Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer 1
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Videa (82)

Trailer 1

Recenze (1 837)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Původní koment:Měla to být jedna z hororových událostí posledních let, ale bohužel - přišlo hořké zklamání. Darabont si projekt nepohlídal, místo pořádného zombie masakru a napínavých dramatických událostí jsme dostali jen dlouhé nezáživné kecání nesympatických postav. Za větší pozornost tak zatím stojí pouze pilotní epizoda. Snad se v druhé sérii něco (cokoli!) stane. Aktualizace 2016: Sledování seriálu jsem kdysi ukončil v začátcích druhé série, nyní jsem se k němu ovšem vrátil a zkouknul jej během několika týdnů celý. Krátká první série se ukázala jako opravda počáteční vada na kráse, které škodilo především to, že na krátké ploše nestačila nic pořádného rozehrát a k postavám si divák nestačil vybudovat jakýkoli silnější vztah. To se postupem série druhé naštěstí postupně mění, nečekané smrti (i oblíbených) postav začínají bolet. Nejsilnější je pro mě asi třetí série (díky silnému záporákovi v podobě Guvernéra), potom pátá (bezvýchodnost prvé poloviny a razantní změna situace v půli druhé). Bohužel nejnovější šestá série jde podle mne kvalitou o něco dolů. Vadila mi některá pochybná rozhodnutí postav, které se najednou vlastní vinou dostávají do problémů, nepochopitelné scenáristické vedení některých postav (WTF Carol?!) a také to, že každá byť jen trochu zajímavá nová postava vydrží jen pár dílů (minimálně tři smrti v této sérii mě fakt naštvaly, protože se s těmi postavami dalo dál mnohem lépe pracovat a odpravit je až předvedou víc). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jednej strane som si seriál zamiloval, na druhej stále nadávam na tú seriálovú rozťahanosť. Nezvyknem sa na seriály viazať, zvlášť nie na nekonečné série, ale horory a zombíkov môžem kedykoľvek. Zhltol som všetky tri série, každý večer po 3-4 diely. Seriál ponúka vždy v prvom rade dobre prekreslenie postáv a ich charakterov. V prvej a druhej sérii výborne fungujú napäté vzťahy medzi postavami - boj Ricka a Shana o vedúceho skupiny a Rickovu manželku. Osobne som si najviac zamiloval postavu Darylla(motorkár s kušou), ktorý síce v úvode nevyzeral príliš sympaticky, ale časom sa z neho stáva nepostrádateľný člen týmu. Jeho brat, ktorého hraje M. Rooker je tiež dobrá postava. Ocenil by som viac záberov opusteného veľkomesta, no chápem, že by to projekt výrazne predražilo. Zostrihať to tak na 20 dielov, to by bola jazda. Po tretej sérii už však začínam mať dojem, že sa to vlečie a už to nie je ono. 4. SÉRIA - 50%. je fakt iba nudná výplň. V tej väznici to už začalo byť poriadne nudné, zmenu som privítal, ale to som ešte netušil ako sa budú všetky postavy motať a blúdiť po lesoch. Myslím, že 4. sériou by to malo skončiť. Prestalo ma to baviť. 5. SĚRIA- začína sa to točiť v bludnom a nudnom kruhu. Už to nesledujem s chuťou ako prvé 2 série, ale už len znechutene nadávam a sledujem ako zo seriálu vzniká telenovela. Ešte jedna taká nudná séria a uberám na celkovom hodnotení. Už ma to fakt nebaví. 70%. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přistupovat k Walking Dead pouze jako k seriálu o zombies je chybou, kterou udělá mnoho diváků. Oživlé mrtvoly jsou totiž jen zábavnou kulisou k tvrdému restartu společnosti,  která se musí znovu vystavět od samých základů. Tvůrci nemají žádné mantinely v realitě, a právě to je na seriálu fascinující, i když milovníci vyvrhnutých pajšlů a vyteklých mozků si také přijdou na své. Nic by tam však nefungovalo nebýt zajímavých postav. Některé táhnou příběh už od začátku (Rick, Daryl), některé se hvězdami stanou až časem (Maggie, Carol), některé hlavně potěší mužské oko (Sasha, Rosita) a některé jsou tak ikonické, že ihned dokonale zapadnou (Michonne, Eugene, Jesus, Ezekiel). Záplava postav může být pro někoho problém, protože rozmělňuje děj do řady linek, ale kvůli pravidelnému lidskému sítu je to potřeba. Asi jen tady si můžou dovolit ten luxus oddělat jednu vymazlenou postavu už ve druhé sérii, aby tu úplně nejlepší přivedli a až na konci šesté. Shane byl děsivý, ovšem až Negan představuje dokonalé spojení herce a charakteru, jenž značně převyšuje konkurenci záporáků nejen zde, ale i v celém seriálovém světě. S1: 80% S2: 90% S3 - S6: 85% S7 - S11: 80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud se chystáte tenhle seriál nějak systematicky shlédnout, tak vězte že to nejlepší máte za sebou už po odkoukání pilotu. Žádná další epizoda již nenabídne tolik zajímavých zvratů. I přesto je však první série dobrým, nadprůměrným seriálem, což se ale rozhodně nedá říct o 2. řadě. Tam už nastupuje klasická americká seriálová továrna, tedy nafouknout vatou děj na co nejvíc dílů, aby se snížily náklady a zvýšila návratnost. A tak už se ani tak neřeší chodci, ale události jako podle šablony z jiného seriálu (románek, těhotenství, osobní rozpory…). Z celé druhé série za to stojí tak 2 – 3 díly, zbytek je nudná šeď. Nemám tenhle ždímací systém rád, jakmile producenti vycítí slibnou frančízu, už chtějí jen vařit a kvalita jde ta tam a nakonec to přepálí tak, že divák si už ani nevzpomene na ty celkem povedené první díly. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi připomíná jeden vtip (a podotýkám dost nechutnej, lidé, kteří se nechají snadno znechutit to nečtěte). Povídají si tři ženský, která má chlípnějšího starýho. První říká: "Ten můj prasák mě šuká i když mám krámy." Druhá nato: "To nic není. Ten můj mě při krámech ošuká i vylíže." A třetí: "To je slabota. Ten můj dobytek mě při krámech vošuká, vylíže a s tou držkou od krve jde ještě strašit děti!" Světu začaly vládnout oživlé mrtvoly. Ano, je to tak, ale bohužel to jsou mrtvoly herecké a scénáristické (a někdy i politické). Kolik filmů, kolik románů začalo tak, že se hlavní hrdina probudil v nemocnici, kdy zkázu světa zaspal? Nespočet. O tomto je první díl, který bych ohodnotil tak třemi hvězdičkami, protože tam přeci je no něco šlo. Od druhého dílu dál to začíná být variací na Ošklivku Katku a jiné telenovely včetně ubohých dialogů o tom, "že já tě mám radši, než ty mě", nepříjemných postav a jejich nereálného jednání. Milí přátelé, tak na toto jsem se opravdu dívat nechtěl. Chtěl jsem, aby se postavy chovaly racionálně, chtěl jsem, aby to byli nejen herci rychlého střihu, ale i herci procítěného výrazu, chtěl jsem, aby si (jak říká klasik) scénárista vytáhl hlavu z prdele a vytřel uši a pokud to neudělal, tak bych mu ji chtěl utrhnout a hodit mu ji do obličeje (případně naplivat do krku). Tolik k mým pocitům, které jsem začal rozebírat po vzoru přiteplených hlavních hrdinů tohoto seriálu mnohem víc a jasněji... Upřímně, pokud jsou totiž lidé skutečně takoví idioti, jako postavy tohoto seriálu, pak je lidstvo doopravdy v případě nějaké větší celosvětové katastrofy odsouzeno k záhubě. Co nezvládne katastrofa, to dodělají oni sami a s nablblým úsměvem v napomádovaných ksichtě... ()

Galerie (7 090)

Zajímavosti (473)

  • Seriál inspiroval tvůrce počítačových her a aplikací pro mobilní telefony. Například hra „Walkers Kill Count“ umožňuje propojení iPhonů a iPadů s televizí, díky kterému si při sledování seriálu můžete tipovat počet smrtí, komu ze zabijáků připadne nejodpornější práce či jaká zbraň usmrtí postavu na obrazovce. (Xavi6)
  • Natáčení scén útoku na věznici a scén, v nichž byli Daryl (Norman Reedus) a Merle (Michael Rooker) na mostě, bylo komplikováno hurikánem Isaac, který řádil v srpnu roku 2012. (Moloko_El)

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama