Reklama

Reklama

Film Rio je příběhem vzácného papouška jménem Blu, který žije na malém městě se svoji paničkou Lindou, s níž tvoří nerozlučnou dvojku. Linda ho před léty zachránila před pašeráky, kteří ho ještě jako papouščí miminko ulovili uprostřed brazilského pralesa a odvezli do zasněžené Minessoty. Blu se kvůli tomu sice nikdy nenaučil létat, ale v bezpečí a pohodlí Lindina domova se natolik zabydlel, že pro něj není problém uvařit kávu, připravit snídani, vyčistit si zuby nebo posloužit Lindě jako její osobní budík. Když jednoho dne Linda a Blu zjistí, že Blu není posledním papouškem svého druhu na světě, jak si až doposud mysleli, neváhají a vydají se na cestu do exotické Brazílie za papoušicí Perlou, která žije v samotném srdci Rio de Janeira. Krátce po jejich setkání jsou ale Blu a Perla uneseni skupinou obchodníků se zvířaty. Za pomoci chytré a životem na ulici zocelené Perly a partičky upovídaných městských ptáků se jim sice podaří uprchnout, ale vyhráno rozhodně nemají. Dokáže Blu s pomocí nových přátel najít odvahu, aby se naučil létat, zmařil plány únoscům, kteří jsou jim stále v patách, a vrátil se zpět ke své milované paniččce Lindě? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Severoamerické tržby byly 143,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 483,9 mil. (NIRO)
  • Pixar nadobro pozastavil výrobu animovaného filmu Newt kvůli mnoha podobnostem právě s filmem Rio. Studio Blue Sky však začalo připravovat svůj snímek mnohem dříve, konkrétně v roce 1995. (Zodd)
  • Reklamu během kino distribuce obstarala také čokoládovna Oreo, která vyráběla sušenky s modrým krémem. Na obalu sušenky byl hlavní hrdina příběhu papoušek Blu. (Terva)
  • Režisér Carlos Saldanha (sám obyvatel Ria) přišel s nápadem na film v roce 1995. Příběh měl být původně o tučňákovi, kterého vyplavilo moře na plážích brazilského města, ale když se dozvěděl o výrobě dvou animovaných filmů s tučňáky Happy Feet (2006) a Divoké vlny (2007), byl nucen svůj scénář radikálně přepsat. (Terva)
  • Na počest země, kde se většina příběhu odehrává a kde se režisér Carlos Saldanha narodil, vyšel film poprvé na DVD a Blu-ray v Brazílii, a to 7. července 2011. V USA byl vydán až o měsíc později. (Terva)
  • Animátoři, kteří na filmu pracovali, zkoumali chování ptáků v brooklynské a newyorkské zoo, aby co nejlépe odpozorovali ptačí chování. (M.B)
  • Podstatná část filmu je zasazena do Ria de Janeira. Tvůrci se snažili, aby animované Rio v co největším množství detailů odpovídalo tomu reálnému. (Coldrex)
  • Vedle filmu vyšla i nová edice populární mobilní hry "Angry Birds" pro iOS a Android s názvem "Angry Birds Rio". (jjjura)
  • Vo filme sa nachádzajú odkazy na filmovú sériu Doba ľadová (od r. 2002), ktorá je taktiež z dielne štúdia Blue Sky. (patrik1177)
  • Vzácny párik papagájov ary sivomodrej je naozaj ohrozeným druhom a vo voľnej prírode už celkom vyhynul. (ash99)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama