Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Videa (82)

Trailer

Recenze (1 837)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tomuto seriálu jsem se vyhýbala jako zombie kulce do hlavy, protože hororový žánr není zrovna mým šálkem kávy. Ale jak už to bývá, během krize z nedostatku kvalitních seriálů jsem odsunula předsudky stranou a skutečně nelituji. V TWD (k mé radosti) neběží o děsivá a nečekaná vybafnutí chodců, nýbrž o dramatickou podívanou "kdo s koho". Děj zasazený do postapokalyptického světa nabízí i palčivé otázky ohledně vlastních survival skills, nutí člověka přemýšlet o tom, jakou roli by hrál ve zničeném světě on sám. S téměř stoprocentní jistotou, že já bych byla ta sebevražedná hysterka, která ostatním kazí šanci na přežití, tedy nadšeně sleduji dál a doufám, že zombie nikdy svět neovládnou... První řada v Atlantě je hodně strhující a téměř nervy drásající. Po usazení na farmě tempo zpomalí, ale rozhodně to není tolik na škodu. Druhá řada se totiž může chlubit zase zajímavou atmosférou, jakou ostatní série postrádají. Zabývá se spíše vývojem postav, takže je v několika směrech unikátní. Vyvrcholení je dech beroucí a scéna se Sophie ve stodole patří jednoznačně k nejsilnějším. Objev věznice zase přináší do děje nové problémy, rozhodně mě bavilo sledovat čištění bloků a zabíjení chodců přes plot. Naopak Woodsbury není až tak zajímavé a Andrea se definitivně stává postavou, kterou chci vidět zemřít :) Poslední setkání Daryla a Meryla zapůsobilo. Čtvrtá řada má více epizodnější děj, jsou tam slabší momenty, které ale dokonale vyvažují neočekávané scény. Například odchod Lizzie (Just look at the flowers, Lizzie). Škoda, že pátá série je zatím nejslabší, postrádám pravou walkingdeadskou atmosféru a zajímavější zvraty. K čemu se v souvislosti se seriálem ještě musím vyjádřit, je naprosto nespravedlivý hate na Lori. Její smůla spočívá v tom, že se ihned zapsala do paměti diváků tím, že spala s nejlepším kamarádem hlavního hrdiny. A ruku na srdce, to se seriálovým ženám prostě neodpouští. Pokrytecké je, že Shanea nikdo k mému údivu neviní - přitom on nechal Ricka v nemocnici, lhal o tom Lori a všechno dělal jen proto, aby se jí dostal do kalhotek. Podle mě naprosto iritující a nesnesitelná postava, kterému ale všechny výlevy a přestupky všichni odpustí, zatímco Lori všichni absurdně nenávidí třeba jen proto, že věší prádlo. Trochu pokrytecké... But no matter what we find in D.C., I know we’ll be okay, because this is how we survive. We tell ourselves that we are the walking dead. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I. série: dobře odvedená práce, která kulhá hlavně v melodramatických dialozích, naopak exceluje v zaplevelené Atlantě a výborných zvratech (domov pro seniory, vykopávání hrobů etc.). Některé konflikty mezi postavami se definují jako nosné, jiné zase totálně tuctové, ale atmosféra je dost skličující na to, aby první sérii člověk absolvoval v příjemném napětí, jaké navozují podobně realistické vize konce světa. [75%] II. série: fenomenální rozjezd, atmosféra prvních dvou epizod vybičovaná na max. Pak bohužel nastoupí redneck syndrom a všechny postavy (s malými daryl-jímkami) zdegenerují do buranů, kteří se honí za vlastními ocasy a plácají pořád totéž. Už dlouho jsem nikoho tak nesnášel jako Dalea a jeho kuní trpitelství. Co by vystačilo na epizody tři je tu roztažené na dobrých 7 (když nepočítám silný start a solidní konec). I nové akvizice se budou muset obhájit v dalších sériích, tady totiž skoro nic nevychází. Hodně mrtvolný zážitek. [55%] III. série: aneb jak se ze zaujetí stala vášeň a z docela sympatických postav regulérní členové rodiny. Oproti druhé sérii všechno dobře - začátek není přepálený, jednotlivé situace jsou rozehrané, chemie postav proměnlivá, jen minimálně se opakují situace a dilemata (hodně prospělo odklizení milostného trojúheníku), návrat Merla stvrzuje největší devizu WD: schopnost nepředvídatelně měnit postoje k postavě na velmi malé ploše. Poetika post-apo rozvratu zachází v psychologické a etické hloubce mnohem dál než jakýkoli podobně orientovaný film. Způsob, jakým se z walkerů stává spíš stafáž v konfliktech dohasínající civilizace je mrazivý. Nebýt toho, že poslední díly série občas trochu "tahají čas" (13 by bylo akorát), šel bych do euforických otáček. I tak se z WD stává srdcovka a z Ricka a Daryla jedny z nejlepších postav v současné bedně. [85%] ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po pilotu: Po řemeslně vypiplaném Boardwalk Empire od Scorseseho tu máme dalšího silného adepta o titul seriálový klenot sezózny (nejen této).Frank Darabont nám totiž v pilotu předvedl dokonale atmosférickou jízdu plnou mrazivých scén a také překvapivě několika hodně emotivních momentů. Peníze jsou vidět na každém záběru, masky jsou více než podařené, celé to hodně rychle uteklo a brutalitou Darabont také moc nešetří. Už když v prvních minutách pilotu nechá nemilosrdně zastřelit zombie holčičku, tak je vám jasné, že tento seriál se s ničím párat opravdu nebude, o čemž se později přesvědčí i milovníci koní. Herecky se tomu také nedá nic vytknout, i když zde nás to hlavní zřejmě ještě čeká. Hlavnímu hrdinovi Andrew Lincolnovi nicméně fandím už teď. Stejně jako fandím tvůrcům, aby tenhle po čertech zajímavý projekt dotáhli do úspěšného konce. A jestli se cestou něco ošklivě nezvrtne, tak se toho ani moc bát nemusíme........Seriál si naštěstí celou sérii udržel vysoce nastavenou laťku a i přes některé až příliš kecací sekvence jsem hodně spokojen. 90% 2. série: 60% 3. série: 80% 4. série: 60% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Co se týče letošní seriálové sezóny, tak ŽIVÍ MRTVÍ jsou zatím to nejlepší co se v televizi urodilo. Frank umí a ví jak na to. Naplňuje fantazie fanoušků žánru a ještě přidává prvky, které ve filmech o zombících nevídáme zrovna často, jako je třeba soucit a lítost (scéna s odpravením beznohé cyklistky, nebo černochova žena). Rozpočet je rozhodně vidět, člověk by neřekl, že jde o seriálovou produkci jak je všechno působivé. Vy co jste viděli MLHU už jste viděli jak dokonale Frank zvládá apokalyptické průjezdy krajinou a vězte, že tady jsou ještě lepší, protože všechno není skrýté v mlze. Finále v Atlantě je pak naprostá špička tohohle pilotu. Z hereckého obsazení jsme zatím poznali hlavně Andrewa Lincolna, který bezvadně padne do bot Ricka Grimese. Z ostatních jsme toho moc neviděli, tak se raději zdržím ukvapených závěrů. Nemůžu se dočkat druhého dílu. První série: Špica. Rozhodně ze seriálů co letošní sezónu odstartovali mě tenhle chytl nejvíc. Po bezvadném pilotu následuje šťavnatá akce prokládaná obyčejným přežíváním v rozpadlém světě. Scény se zombíky nejsou ani tak děsivé jako spíš realistické. O Rickovi jsem už mluvil a i když všichni zůčasnění hrají výborně vyzvedl bych Jona Bernthala, jehož Shane si mě v závěru hodně získal a Normana Reeduse, kterému Daryl Dixon prostě sedne. Finále nechalo dveře dokořán pokračování a já teď budu muset čekat rok, abych zjistil co mu to sakra pošeptal! Druhá řada: Čekání to bylo dlouhé, ale vyplatilo se. Bublající kotlík emocí, tak by se dala popsat tahle řada. Shane rychle vyrostl v moji nejoblíbenější postavu, hlavně díky tomu, že je katalizátorem dění. To on žene dopředu změny hlavních charakterů. První půle si staví základy pro gigantické finále, které má několik zásadních a ikonických momentů. Ze závěrečného přerodu celé skupiny a především Ricka mrazí. Přitom to bylo dlouho zapotřebí. V současné době nejlepší seriál v éteru. Tak sem s třetí řadou. Vězení čeká... Třetí řada: Prozatím jednoznačně nejlepší série. Přibylo dílů a atmosféra je hustá jako těsto na chleba. Hlavní hrdinové padají jako mouchy a to tak efektně, respektive silně, že se toho televize bude ještě dlouho vzpamatovávat. Psychicky zhroucený Rick je na míle vzdálený tomu hloupému optimistovy z první řady. Carl se mění ve vraždící mašinu, i dětská armáda v Africe má v sobě víc lidskosti. Daryl konečně potkává bratra a celé je to hodně emotivní. Hlavně se ale objevuje Guvernér. Je to božan, nejde ho nemít rád. David Morrissey pracuje s klaďáckou aurou, kterou vyzařuje a používá ji k manipulování a vraždění tak samozřejmě a bez debat ospravedlnitelně, že divák nemá problém uvěřit, že by jej lid města Woodbery nenásledoval. Závěr je trošičku nedořešený a upřímně řečeno moc do dalších dobrodružsví Ricka a jeho party nenavnazuje, ale stále je co vyprávět a kam se hnout. Slabí lidé jako jsem já,... to my jsme zdědili zemi. Upřímně, čtvrtá řada se táhne jako nudle a postrádá svěžest a emocionální hloubku těch předchozích, přesto jde o seriál, který se sledovat vyplatí, protože má tendenci často velice příjemně překvapit. O zombíky tu už moc nejde, kromě pár příležitostí, kde se můžou projevit je tu za hlavní padouchy lidská povaha a nemoc, která osazenstvo věznice pěkně protřídí. Největší problém téhle řady je farmář Rick. "Kam se poděl ten ujetý, bezcitný cvok?" ptá se zklamaný divák. No odpoví závěrečný díl a to velice uspokojivým způsobem. Terminus může znamenat mnohé, ale já doufám, že teď - když už konečně svědomí číslo dva natáhlo bačkory - začne zase pořádná zábava. Pátá řada: Rick je zpět, i mrazivá atmosféra v doupěti jedlíků, to příjde k duhu. Minulá série mě malinko zklamala, ale tady se jede od začátku na bezcitnou strunu. Putování do Washingtonu má grády a podslední díly patří zase k tomu nejlepšímu. Pěkně se karta otočila, škoda že se tvůrci báli přitlačit ještě trochu na pilu. Každopádně se znovu těším, možná i tomu spin-offu dám šanci. () (méně) (více)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zhliadol som prvú sériu, ktorá obsahuje šesť dielov a som spokojný. Ale do ďalších sérii sa už púšťať asi nebudem, predsa len radšej zostanem u klasických celovečerných zombie filmov. V každom seriály vždy býva nejaká tá zbytočná vata, a bola aj vo "Walking Dead". Každopádne som však rád, že som si týmto titulom rozšíril obzory. Nepatrím medzi seriálových nadšencov, ale na seriál so zombie námetom som bol hodne zvedavý. Bolo to celkom fajn. **** ()

Galerie (7 090)

Zajímavosti (473)

  • Norman Reedus (Daryl) se původně zúčastnil konkurzu na roli Merlea Dixona (Michael Rooker), ale byl odmítnut. Tvůrce ale zaujal natolik, že pro něj vytvořili roli Daryla. (Brydnis)

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama