Reklama

Reklama

Collapse

Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává nejen kolapsu naší civilizace jak ji známe, ale také o životě bývalého policisty Michaela C. Rupperta. Michael představuje svou vizi kolapsu na konci věku ropy, kvůli které lidé válčí, podplácejí a vraždí a kterou v budoucnu nebude možno ničím nahradit. V dokumentu jsou použity jak oficiální dokumenty a prohlášení, tak i selský rozum a kritické myšlení zmiňovaného protagonisty. Námět vychází z knížky A Presidential Energy Policy. Dokument je vyústěním Ruppertovy práce investigativního žurnalisty, kterým byl po zhruba třicet let, kdy se zabýval problematikou pašování drog CIA, vládní korupce, 11. září, války na Středním východě, ekonomiky, fosilních paliv atd. (InsideJob)

(více)

Recenze (63)

Matty 

všechny recenze uživatele

Byla by škoda, kdyby se posuzování tohoto dokumentu zaseklo u pochyb nad Ruppertovým psychickým zdravím. Ano, možná je to magor, ale mohl by jinak znát tolik informací o tolika tématech? Působí jako člověk zběhlý v politice, ekonomice, zemědělství, masových médiích i otázkách spirituálních (nebetyčná arogance a víra v boha spolu však moc neladí), zkrátka se zdá být chytrým jako (stá) opice. I kdyby s ostatními prognózami nezabodoval, s řeckou revolucí byl/je pravdě nebezpečně blízko. Z hlediska formálního není příliš co řešit. Vadily mi akorát dlouhé zámlky, které nejspíš měly dodat na dramatičnosti slovům, z nichž mrazí tak jako tak. Jiné dokumenty vám řeknou všechno, tento nechává dostatek prostoru pro vlastní přemýšlení, jakkoli by byla škoda zůstat jen u něj. 80% Zajímavé komentáře: Wormboy, Forsberg11 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument stojí jednoznačně za vidění, dále to už jen rozepisuji:)) Hodně depresivní povídání jednoho muže. Michael C. Ruppert hází na každého diváka možná větší depresi, než si sám představuje, protože staví lidstvo proti obrovským problémům, které se zatím nikdo neodvážil řešit, nastiňuje především ty pesimistické varianty a působí jako chladný vědec s matematickým mozkem, který neustále počítá. Jeho slova však mají obrovskou sílu, posilují pochopení směru této společnosti, kterou mnozí považují za skvělou, vycházejí z minulosti, jasných předpokladů a mají jasný cíl. Donutit lidi uvědomit si pravdu, kam tohle všechno směřuje. Nejsou tu odpovědi, jen slepé uličky, před kterými v podstatě pan Ruppert varuje a tím deprimuje každým okamžikem ještě více. Ano, není to biolog, chemik, ani nic podobného, ale empirický výzkum má svůj smysl. Je to čisté one-man-show, kam autor skáče pouze občasnými štiplavými otázkami, na které jsem i já v ten samí okamžik myslel... Při jedné prezentaci asi před dvěma lety jsem narazil na tento graf a myslím, že nejen s ropou, ale i s lidskou populací bude ten graf hodně podobný... Žijeme v konzumní době, kdy se nemyslí dopředu, neplánuje se, ale žije se dokud nedojde ropa, jídlo a peníze, ty papírky, který si tak ceníme... Z lidí přírody se z nás staly oběti vlastního pokroku, technologie a zrychleného životního tempa. Jak tohle skončí... bojím se, že se toho ještě dočkám... (proč Rupper neřeší lidskou inovaci? Dyť je to jasné, on vychází ze zkušeností, výpočtu a jasných znaků. Inovace se nedá jednoduše předpovídat, dá se jen hádat a on se nesnaží být futurologem...) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První hodina je téměř dokonalá, vtipná a pravdivá, posledních dvacet minut ovšem celkový dojem z dokumentu naprosto sráží, protože hlavní představitel naplno projeví svojí aroganci a jeho motivační proslovy se chvílemi nedají poslouchat. Celý dokument přináší skvělé poznatky (např. drogy a CIA), které ale hlavní představitel nehodlá rozvinout a zaměřuje se na globální problémy, ve kterých má jednoduše pravdu, protože se v 90% opírá o selský rozum, který překvapivě funguje naprosto přesně na popisovaná témata, která se zdají být na první pohled naprosto složitá, což nejsou. Několikrát se mi ovšem nelíbila ta zahleděnost do vlastní prdele, kdy zcela vážně tvrdí, že po něm šel americký ministr obrany a viceprezident USA, což je dost přitažené za koule, protože pokud by taková "nula" ležela v žaludku podobným lidem, v tomto dokumentu by žvanil někdo jiný. Za skvělý sumár současných problémů a jejich popsání, si ovšem tento dokument zaslouží vysoké hodnocení, protože ač se chvílemi tento novinář zdá jako vyšinutý egocentrik, v tomhle měl pravdu. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pan Ruppert je blázen a pokud jím není, tak jsem již mrtvý. Nejsem totiž členem žádného klanu vlastnícího semena a po kolapsu finančního systému se výpisu z účtu určitě nenasytím. Takže musím poděkovat za návod k přežití, za polopatické vysvětlení derivátů, za popis ekonomiky jako letadlové hry, za odhalení podílu CIA na pašování drog i za vysvětlení vlivu ropy na růst populace. Byla to zkrátka podrobná analýza toho, co se stalo, i toho, co se stane, a ačkoli mám pro některé dění jiné vysvětlení, tak považuji Ruppertův pohled na svět za velmi inspirativní. Dále jsem chtěl napsat, že skutečnost, že Ruppert dosud nespáchal sebevraždu, považuji za velké selhání amerických tajných služeb, ale kontrolou Wikipedie jsem zjistil, že se tak 13. 4. 2014 stalo, takže je vlastně vše v pořádku. Čest jeho památce. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hlavně v první půlce stejné téma jako The Oil Crash - Crude Awakening, bohužel se stejnými chybami. Oba dokumenty vypovídají úplně o tom samém, tedy že někdy v dohledné budoucnosti definitivně dojde ropa, bohužel své závěry nedokládají žádnými prameny - v Oil Crash mluvili různí odborníci, v Collapse je to dokonce už jen jediný člověk. A to je špatně. Jak si vysvětlit třeba tohle? "Z Iráku nikdy neodejdeme. Postavili jsme tam velvyslanectví větší než Vatikán." + "Ale v Iráku není dost ropy, aby něco změnila." Copak by Američané jeli válčit na blízký východ kvůli ropě, které ani zas tak moc není? atd atd... Škoda, že tu skutečně nejsou prezentovány žádné důkazy, musíme prostě Ruppertovi věřit. Jinak je ale dokument vytvořen dobře, má jasnou strukturu, tedy body, které probírá. Jo - a stejně jako Oil Crash moc nehledá řešení. Jen prostě upozorňuje na nezvratitelný fakt, že ropa jednou dojde a my se toho ještě možná dožijem. Protože to, jak Ruppert radí, abychom si například nakoupili do zásoby semena, která by v budoucnu mohla fungovat coby dobré platidlo, to je prostě mimo, to není žádné hledání řešení. Samozřejmě - je nesmysl spolehát na lidskou vynalézavost, je bláhové se domnívat, že nás spasí nějaký super zdroj energie, na druhou stranu Rupper tento faktor naprosto podceňuje. Lidskou vynalézavostí naprosto pohrdá a zjevně si tedy neuvědomuje, že bez ní by dnes asi na Zemi nežilo 7 miliard lidí. ___ Poslední třetina filmu se potom stočí dost nepříjemným směrem, Ruppert nám poněkud zbytečně prezentuje své názory na svět a mluví o spiritualitě... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, ve které jsem jako divák ztrávil s Ruppertem více než hodinu a ani vteřinová nuda. Ruppert je velice zajímavý člověk s velice působivým vyprávěním o současném znepokojivém stavu ekonomiky a lidského přežití. Dále dokument provází pár archivních záběrů pro lepší představivost (já je však nepotřeboval). ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Dedo Ruppert" tomu o čom rozprával vážne verí, taktiež ja verím, že cigarety zabíjajú no a on ich za tu hodinku a pól sporiadal dostatok... ale teraz vážne, oslovilo ma to, žiaľ bohu nie natoľko aby som sa priklonil prednostne na určitú stranu. Ono, padlo tu ozaj dostatok vecných "faktov", predpovedí, odhadov, logických myšlienok, ale... rozhodne toto stojí za kuk, aj napriek depresívnej nálade, ktorá následne zavládne... ľadová sprcha nie je ževraj nikdy na škodu 7/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Michael Ruppert, hlavní postava tohohle dokumentu, se z počátku může zdát jako konspirační blázen, nicméně po bližším prozkoumání všech fakt, které předkládá, už to tak jednoznačné není. Neukazuje na žádné skryté nebo zvlášť utajené informace, ale jen na věci, které máme přímo před sebou. Stav Země je tak trochu k pláči a nezdá se, že by s tím někdo chtěl něco dělat. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Do poslední minuty je to velmi velmi znepokojivé. Nicméně naprosto zdrcující to začně být až přibližně pět minut po konci. V momentě, kdy si člověk sám něco najde a prokliká se i k dalšímu osudu Michaela Rupperta. Jak už zaznělo - je ohromně snadné ohodnotit Rupperta jako pomatence, daleko těžší je jej poslouchat. Zapamatuji si stou opici. A když nic jiného, budu ji používat. Dokument rozhodně nepochybně nedokonalý, nicméně ohromně zajímavý. Mám rád, když si po práci přivodím krizi světového rozměru, mám rád alarmující dokumenty. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Súkromné "vykecávačky" sú diskutabilné, ich dôveryhodnosť záleží od toho, čo povedia a aké majú na to podklady. Tento človek len vybral to, čo už vieme, pospájal nám to a urobil logické závery. Tento človek nám len predkladá pravdu, ktorú si niekedy nechceme pripustiť, ale potom na ňu narazíme ako auto do betónového múru. Hovorí jasne, že žiadne ideológie ako komunizmus, kapitalizmus, fašizmus a iné nás neprivedú k dobru. Hovorí o budúcnosti lokálnosti, preto napríklad mne nejaké Spojené štáty európske prídu už dlho ako hlúposť. Hovorí jasne, že príčinou zla je láska k peniazom. Toto je jeden veľký pravdivý dokument, ktorý by som odporučil ľuďom pozrieť. Ak už tomu neuveríte ako tí ľudia, ktorých on prirovnáva k jednej skupine tých z Titanicu, bude to vaša vec, ak však budete ako tí, čo príjmu fakt a snažia sa spraviť všetko najlepšie ako vedia a príjmu opatrenia, budete mať väčšiu šancu prežiť. Už len kvôli zamysleniu sa je to vhodné vzhliadnuť. Ďakujem za ďalší informačný a inšpiratívny dokument. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Do chvile, kdy MCR hovori o rope, obili, potravinach atp. je to dokument na 1 s *, proste to ma spad, clovek to hlta, mnohdy souhlasne pokyvuje hlavou, jakoze o tom uz nekde cetl, mnohdy nevericne tou hlavou krouti a rika si, ze to snad neni ani mozne (ale ono je). Pak to ale prechazi v nejakou osobni zpoved MCR, o jeho snazeni v politice bez jasneho vysledku a clovek se nejenze zacne nudit, ale zacne pak i pochybovat nad mnohymi jeho tvrzenimi a cely dokument tak zacne ztracet na duverivosti, coz je velka skoda, protoze ty prvni dve tretiny, to je 100% nastrel, ktery stoji za to videt. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Osobní a vcelku hodně demagogický pohled na věc bez jakékoliv opozice, jen čisté vykecaní před kamerou. Přesto Collapse rozhodně zapůsobí a myslím, že stojí za to vidět. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně se jedná o vynikající dokument, ale já se nacházím asi stále ve stádiu popírání a tak úplně tomu všemu prostě nemůžu nebo spíš ani nechci věřit. Pro jistotu si tenhle film, ale schovám - na ty horší časy, co prý příjdou. 80% ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o neveselých veciach. Michael Ruppert to má premyslené a podložené, a jeho pesimizmus je vďaka tomu zdrvujúco presvedčivý. Až natoľko, že som nadobudol pocit, že v prípade Collapse nejde o bežnú konšpiračnú teóriu, ale o prorockú víziu budúcnosti, ktorá obohacuje zaužívané "svet ide do sračiek" o nové poznatky a pohľady. Navyše úzko prelína osobnú drámu Ruppertovho života s teóriou kolapsu modernej spoločnosti vo vizuálne a faktograficky prvotriednom spracovaní. Je zázrak, že chlap, ktorý toho toľko vie, je ešte nažive a točí o tom dokumenty. (8/10) ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé! Nemohu se ale zbavit dojmu, že konspirativní vidění světa a totální ztráta víry v moderní společnost má u Rupperta i iracionální kořeny. Některé jeho důkazy a argumenty jsou zajímavé a věrohodné...o tom žádná. Ale já jsem hlavně ke konci viděl člověka, kterému se rozpadl život pod rukama. A nabyl jsem dojmu, že zaručené předpovědi o konci moderní civilizace by bylo pro tohoto člověka jistým hořkým vysvobozením z mizérie, kterým se jeho život stal. Každopádně ale mimořádně zajímavý dokument. Některé argumenty skutečně stojí za to slyšet a pouvažovat nad nimi! Ruppert není žádný idiot. ()

Kopik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé především v tom, že snímek je z roku 2009 (a to že jsem ho viděl až teď možná paradoxně pomohlo) a co říká Michael Ruppert, se doopravdy děje. Americká ekonomika jde do kopru, nepokoje v Řecku a nebo článek na novinky.cz ze dne 9.2.2011 o nadhodnocených zásobách ropy v Saudské Arábii jeho slova jen utvrzuje. Nedokážu objektivně posoudit, zda-li má pravdu či ne, každopádně vcelku deprimující dílko, navíc pokud se jeho slova vyplní. Ke shlédnutí: http://www.youtube.com/watch?v=DGXT4rLZUpw ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tohle není obyčejný dokument o člověku, který něco předpovídá. To je o člověku, který předpověděl konec systému blahobytu na této planetě a sám se toho dožil. Bude konec ropy. Jakmile dojde ropa, je konec. Nikdo tuto látku nemůže ničím jiným nahradit. Ok, sice můžeme jezdit autem na vodík, ale nebudeme schopni vše předělat najednou. Nebudeme schopní změnit systém našeho žití a tím možná zanikneme. Je to depresivní, varující a nyní to probíhá. Je to nezastavitelné a celý svět bude přesto hrát divadlo dále a vymýšlet si různé strůjce těchto problémů. Finanční krize v USA, která dopadla nyní na celý svět, je jen zlomek toho, co se na nás valí a my se tu raději budeme rozhodovat, komu poslat hlas ze zpěváku v nějaké talentové soutěži. Předkládáná vize bude jistě ještě daleko horší. Otevřelo mi to oči. Carpe diem. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Ako bytost od prirody kriticka a skepticka mam problem akceptovat tak spravy ponukane masmediami, ako aj jednostranne vyhlasenia samozvaneho odbornika na vsetko. Kolaps je zaujimavym monologom, no nazvat ho dokumentom, by som sa neodvazil ani v najsvetlejsej chvilke. Je iste, ze na tomto svete je toho vela, z coho pokoj v dusi nemozno mat, no je myslim len na nas ako jednotlivcoch, nasledne na skupinkach a skupinach, aby sme si realne uvedomili, ze je tu aj strasne vela toho, preco sa je mozne aj v dnesnej dobe usmievat. A na to, aby som to vedel, nepotrebujem jednostranne Ruppertove konstatovania, nech su akokolvek depresivne, sokujuce, ci dokonca pravdive. Sledovanie tohto Kolapsu bolo, ale naozaj velmi putave....3,5/5* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to zaujimavá téma, aj ked to nie je nič neznáme, prekvapujúce či prevratné. Pre mna osobne je zaujímavá jedna vec: už tretíraz z troch roznych zdrojov (zahraničných i tunajších) sa dozvedám, že ak chcem prežit, tak aby som sa čo najrýchlejšie naučil robit s pôdou, pretože v strednodobobej budúcnosti to bude moja obrovská devíza. Hodnotenie: 75% ()

Reklama

Reklama