Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysloužilec Jakub je veselá kopa, má dobré srdce, plné porozumění pro druhé. Dokáže potěšit i uplakanou Terezku, které odvedli milého Frantíka na vojnu. On vlastně František šel sám, navzdory svému hamižnému otci rychtáři. Ale i v téhle pohádce všechno šťastně skončí, dobří lidé dosáhnou svého štěstí a zlo bude potrestáno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka, která ale potěší rytmickou pohádkovou hudbou. Jinak je to pohádka na téma kritika císaře, Rakouska-Uherska, což se rudým vždycky hodilo, a ukázka blbosti a chamtivosti těch mocných. To už není čirá minulost, ale docela aktuální stav. Stejně jako když Jaroslav Moučka mluví o armádě. V ní velí vždycky jen blbci, protože všechny války jsou blbé. Pohádka je naštěstí pohádka. V reálu by si císař pometlo vzal násilím a vojáky by nepropustil, ale kde jinde by měly mít příběhy dobrý konec, když ne v pohádkách. Ať jsou děti ještě ve sladkém nevědění. Pro nás dospělé je to už jen pohlazení na duši v tomto světě. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, nic moc papundeklovka. Ale skvělí herci, tedy z mého pohledu a věku, že jo. Bohužel obsahem moc nezaujalo. ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Kulisovka nebo papundeklovka jsou hloupé, degradující výrazy. Takové televizní pohádky pro nejmenší u nás vznikaly, a byly jich ročně na desítky. Ale srovnejme si, které země světa se s námi mohly rovnat. Které země, třeba jen východního bloku, natáčely televizní pohádky v levné produkci s těmi nejlepšími herci, jaké daná země měla. Zjistíme, že Československo bylo v tomto ohledu ojedinělé. Navíc od poloviny 70. let a s příchodem barvy u nás výrazně vzrostly výdaje na scénografii. V roce 1976 bylo naprosto běžné natáčet televizní filmy a inscenace na černobílý materiál ale na dětech se ovšem nešetřilo. Hezká pohádka, která není tak často reprízovaná (ani já si jí ze Studia Kamarád nepamatuji :D), možná trochu drsná, točící se kolem dřevěné nohy, kterou vysloužilec Jakub (Jaroslav Moučka) získal ve válce. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice těžká kulisovka, ale vcelku zábavná a vedle pohádkovosti také poučná v tom, jak se verbovalo na vojnu a co všechno to obnášelo. Moučka v roli vysloužilého vojáka se vrací s dřevěnou nohou do rodné vesnice, kde nechce rychtář dovolit svému synu Františkovi vzít si chudou děvečku, ale nutí ho ke sňatku s bohatou mlynářovic dcerou. Proto se syn nechá naverbovat na vojnu a s ním jsou odvedeni i jeho dva kamarádi. Starý voják však díky kouzlu lesní víly přichází k pometlu ze zlata a jde jej vyměnit za Františka k císaři pánu. Písniček je zde bohužel hodně, bohužel proto, že moc chytlavé nejsou a navíc jejich provedení je notně amatérské. Bez nich by to byl rozhodně lepší film. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kulisy jedné chalupy, návsi a hradní brány a máme iluzi celé vesnice a císařského zámku. Miluju kulisovky. Starý vysloužilec chce napravit, co lakota rychtáře způsobila a císař se díky tomu, na zlatém exempláři, dozví, co je to pometlo. Zajímalo by mě, za jakou reálnou částku se dal voják vykoupit z vojny. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama