Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh odehrávající se za první světové války v Rusku zmítaném revolucí pojednává o mladém důstojníkovi, který se stane hrdinou i obětí své doby. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nečítal som knihu a toto filmové spracovanie ma ani neprinúti chytiť štvordielnu románovú epopej o vyše 1500 stranách do rúk. Toľko zbytočných vojenských blbostí, človek sa v nich stráca, pochopiť to ako tak môže dejepisár. Rusi ale tieto vojnové romány a filmy obľubujú. Vzťahová rovina bola ale skvelá a ako tak slúži tvorcom k cti, že sa tejto venovali viac ako tej vojenskej. Dej samotný ťažko hodnotiť, keďže ideme podľa istej predlohy. Hlavný hrdina stále niekam odchádza a prichádza naspäť. Ruská tragédia spojená s jednou miestnou ľahšou ženou a nešťastne oženeným bohatierom ale má niečo do seba. Atmosféra života v dobovom cárskom a počiatočne komunistickom Rusku tu nebola celkom zachytená. Angličan v hlavnej roli, Rupert Everett, to tiež netuším, či bolo šťastné riešenie. Celkovo som sa trochu nudil a keď už niečo z ruského prostredia, tak určite Doktor Živago, čo je veľdielo spracované dokonale aj na plátne. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Šolochov román Tichý Don ovenčený Nobelovou cenou bol už v minulosti sfilmovaný. To čo predviedla Anglico – Taliansko – Ruská koprodukcia na počesť Sergeja Bondarčuka jeho synom je klobúk dolu. Trochu viac poetického dojmu v tomto diele nemôže spochybniť vynikajúcu réžiu, kvalitne a pôsobivo rozpracovaný scenár vierohodne podľa predlohy Šolochovho románu so skvelou výpravou, kostýmami a castingom. Dokonale stvárnená rodinná sága Melechovových v dedine Tatarskoje a osudy ľudí, kozákov zachytáva obdobia I. svetovej vojny a revolučné časy bielogvardejcov voči boľševikom. Toto dielo si určite zaslúži zaradiť medzi kultové projekty svetovej kinematografie. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nevím, kterou verzi Tichého Donu, bych si vybral, Pavovovu, Gerasimovu nebo Bondarčukovu. Všechny mají vysoký filmový standard, všechny mají skvělého (skvěle zahraného) Grišku Melechova. Spíš by se dalo diskutovat o tom, která Axiňa je nejhezčí. Nebo Natálie? Příběh o tom, jak každá válka eskaluje lidské osudy, už v míru nelehké, je Tichý Don, ať Šolochovův nebo zmíněných režisérů, tím nejjasnějším dokladem. To, co se v míru jeví jen jako naznačené, latentní, lidsky řešitelné, staví válka do protikladu života a smrti. Všichni po celou dobu existence naší generace bojujeme za mír jako za něco žádoucího ale nedostižného - žijeme v dlouhém příměří. ()

godal 

všechny recenze uživatele

Tak takhle ne soudruzi-dokud bude Holý Úd platit ruské příběhy,tak to nikdy nemůže dopadnout dobře,ačkoliv si za to rusové nechali asi dobře zaplatit.Ale udělat v podstatě z masakru,na Donu -kdo dal Základní školu,tak ví-romantickou slátaninu o hovně-to teda klobouk dolů.Umírali tam lidé,ale i ty opice z Čečenska a Rakušáci,se těchto bojovníků doslova báli,aby je nepotkali.Prošli si krví a potem.Za jejich hrdinství můžou být lidé Ruska vděční.Tenhle film je vlastně urážka a pouze za výpravu dostává 2 hvězdy. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

VYNIKAJÍCÍ FILM S POHNUTÝM OSUDEM. Film Tichý Don je posledním režisérským (i hereckým) dílem Sergeje Bondarčuka. Myšlenkou zfilmovat Šolochovův román se Bondarčuk zabýval už v 80.letech po dokončení filmu Vojna a mír. Natáčet ho začal až v letech 1992 - 1993 se zahraničními investory, jejichž podmínkou byla např. účast neruských herců, což působilo potíže při natáčení a později to bylo i jednou z výtek kritiků filmu. Osudovým problémem se však ukázalo, že firma International Cinema Company zkrachovala a zkonfiskovaný film, ještě nesestřihaný, skončil v trezoru věřitele - italské banky. Následujícího roku 1994 Sergej Bondarčuk umírá, aniž by svůj film spatřil. Po dlouhých soudních tahanicích v následujících letech byl v r. 2005 nakonec nehotový film odkoupen a přivezen do Ruska. Dokončení filmu se ujímá Bondarčukův syn Fedor. Dotočil některé scény a film sestřihal. Diváci tak mohli Tichý Don poprvé vidět v r. 2006 na 1. kanále ruské televize. - - - Ale ouvej! To, co jsem viděla a zde hodnotila, je pouze nějaká česká verze, zkrácenina na polovinu! Celý film má 7 dílů, 360 minut. Nezbývá než shlédnout originál! https://www.csfd.cz/film/268219-tichij-don/komentare/ ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama