Reklama

Reklama

Expres na západ

(TV film)
  • USA The Sunset Limited
Psychologický / Drama
USA, 2011, 87 min

VOD (1)

V tomto dramatu z produkce HBO září Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě. Nenechte si ujít strhující film z pera uznávaného autora Cormaca McCarthyho. Toto spalující drama z pera držitele Pulitzeroy ceny, Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý) bravurně mísí humor a patos při zkoumání vztahu mezi cizími lidmi, kteří se setkávají v zoufalé situaci. Vše se odehrává v jednom newyorském bytě. Dva velmi odlišní muži – hluboce věřící bývalý trestanec (Samuel L. Jackson), jenž zmaří pokus o sebevraždu bílému asociálovi, který je profesorem na univerzitě (Tommy Lee Jones). Zoufalý profesor se pokusil skočit pod vlak metra. Zatímco jeden se snaží navázat pouto na racionální, duchovní a emocionální úrovni, druhý se noří hlouběji do svého těžce vybudovaného zoufalství. Uzavřeni ve filozofické debatě se oba snaží vášnivě hájit své životní krédo a přesvědčit toho druhého o své pravdě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (198)

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Velmi náročné na sledování, to především. Já se rád dívám na filmy, o kterých prakticky nic nevím. Koukl jsem na obsazení tohoto projektu z dílny HBO, Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones, a řekl jsem si, že to musí být film, který stojí za stáhnutí. Už jsem více nesháněl informace. Po pár minutách, mi bylo jasné, že to není obyčejný film. Pro mne to nebyly bezduché rozhovory, měly hloubku. Ale já jsem je nedokázal dostatečně ocenit, jelikož toto téma, neříkám že není zajímavé, ale nemohl bych o tom mluvit z vlastních zkušeností. Rozhodně tento film ve mně zanechal více jak většina filmů. Naopak si myslím, že obsah filmu neseděl délce, tudíž to místy bylo i nudné. Rozhodně ale nejsem zklamán. 60%. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Takže, vy můžete jít se mnou domů a já s vámi ne ?.......... Rozhovor dvou mužů v jedné místnosti. Jeden se chtěl zabít skokem pod vlak a možná se mu to i povedlo. Druhý ho zachránil, ale možná se mu to nepovedlo. Film silně zavání náboženstvím. Je ale docela klidný a dá se sledovat, pokud vás brzy neomrzí jen ten dialog a žádná akce. Duel Jackson vs. Jones je dlouhý a plný filozofických, materiálních a ... prostě keců. Vydržel jsem to až do konce, ale možná taky ne a cestou jsem někde usnul, nebo možná taky ne - nevím. CITÁT - Počkejte podívám se do jízdního řádu, kdy jede další Sunset Limited......... ()

Reklama

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Černý a bílý sedí u stolu a mluví o Bohu. Déšť, noc a jedna kuchyně. Kafe a cigára bez cigaret, chtělo by se říct. A napsal to největší současný americký prozaik, Cormac McCarthy. Ten film byl jak natočený pro mě. Miluju konverzační filmy a Vnější tmu i Cestu považuju za osobně zásadní díla. A když do toho ještě prší, ke spokojenosti není už potřeba mnoho. Ale chybělo mi víc témat, a když už teda jedno, tak zohlednit víc než jen dva protipóly. Scénář jsem výjimečně i pročítal a literárně je to dokonalé, ale obsahově tam prostě chybí výraznější myšlenky a práce s tichem je pojem tomuto snímků naprosto cizí. Atmosféra je ale jedinečná a podněty k zamyšlení mi to rozhodně dalo. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

"Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě" - kurva!!!! Co by pro mě mohlo být poutavější? Nicméně průběh ani rozuzlení nepřineslo nic, co bych už nevěděl, případně to pro mě bylo matoucí a s danými názory jsem nesouhlasil. Ale jinak to byla kurevsky zajímavá věc. 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost a dva chlapi, to nezní zrovna moc zábavně. Když je však jedním Tommy Lee a druhým Samuel L., tak je jasné, že tohle za zhlédnutí stojí. Ale asi by to chtělo divadlo nebo kilometrovou úhlopříčku, aby divák alespoň čas od času projevil svou aktivitu pootočením hlavy. Takhle se prostě vizuálně nic neděje a to, že Bílý několikrát naznačuje opuštění místnosti, žádnou akci skutečně nepřinese. Síla je tedy v tom, co oba říkají, což je fajn, ale v kombinaci se statickou scénou to trochu uspává a tak si nejsem jist, zda jsem si do života odnesl tu správnou myšlenku. Jestli jsem si tedy nějakou myšlenku odnést měl. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle rozhlasové hry známého amerického spisovatele Cormaca McCarthyho, který napsal mj. i knihu „Tahle země není pro starý“, podle které natočili v roce 2007 bratři Coenové stejnojmenný oscarový film. (ČSFD)
  • Celý film se odehrává v jedné místnosti, v níž byl také celý natočen. (ČSFD)
  • Okrem dvoch hlavných aktérov nie je v celom filme vidno nikoho iného. V úvode však možno zazrieť obrys postavy vodiča metra Sunset Limited. (Lukoh)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama