Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Fr 

všechny recenze uživatele

STŘÍLELI NA NĚJ A BOMBARDOVALI HO. ZKUSILI VŠECHNO CO UMĚLI. ALE BOJOVNÍCI NEUMÍRAJÍ. TATO LEGENDA STÁLE ŽIJE..... /// Střípky ze života pouličního gangstera Dannyho Greena, kterej dokáže solidně nasrat šéfy mafie a těží z tělesných proporcí R.Stevensona a jeho ,,neokoukanosti“. Solidní, leč obyčejný vyprávění nabírá na obrátkách v závěrečný půlhodince (jako vždycky), když začíná válka gangů. Jo jo, když jde o kejhák, bejvá to zajímavý. Film o Irovi, chlápkovi se špatnou pověstí, kterej měl už od malička drzost, pořádný koule a hrdost keltskýho bojovníka. Dělal věci, který se jiným nelíbili (ale dělal je dobře a rád) a jehož smrt znamenala pro mafii větší pohromu, než jeho život. Já však raději jinou legendu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy podle skutečných událostí a nemíním ztrácet čas čtením knihy od Ricka Porrella - ,,To Kill the Irishman“. 2.) Jsem Ir! 3.) Zjistím, jak bude vypadat moje dřevostavba po výbuchu. 4.) Chci poznat chlápka, kterej přežil skoro stejně pokusů o zabití jako inspektor Clouseau. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tuctova gangsterka, ktora sa vzhliadla v genialnych opusoch Martina Scorseseho, ale ani napriek citacii Kasina na zaciatku filmu na ne nema ani nahodou. Na to je Hensleigh priemerny scenarista a mierne podpriemerny reziser. Este tak po technickej stranke sa mu ako tak dari (dockame sa viacero vybuchov aut a jedneho posobiveho vybuchu domu), ale vo vedeni hercov je dost márny. Pritom herecke obsadenie je bohate na znamejsie druholigove tvare. Lenze skoro nikto z nich nema priestor zahrat viac ako jednorozmerne nacrtnutu figurku. Niektori dokonca ani to a filmom sa doslova len mihnu (Vinnie Jones). Asi najviac ma zaujal Vincent D'Onofrio, ktory ako jeden z mála dokazal svojej postave vdychnut zivot. Na druhej strane mi totalne zbytocny pripadal Val Kilmer, ktory by uz sakra mal zhodit, lebo sa na neho neda pozerat. Niekde medzi je hlavny hrdina Ray Stevenson, ktory nehra zle, ale jeho postava nie je prilis zaujimava. Nie je dostatocne charizmaticky na to aby ste mu fandili, ale ani aby ste ho nenavideli. Proste taky duty sedliak, ktory ma viac stastia ako rozumu. Vysledkom je teda tuctova jednohubka. Ale kedze sa mafianske filmy zase tak casto netocia, tak váš hlad po filmoch tohto zanru na chvilu zaženie. 5/10. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Obyčajne sa nezvyknem ukľudňovať gangsterskými prestrelkami, vybuchujúcimi autami a krvavými odplatami. Kill The Irishman je založený aj na týchto mafiánskych praktikách, robí to však tak, že to nie je len o tom. Je hlavne o živote Dannyho Greena, ktorému prepožičal filmovú tvár neokúkaný a vrcholne charizmatický "mafiózko" Ray Stevenson. Podobných autobiografických projektov nie je málo a Irishmana si budem pamätať hlavne vďaka Rayovi. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii každého nadprůměrného herce přichází někdy během jeho slibně rozjeté kariéry snímek, který jej divákům poprvé představí v úplně jiném, novém světle; role, do které individuálně pasuje a pro kterou se takzvaně "narodil". Po Kill the Irishman mohu říci, že v roce 2011 se tohoto eventu dožil také Ray Stevenson. Tenhle ostrej týpek není zabijácký Punisher, není to hromotluk z Asgardu a Thorův přítel Volstagg, a není to dokonce ani sympaťák Titus Pulo. Ne - Ray Stevenson je Irishman. P.S. Neuvěřitelně silný konec, takhle má vypadat nezapomenutelné zakončení drsné gangsterky. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

K filmům o organizovaném zločinu jsem si vytvořil poměrně hezký vztah, aniž bych věděl proč. Asi za to může lord Vetinari. Souboj italského a irského podsvětí evidentně sázel hlavně na různé výbušniny, takže si pyrotechnici zřejmě přišli na své. Snímek měl slušnou atmosféru i hvězdné herecké obsazení, ale dost mi vadil Ray Stevenson respektive jeho šílená paruka, kdykoli se objevil v záběru, vzpomněl jsem si na Terence Hilla, což mě silně rušilo. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Val Kilmer sa pridal k produkcii po tom, čo odmietol možnosť uchádzať sa o post guvernéra v Novom Mexiku. (Vrtto)
  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)

Reklama

Reklama