Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu. Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Rosany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbach. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nikdo snad už dnes nepochybuje, že je OSN jeden velký bordel. Není tedy divu, že si to někteří misionáři vyloží doslova a nemají morální zábrany, trochu si na těch pissmakerovských pobytech zakuplířit. Jednak si přijdou na pěknou skývu bokem a druhak mohou vypustit trochu páry s nějakou ukrajinskou šestnáctkou, na níž lze plně realizovat své skryté fantazie a pěkně si multiotvorově zařádit třeba s coulovou vodovodní trubkou, pro kterou by u své upjaté, civilizované manželky zajisté stěží hledali pochopení. No co vám budu povídat, minul jsem se povoláním a hned po zhlédnutí jsem namejloval Ban Ki-Moonovi sívíčko. Těžko říct, kolik je v tom autenticity a kolik dramatizace té angažované, americké soudružky, avšak pravdou je, že jugoši byli vždycky roztomilí mazlíci a s děvkama to náramně uměli. V režii je trochu cítit vagína a fotku neohrožené hrdinky bez bázně a hany, co se vysere na své děti a raději bojuje v prdeli světa za lepší zítřky proti zlým chlapům, by si na svůj vibrátor nalepila nejedna militantní feministka, ale výsledek je docela hnusný, sugestivní a zábavný. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bylo mě z toho smutno. Cítil jsem obrvskou bezmoc, kterou Rachel prožívala ve snaze zachránit lidský životy. Smutek jsem cítil proto, že víc než film jsem v tom viděl realitu. Realitu ve který mocipáni můžou všechno a ostatní nic. Sere mě to, celý OSN je v dnešní světě zbytečný, ale ono už není jen zbytečný, stačí si přečíst zprávy aniž by člověk viděl tenhle film, ono páchá ve jménu pomoci ty nejodpornější zločiny, resp. pod jeho hlavičkou. Neuděláš nic, svět je jedna velká kadibudka plná sraček, pokrytectví a lží a to ještě v tom "lepším" případě. Informátorka je silnej lomcovák tvých emocí a dost pochybuju, že emotivní složka filmu tě nechá v klidu. Způsob vyprávění, herecký výkon Rachel, námět, zpracování, to všechno je tady na hodně vysoký úrovni. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

absolutne sa stotoznujem s komentarom uzivatela Jeremy.Jk, bola by vobec skoda pisat nieco navyse. Absolutne vystihol to, co som chcela napisat aj ja, a preto ani nic nenapisem. Jedine to, ze zijeme naozaj vo zvratenom svete, kde sa clovek malokedy docka spravodlivosti. A kazdemu slusnemu cloveku by sa pri takomto filme mal zodvihnut zaludok. Mne sa teda zodvihol a nielen raz. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,dívky byly odvlečeny a prodány“ ....MŮŽETE TO ZMĚNIT?....... /// Když v Kyjevě řekne máma holce ,,dělej si co chceš, jsi dospělá“, (asi) netuší, že ji pak bude Američanka Kathryn hledat v Bosně. Jo, jo, svět je malej a o náhody tu není nouze. Film se rozjíždí pozvolna (chápu, Kathryn Bolkovac je skutečná postava) a všechno je tak naivně jednoduchý. Naštěstí Bosna je specialistka na nechutný věci (a nejen díky místním). Rachel (celkem ji to ,,sekne“) čmuchá a slibuje. Čímž vyhlašuje válku tisícihlavý sani. Film s (téměř) autentickým prostředím i drsnými prvky vytváří solidní prostor pro emoce, takže ti slabší si budou donekonečna opakovat ,,je to jenom film, je to jenom ....“. Je to opravdu jenom film? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na misích SFOR jsem chodil do baru Florida. 2.) Na misích SFOR jsem píchal i v jiných barech. 3.) Včera mi řekli: ,,až si odpracuješ svůj dluh, budeš volná“. 4.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnou událostí, kterých jsou mraky a my se v tomhle případě dostáváme do Bosny, kam byla Kathryn vyslána na vyškolení dalších policistů, což nebyl zrovna jednoduchý úkol a navíc se tam setkává s něčím, co ji zřejmě ani ve snu nenapadlo a to je obchod s bílým masem. Je to smutné téma a o to víc, že je zatím nezastavitelné v té společnosti, která si tak ráda říká jak je pokroková. Pravý opak je pravdou. Dramatičnost a napětí se tomu nedá vytknout i když skutečnost, kterou si my nedokážeme ani představit, je zřejmě mnohem horší. A křehká Rachel Weisz byla ve své roli víc než výborná. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní film o pravdivém příběhu. Co víc dodat, snad jen, že se podobné věci běžně dějí i Češkám, které celé nadržené jezdí do Itálie na brigády, a končí v tamních bordelech s heroinovou závislostí omotanou kolem nohou. >90% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Informátorka mohla dopadnout mnohem hůř. Happyend se přímo nabízel, kolik jen jsme už viděli příběhů, kdy za beznadějné situace zasáhne bojovník s neřádstvem a dokáže ostatní strhnout a se zlem zatočit. Tvůrci zůstali naštěstí nohama na zemi a vznikl sympatický televizní film, který pranýřuje obchod se ženami a korupci mezinárodních institucí. Že filmaři potřebovali nějakou mezinárodní hvězdu, aby k projektu přitáhla pozornost, je naprosto pochopitelné. Že volba padla na Rachel Weisz, je ale trochu nešťastné. Do role nekompromisní tvrdé policistky (takové ženské obdoby Serpica) se hodí dle mého stejně, jako Dáda Patrasová do role partyzánky. K tomu si přidejme poněkud lacinou úlitbu americkému publiku (ano, při několika ušlechtilých frázích na téma neúplatnosti amerického soudního systému a tamních úřadů mi zacukaly koutky úst) a vychází mi to na silné tři hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co je lepší, než zneužít pravomoce? Zneužít pravomoce a být vyňat z působnosti právních předpisů.. Ač se to nemusí zdát, forma tiší reálnou krutost a obsah zjednodušuje byrokratickou stránku věci, ale co je to platné, když to kvůli tvůrčím limitům a doslovnosti zbytečně kulhá za silným námětem. Weisz tím ovšem kráčí chůzí hrdou a vzpřímenou.. Samozřejmě nelze zobecňovat, ale bezzubost a často už i škodlivost celé OSN se začíná stávat pověstnou. Stačí se třeba nyní podívat na ruského zástupce v Radě bezpečnosti Něbenzju, který za každou lež, kterou bez uzardění pronesl, ztratil jeden vlas.. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Larysa Kondracki, Eilis Kirwan | Hudba: Mychael Danna | Produkcia: Christina Piovesan Amy Kaufman Celine Rattray | Distribúcia: Samuel Goldwyn Films | Rozpočet: ? $ | Tržby: 61,002 $ || ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jednoho dne jsem měla náladu podívat se na nějaké politické drama. A The Whistleblower pro mě byla jasná volba:) Od filmu jsem očekávala silné drama, ale něco tak strhujícího, brutálního a mnohdy až mrazivého, co se po celý film odehrávalo, jsem nečekala ani v nejmenším. Jak příběh postupuje, atmosféra i napětí houstne, události gradují s každým dalším okamžikem a scény se stávají čím dál více vyhrocenějšími. The Whistleblower také především přináší "One Woman Show." Rachel Weisz je fenomenální a na jejím výkonu stojí celý film. Ještě v žádném filmu mě nedostala, jako v tomto. Všude, kde jsem ji viděla, mě ohromila svou krásou a přirozeností, ale teprve tímto filmem a svou postavou mi ukázala, jaká brilantní herečka to je. Myslím, že v tomto případě by byl Oscar pro ni zcela právem zasloužený. Scéna v baru, kde ji ostatní policisti musejí držet, aby se jim nevysmekla je naprosto strhující a působivá. V tu chvíli mi zde připomínala Seana Penna v podobné situaci, které musel čelit v Tajemné řece. Od určité chvíle, kdy se věci stávaly až neúnosnými a děj byl vyhrocený na maximum, jsem si uvědomila, že toto je film na pět hvězdiček. Díky Rachel, díky realistickému zpracování, díky scénáři. Asi ve dvou scénách jsem měla slzy v očích a mrazilo mě. Toto je pro mě film, který by si zasloužil řadu prestižních cen. "I don't know, something fucked up is going on." - "Honey, it's like I say, this is Bosnia. These people specialize in 'fucked up.' " ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

I za pár šupů můžete natočit výborný film. Rachel hraje jako o život v dramatu, které jen potvrzuje že svině byly a budou. A nejvíc je jich těch které se schovávají za imunitu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Those girls are whores of war.It happens. Už víme, že svět je místo plné všelijakého svinstva, ale Whistleblower poukazuje na to, že vědění nestačí a učinit spravedlnosti za dost může být někdy nejen těžké, ale i nemožné..Výborný a strhující film, u kterého jsem se nenudila ani minutu. (Ne)uvěřitelný příběh, nemám slov..A Rachel Weisz byla úžasná,přestože ji jinak moc nemusím. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Další ze snímků poukazujících na zvěrstva, která se (i v dnešní době!!) přehlížejí. Příběh, po jehož zhlédnutí člověk cítí jen nepříjemnou pachuť v ústech. Pravděpodobně filmové zpracování jako takové nadhodnocuji, nevím. Ale je fajn vědět, že i v dobách, kdy je ve filmovém průmyslu nejvýnosnějším byznysem 3D a nějaký pořádně švihlý scénář, existuje někdo, kdo natočí podobný druh filmu. Takový, jehož cílem není rekordní výdělečnost, nýbrž vykřičení něčeho alarmujícího do světa.. I když to zrovna není populární téma - 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Téma aktuální dnes, před pěti i před deseti lety. Hlavním a vlastně i jediným důvodem, proč jsem po tomhle lehce nadprůměrném dramatu sáhnul, byla Rachel Weisz. Čmuchá, doufá, bojuje, slibuje. Právě přišla o opatrovnictví své dospívající dcery, vůně zlaťáků a možná i nějaké to poslání ji zavane do Bosny, ve které postupně zjistí, že černý trh s bílým masem je hodně lukrativní byznys, a že jen zarputilost a odhodlání nestačí. Snímek ocejchovaný „podle skutečné události“ táhne do nadprůměru syrová režie (i když je cítit ženskou rukou), netriviální scénář a právě nadmíru přesvědčivá a herecky všestranná Rachel Weisz. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok podľa skutočnosti o skutočnosti, ktorá je dokonalým obrazom spoločnosti, kde morálne zásady či empatiu v dobrom úmysle, nahrádza mamonárstvo jednotlivcov, ktorí sa nezastavia pred ničím, len aby dosiahli “vlastných cieľov”, pričom ľudská stránka nedostáva žiadny priestor. Dobrý film, fakt dobrý, až mi miestami ostalo úzko .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné téma naturalisticky zpracované, nedoporučuji slabším povahám, k přijemnému posezení u kafe s kámoškami se též nehodí. Vlastně jsem váhala nad pěti hvězdami, ale jak už to bývá, někdy zvítězí cosi iracionáního, prostě mi ten pomyslný kousek k dokonalosti chyběl. Rozhodně pozoruhodný snímek velice sugestivě naservírovaný. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Povedené drama zobrazující mrazivou a krutou realitu. Musím říct, že na mě to působilo ještě "jemně". Tím rozhodně nenaznačuji, že bych byla typ diváka, který by potřeboval syrové zobrazení všeho, co se dělo dívkám, navíc celý příběh byl zobrazen z pohledu policistky Kathryn a ne z pohledu dívek. Ale cítila jsem lehkou odtažitost režisérky, jakoby se bála trochu přitlačit, možná jen chtěla poukázat na velký a stále aktuální problém a to tak, aby si ho skutečně všiml kdokoliv a syrovější zobrazení by nemuselo být všem příjemné. Některé emoční pasáže nezvládnuté (Raya a její matka), tady byl příběh zcela nevyužit a chtělo to doopravdy více zaútočit na emoce. Ale asi je to tím, jak jsem již psala, hlavní postava je Kathryn a na tu jedinou se zaměřuje celý film, ostatní postavy divák nestihne pořádně poznat, přestože třeba pro mě byly daleko zajímavější. Místy mi trochu vadila nestabilní a roztřepaná kamera. Nejlepší na filmu je rozhodně výkon Rachel Weisz. 3,5* tedy zaokrouhluji na slabší 4*. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tento filmový pohled jasnou formou ukazuje, (mimochodem drsný námět, ale dobře natočený), že i mírové sbory pod hlavičkou OSN nemusí být vždy žádoucím východiskem pro lokální válku. Nad ostatní je třeba vyzdvihnout, že o tom alespoň je natočen účinný film, který zásadním způsobem ukazuje, že tento případ evidentně zbavuje OSN jakési zavedené glorioly, kterou se stále ohání. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tohle je bohužel svět, v němž žijeme, v němž máme zdánlivě vše. Bezpráví na každém rohu, nemožnost s tím něco dělat, prohnilost a násilí. Dovolání se spravedlnosti skoro nemožné. Film je o to působivější, že je založen na skutečném příběhu. ()

Reklama

Reklama