Reklama

Reklama

Expres na západ

(TV film)
  • USA The Sunset Limited
Psychologický / Drama
USA, 2011, 87 min

VOD (1)

V tomto dramatu z produkce HBO září Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě. Nenechte si ujít strhující film z pera uznávaného autora Cormaca McCarthyho. Toto spalující drama z pera držitele Pulitzeroy ceny, Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý) bravurně mísí humor a patos při zkoumání vztahu mezi cizími lidmi, kteří se setkávají v zoufalé situaci. Vše se odehrává v jednom newyorském bytě. Dva velmi odlišní muži – hluboce věřící bývalý trestanec (Samuel L. Jackson), jenž zmaří pokus o sebevraždu bílému asociálovi, který je profesorem na univerzitě (Tommy Lee Jones). Zoufalý profesor se pokusil skočit pod vlak metra. Zatímco jeden se snaží navázat pouto na racionální, duchovní a emocionální úrovni, druhý se noří hlouběji do svého těžce vybudovaného zoufalství. Uzavřeni ve filozofické debatě se oba snaží vášnivě hájit své životní krédo a přesvědčit toho druhého o své pravdě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (198)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Uuuuuuuuuuuuuf. Ťažkotonážny náhul. Zhruba okolo hodinky som sa v tej lavíne slov začal trochu strácať, ale záver s Jonesovým "som profesor temnoty" je drvivý. A zdrvujúci. Samozrejme, herecké výkony bravúrne. Je fajn si občas pripomenúť, že Jackson nie je len cooler, ale dokáže podať plnotučný dramatický výkon. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Není to životní pesimismus, podle Cormaca McCarthyho (zřejmě asi nejlepšího žijícího spisovatele Ameriky) prostě svět takový je a nazírá se na něj skrze optiku dvou stárnoucích mužů, kteří si jím cestu prošlapali po svém, aby se pak sešli v bytě jednoho z nich a zapředli rozhovor o tom, že setrvat tady není jednoduché; pro někoho možná laciné lamentování a (filmové) zklamání, pro mne upřímná zpověď člověka, kterému věk dovoluje stát se filozofem zrovna tímto způsobem, a zážitek spirituálního rozměru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Produkce HBO ve většině...co ve většině, pořád, představuje tu nejvyšší kvalitu filmového zážitku. A to především, co se týče originality. Proto jsem vůbec netušil, co můžu čekat od filmu, kde se objeví dvě pro mě známé tváře z čehož jedna si to i natočí. Ve výsledku jsem dostal sáhodlouhý dialog mezi dvěma muži, kde ten jeden se chtěl zabít a ten druhý ho zachránil a přivedl k němu domů. Tak tam spolu sedí, přemýšlí o životě, zjišťují jaké mají rozdílné názory na Boha a hrozně hezky se ten jejich dialog poslouchá. A to i přesto, že jsem se občas v jistých pasážích ztrácel. Tyhle mimo-příběhové dialogy mám ve filmech hrozně rád. Člověk nad tím vším má čas přemýšlet, ale přitom sledovat, co si ti dva na té lavičce u kafe říkají. Přičemž člověk neví, co se může v každé minutě stát. Zajímavý nápad, výborné zpracování. HBO mě opět nezklamalo. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Ahoj holu holu holubičko, chceš vědět, co si myslím o tvým nejoblíbenějším filmu? Tak si drž děravý vansky, jdeme na to! 1) Ani v nejmenším mě skutečně, ale skutečně nepřekvapilo, že tam hraje Samuel L. Jackson. Naopak bych si klepal na čelo, kdyby tam ten čurák nebyl. 2) S jednopokojovou pelmel konverzačkou jsem dopředu počítal, stejně tak ale s kapánek citlivějším uvedením do myšlenkovýho soukolí. To násilný umělohmotný entrée bylo jak nečekaný vymrdání do prdele, dialogy strojený a nepřirozený už od úvodních titulků. 3) Scénář je transkripcí našeho vožraleckýho blábolení v Kahle a pseudofilozofickýho mlácení slámy na Kanálech, jeden žvást bez ladu a skladu naplácanej na druhej, očividně funkční konstituce sedmdesátiprocentního filmu, když příště nažhavíme founy a celý to beze střihu zaznamenáme, třeba na tom taky vyrejžujeme nějaký solidní palmáre. 4) Sympatický by mi to začalo být v momentě, kdy by ten negr rozpínající se po filmovým veškerenstvu zprudka vstal od stolu a začal hulákat, že volby nemají smysl a jak zbožnuje Zemanovy bonmoty. 5) Jako notorika s letitou praxí mě tam zaujala jediná věc a to émerická představa alkoholismu coby chorobnýho ocucávání hrdla skotský whiskey. Jak my zasvěcení a znalí reálií dobře víme, skutečnej alkoholismus je čůčo v akci ceděný přes chleba a poslední litr do výplaty už v den výplaty. 6) Hledal jsem v tom nějakou tu hloubku nebo šířku, prostě libovolnej rozměr či přesah, ale vyjevil se mi akorát nepřehlednej tok fádních ideí a názorových bagatel, na efekt obalenej vírou a vzletnou formulací, asi něco jako číst si návod na pračku v daktylským pentametru. 7) Snažíš se mě nachytat na vějičku s máslem na hlavě, zatímco kuju pikle s Chocholouškem?!? 8) O víkendu dáme další konverzačku, na kterou se chystám už dlouho, ale tentokrát společně, ať si ty masivní výboje intelektuálna můžeme přerozdělit, vidíš, že sám to nezvládám. 9) Kdybys psala komenty, už tu máš reklamu jak cyp. 10) Jedna hvězda za tuatam vtipný výměny, druhá hvězda za tvůj perfektní zadek. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Epicness. Černý (Samuel L. Jackson) zachránil Bílého (Tommy Lee Jones) zpod kol vlaku a pozval ho k sobě do bytu. A tak tam sedí a mluví. Venku je deštivá noc a oni mluví o Bohu, o Víře, o vězení, o bezvýchodnosti i naději, temnotě i světlu, o všech těch věcech, nad kterými by člověk měl přemýšlet, kdyby si k nim kvůli nezáživným dílům klasiků neudělal podobnou averzi jako ke koprové omáčce z kantýny. Ale tady napsal scénář nejlepší americký romanopisec, pokračovatel Faulknera, Dostojevského a Becketta - Cormac McCarthy. Film u něhož jsem měl na konci zimomriavky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V produkci televize HBO vznikají většinou skutečné originály a tenhle veskrze konverzační kus není výjimkou. Televizní adaptace divadelní hry slavného amerického spisovatele Cormaca McCarthyho přivádí na scénu pouhé dvě postavy, jimiž jsou pan Bílý a pan Černý, přičemž jestliže je jejich symbolické jméno primárně barvou kůže, co se týče spektra hodnot, je tomu přesně naopak. Už výběr postav nahrává komornímu inscenování a celý film jsou vlastně takové konverzační šachy, přičemž nebudu prozrazovat jestli a kdo matuje, důležitější je průběh hry samé. Máme-li komorní scénu a film v podstatě minimalistický, jedním dechem je třeba vyzdvihnout herecký koncert obou zúčastněných pánů, jak Samuel L. Jackson, tak i Tommy Lee Jones přímo excelují a celý film stojí na nich. Jestli jsem ve sváru Dobra x Zla, Víry x Nicoty, Bílé x Černé chvílemi trochu pochyboval, jelikož osobně své místo v této dualitě stále ještě sám hledám, to, co předvádějící oba herci, jsem zařadil zcela bezpečně a jednoznačně - zážitek, který bere dech... Tenhle originální televizní projekt je potřeba vidět a vstřebat ještě několikrát, jedno setkání nestačí... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zklamání, ale kvalita i tak. I když je nejlepší žijící americký spisovatel, neznamená to, že je i dobrý dramatik. Nechte z McCarthyho jenom jeho vytříbené dialogy o něčem a máte sice sakra kvalitní dialogy o něčem, ale nemáte nic navíc. Nemáte základ, to čemu jsou právě ty dialogy třešničkou na dortu. A ostatně je tu i málo opravdu silných momentů jako je kupříkladu závěrečný Jonesův monolog. Když to navíc převedete do podoby, která by byla příliš statická i na rozhlasovou hru (ano, uvědomuji si, že jde o adaptaci minimalistické divadelní hry) a které by slušelo naučit se tu a tam v záplavě všech těch velkých slov pracovat i s tichem, tak... No, viz první věta tohoto komentáře. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je Bible nejlepší knihou na světě? Ne? Vážně? Četli jste ji? .... To by se jeden učetl! Ty dva žvaněj a žvaněj a já lituju, že nejsem anglosas. Už jsem to psal několikrát – a napíšu to zase: ,,NEJUKECANĚJŠÍ FILM JAKEJ ZNÁM!!!“ Teď už ale doopravdy! Otázky víry, správná a nesprávná cesta. Chcete aby vás Bůh miloval? Nebo jen skleničku whisky? Vyřeší vaše problémy vlak Sunset Limited jedoucí rychlostí 130km/h? Líbí se mi to filozofování o věcech, kterým nevěřím. Nebo jsou snad v Bibli příběhy každého z nás? Zajímavé představení pro 2 herce, kteří dokáží přesvědčivě podat ,,své“ myšlenky. A o to tady jde! Možná bych doporučil vzít si k tomu litry kafe nebo ježčí kůži. Jen 100% pozornost totiž poskytne maximum odpovědí. Či snad nepotřebujete Boží lásku nebo rozmluvit sebevraždu? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nemám čas číst knížky Cormaca McCarthyho. 2.) Nevím, jestli jsem ,,pochybovač“ nebo ,,pochybovatel“. 3.) Věřím, že nás chce Ježíš vytáhnout ze žumpy (jen pro jistotu - čističi septiků mohou zůstat v klidu. Tady jde o morálku...) 4.) Nevím, co musím udělat pro ,,život věčný“. 5.) Chci vidět film, kterej není film. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

#51 Jeden malý-velký střet dvou zásadních životních filosofií o tom, že nakonec nic nemůže zůstat černo-bílé. Film, který není pro každého, ale ten, kdo se v nějaké z myšlenek dokáže shlédnout poté dokáže ocenit i sílu celé téhle dialogové hry. Jediné čeho se bojím, že bez těch dvou výborných herců by to absolutně ztratilo váhu, protože to jak to Tommy se Samuleme prodávají je naprosto bezchybné a tomu se říká "herectví". Oni 100% Film 85% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fascinujícně chytlavá a perfektně vygradovaná devadesátiminutová konverzace dvou lidí v jednom pokoji, hlavním tématem (a zároveň tím, co v sázce jest) je život. Někdo víru prostě není schopen přijmout, ač by mu byla záchranou, někdo vidí marnost na podkladě všeho. Smutný a osobní, zvlášť pokud si s "Profesorem" v názorech nejste až tak odlišní. P.S.: Jones s Jacksonem jsou výborní. "This shadow of the axe hangs over every joy." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost a dva chlapi, to nezní zrovna moc zábavně. Když je však jedním Tommy Lee a druhým Samuel L., tak je jasné, že tohle za zhlédnutí stojí. Ale asi by to chtělo divadlo nebo kilometrovou úhlopříčku, aby divák alespoň čas od času projevil svou aktivitu pootočením hlavy. Takhle se prostě vizuálně nic neděje a to, že Bílý několikrát naznačuje opuštění místnosti, žádnou akci skutečně nepřinese. Síla je tedy v tom, co oba říkají, což je fajn, ale v kombinaci se statickou scénou to trochu uspává a tak si nejsem jist, zda jsem si do života odnesl tu správnou myšlenku. Jestli jsem si tedy nějakou myšlenku odnést měl. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Cormac McCarthy by měl psát dialogy ve všech filmech. Ač se může zdát úkol sklíčující, když jde v podstatě o dvou chlápcích v jedné místnosti. Ale celé to drží pohromadě právě McCarthyho fantastický dialog. Tommy Lee Jones musel být jeho příběhy uchvácen a když si střihnul roli v adaptaci Tahle země není pro starý, tak se rozhodl o vlastní režii a dokonce sám sebe obsadit do jedné z rolí. Mohlo by se zdát, že minutáž je pro film příliš dlouhá a i s tím nejlepším dialogem může příběh rychle stagnovat. Ale Jones si pomohl s řadou triků, včetně vedlejších zvuků a několika fyzickými pohyby. Konverzace v Sunset Limited není jednoduchá záležitost tváří v tvář, ale půvabný balet plný nuancí a řečí těla. A v neposlední řadě je tu fakt, že ve filmu jsou dva výborní herci kde Samuel L. Jackson je opět na svém vrcholu. To co se nám film vlastně pokouší říct, však nemusí každému padnout do oka. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Včera jsme takhle seděli u stolu a přišli jsme do bodu, kdy nám došly témata k hovoru. Škoda, že jsem před tím neviděl tenhle film. SUNSET LIMITED je především o udržování konverzace. Najevo nám tu vychází jedna velká pravda... můžete mluvit, pokud to chcete. A boj reality světa s vírou v Boha může být po čertech zajímavým tématem k hovoru. Zvlášť když si povídají takové dvě herecké esa jako Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones, kteří své řemeslo předvádí na okraji svých možností. Místy je možná problém udržet pozornost, ale to není tím, že by slova, která slyšíme byly nějákým způsobem slabší. Jen v nich je tolik myšlenek a pocitů, že na jejich pochopení budeme potřebovat více než jedno shlédnutí. Možná i více než dvě. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi vadil fakt, kvůli kterému nakonec dávám plné hodnocení. To černobílé nahlížení na vše (a tím černobílé myslím doslova vše). Navíc jsem si i říkal, že jo, jde poznat, že autor scénáře či původní hry něco málo ví, ale nějak mě to neohromilo. Ale pak film přešel do své druhé poloviny, která začala gradovat, a najednou jsem si film užíval mnohem víc. Navíc jsem pochopil, že to černobílé nahlížení bylo schválně, aby pak více vyniklo to, co přišlo a přijít muselo. Oba herci ze sebe vymáčkli maximum a ten závěr je prostě dokonalý. Už teď chápu, že jedno zhlédnutí nebude stačit. 95 % s tím, že HBO prostě umí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dialóg dvoch diametrálne odlišných ludi na všetky možne témy. Dvaja skvelí herci v akcii kde najväčšou zbraňou sú ústa a náboje nahrádzajú slová. Ste človekom ktorý obľubuje ťažké debaty? Potom ste si pustili správny film .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Užívateľ gicous to vystihol veľmi dobre. Nemám problém s ukecanými filmami odohrávajúce sa v jednej miestnosti, ale tu už niekto mierne prešvihol únosnú hranicu. Upršaný večer, vonku tma a za stolom sa stretáva dvojica, ktorú spojila náhoda. Ich rozhovor začína pozvoľna, no už po chvíli naberá slušné obrátky. V paľbe slov a citátov sa občas stratíte, pretože to nie je bežný rozhovor obyčajných ľudí, ale rozhovor vzdelaných intelektuálov a práve preto ma to nebralo tak, ako by mohlo. Trochu upraviť dialógy, menej biblie a duchovna a bol by som spokojnejší. Herecky samozrejme výborne zvládnuté, ale inak iba priemer. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

No pro mě tvrdší oříšek než bych očekával. Herectví se těmto dvoum starým pardálům nedá upřít, ale děj v jedné místnosti, bez hudby a navíc se 90 minut jen kecá. To sou přímo vražedné kombinace. Man from the Earth mě bavil o chloupek více. Promiňte hoši, ale tohle mi moc nesedlo. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Filmová recitace skvostné McCarthyho konverzačky, která se knihy (celkem logicky, vzhledem k její formě) drží doslovně a zejména v závěru je silně sugestivní. Volba herců perfektní. ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama