří do černého. Lara tak konečně zlomila "videoherní kletbu" a měla by potěšit nejen fanoušky (nových) videoher, ale i řadové diváky, kteří prostě vyrazí na akčňák s tajuplnou hrobkou. (8/10) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vedle Wonder Woman působí Lara jako chudá příbuzná (hráče videoher asi producenti vnímají jako méně silnou diváckou skupinu než čtenáře komiksů). Všehovšudy čtyři prostředí (Londýn, Hongkong, ostrov, hrobka), s výjimkou vodopádu nikterak okázalé akční scény a v podstatě jen jedna (vycházející) hollywoodská hvězda. V kontextu snah o stvoření plnohodnotné akční filmové hrdinky jde nicméně o lehký pokrok. Lara Croft v podání přirozeně hrající Alicie Vikander je naprosto uvěřitelná. Dvojice scenáristů (Geneva Robertson-Dworet napsala taky Captain Marvel) neexperimentovala a nabízí tradiční origin příběh, který nehráče přehledně zasvětí do světa Tomb Raidera a hráčům nabídne uspokojivou porci „backstory“ a množství přímých citací ze hry. Lara je nám dvojicí úvodních akčních scén představena jako žena, která sice nevyniká ohromnou fyzickou silou, zato dokáže vymýšlet „lišácká“ řešení problémů. V obou případech zatím každopádně selhává. Silná, sebevědomá, byť nikoliv neohrožená, ale poměrně věrohodně zranitelná akční hrdinka se z ní stává až poté, co začne aktivně řešit své „daddy issues“. Vzniká dojem, že všemi prezentovanými schopnostmi, z nichž za některé vděčí otci (řešení hlavolamů, lukostřelba), disponovala od začátku, pouze jí scházela vnitřní rovnováha, protože v jejím životě chyběla ona otcovská figura. V tomhle ohledu je navenek progresivní film hrozně tradicionalistický (vlastně podobně jako Poslední z Jediů – dosaďte za Marka Hamilla Dominica Westa a dostanete prostřední část filmu). Rodinná linie, zastoupena zprvu zejména flashbacky, je ovšem zdatně zakomponována do hlavního vyprávění, posunuje děj, vysvětluje hrdinčiny motivace, pomáhá překlenout delší časové úseky, kdy se postavy někam přemísťují. Pokud jde o přínos libovolné scény pro vyprávění, nelze Tomb Raiderovi nic vytknout. Skoro žádná hluchá místa, kdy by nás přestalo zajímat, co bude dál (camea Nicka Frosta mohla být kratší, nebo žádná). Všechno je hezky propojené a navazuje na sebe. Možná až moc hladce a přímočaře. Akční scény jsou dostatečně různorodé a výrazně videoherní (a demonstrují, jak se Lara zdokonaluje v jednotlivých oblastech – souboj tělo na tělo, útěk před pronásledovateli, skok do dálky), tempo nepolevuje. Uthaug stejně jako ve Vlně předvádí perfektní ovládnutí řemesla a znalost principů klasického hollywoodského vyprávění. V rámci akčního žánru to vůbec není špatné, jen doufám, že pokračování, pro které si film v závěru trochu zdlouhavě a příliš okatě připravuje půdu, nebude stejně přehnaně opatrné. 65% ()

Galerie (89)

Zajímavosti (26)

  • Lara (Alicia Vikander) v otcově tajné kanceláři najde kameru a kazetový nahrávač s nabíjecími bateriemi, které po 7 letech bez problému fungují. (LaserJet)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama