Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veronika s Michalem jsou spolu pět let a jejich vztah dospěl na křižovatku. Ona touží ještě něco zažít, on se chce usadit. Odjedou proto spolu do Skandinávie a zažijí obyčejně neobyčejné dobrodružství, které dá jejich životům nečekanou reflexi. Drama z produkce HBO režíroval Jaroslav Fuit, v hlavních rolích Kristýna Fuitová-Nováková, Jakub Wagner a David Máj.

Pětiletý vztah staršího Michala a Veroniky dospěl na rozcestí. Zatímco on už v mysli plánuje děti a rodinu, ona cítí, že ještě nic nezažila a chce se bavit. Žijí vedle sebe aniž by spolu skutečně byli. Pod tlakem hádek a strachu z rozchodu vymyslí Michal pro Veroniku tajemnou dovolenou. Od začátku je ale všechno jinak, než si to pečlivý Michal připravil a Veronika dává najevo zklamání. Cesta po Skandinávii a situace, do kterých je staví, jim samým a jejich soužití nastavuje zrcadlo. Všechno se zdá být jen potvrzením toho, že by už spolu neměli být. Setkání se Šimonem, dobrodruhem a zlodějíčkem věčně na cestách, dá jejich životům i jejich vztahu nečekanou reflexi a posune je dál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Matty 

všechny recenze uživatele

První český film produkovaný HBO nese jméno Dvojka a je o zašmodrchaných vztazích tří lidí. Oblíbená výchozí situace thrillerů „k mileneckému páru se vetře podivný cizinec“ byla tentokrát využita k psychologické hře, která své účastníky přiměje odhalit se až na dřeň. Nic není předem jisté a pro jednou mne u nějakého tuzemského filmu zajímalo, k čemu dojde v následujících minutách. Několik detailů zůstává nevyjasněných (párek zlodějíčků, proč zrovna Dánsko, proč badminton, když pořád fouká silný vítr), ale autenticita emocí, o něž běží prvořadě, tím nijak netrpí. Z herců pod kůži své postavy nejlépe proniknul David Máj, který dokázal najít správný poměr mezi nesnesitelností, tajemností a pohodářstvím. U Wagnera nesnesitelnost občas převládá a Nováková zase sem tam trošku přehrává. Třebaže mne oslovila a domnívám se, že jsem u ní prožíval zhruba to, co tvůrci zamýšleli, nejspíš bych dlouho zvažoval, jestli za zhlédnutí Dvojky v kině dát nějakých 150,-. Televizní obrazovka je pro ni ideální. S čím asi souvisí zvláštní pocit, že tvůrcem číslo jedna v tomto případě nebyl režisér z masa a kostí, nýbrž abstraktní HBO. 75% Zajímavý komentář: SeanLSD ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Upřímně, takhle kvalitní dílo jsem nečekal. Nerad hodnotím z hlediska domácí tvorby, ale ani ve světě by se snímek myslím neztratil. Sem tam zaskřípou dialogy či chování lidí, ale za tu odvahu, neméně vysledek a při nezaslouženě velice nízkém hodnocení zde musím přidat! 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vztahová psychologie jak kravský vemeno. Když pominu fakt, že se tam všichni tři chovali jak hovada, což ale bylo v rámci příběhu pochopitelné, nemám co vyčíst. Kristýnka, Jakub i David záhrali své role naprosto přirozeně a ani chvíli jsem neměl pocit, že by i přes ty hodně extremně napsaný postavy nepůsobily realisticky. V poslední době rád vyhledávám zapadlý český filmy a opět se mě potvrdil názor, že je docela škoda, že už i naše současná kinematografie má škatulku přehlížené filmy, protože Dvojka si naší pozornost zaslouží a udrží, byť občas může působit zbytečně vyhroceně, svou obsažností má určitě co říct. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, což o to. Ale sám jsem se podobně nacestoval a už z podstaty vím, že takové chyby v přípravě na takový výlet, co udělal ten pár, se prostě nedělají. K tomu to chování mezi nimi, to mi přišlo až odporné. Nicméně to byla součást filmu a já to tak musím brát. Nápad i tak udělal svoje a mě donutil film dojet až do konce. I když chvílemi vypadal jak nějaký domácí video, co si sami natočili při jednom...jooo, už vejletu někam. ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Takovouhle píčovinu bych se styděl zveřejnit i na youtube. Nechápu, že se ten Fuj nestydí, když svoje domácí video z cesty do Švédska prezentuje jako celovečerní film. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V rámci filmové kategorie "přirozený a auntenticky působící snímek ze života" a českého kinematografického rybníčku vlastně výborné. Fauitovi se daří vtahovat diváka za filmové plátno a dát mu pocit, že nejenže sleduje skutečné a životné postavy, ale dokonce vše prožívá přímo s nimi, je očitým svědkem všech jejich peripetií. Připoměňme si, že to je u českého porevulučního filmu jev významově se blížící zázraku - až mám chuť volat tisk nebo nechat zvonit na kostele. Musím se také ohradit proti nadávaní na ruční digitální kameru, protože je vidět, že ji vede evidentně talentovaná ruka a film vypadá na plátně až překvapivě dobře. Srovnám-li to třeba se Sedláčkovým posledním filmem Největší z Čechů, pak Dvojka ve vizuální atraktivnosti vede na celé čáře. Škoda, že ji tolik lidí přehlíží nebo podceňuje. ___ LFŠ 2010 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl zvědavý především z toho důvodu, že se jedná o první film, který vznikl pod hlavičkou českého HBO. Věci z produkce HBO mám totiž docela rád a většinou mě dokážou zaujmout, avšak dosud to byly jen filmy, dokumenty a seriály z USA či Velké Británie, takže jsem netušil, co mě s tímto filmem čeká. Ale na to, že se jedná o první český film z dílny této stanice, tak jsem nadmíru spokojený a skoro si troufám říci, že lepší už to ani snad být nemohlo. Tohle je hodně příjemná road movie, kdy v popředí je jeden mladý pár, který se vydává na dovolenou do Švédska a nakonec skončí v Dánsku. Příběh sám o sobě je hodně zajímavý a alespoň pro mě docela nepředvídatelný, a to je samozřejmě jen a jen dobře. Navíc zde byla dobrá volba obsadit do hlavních rolí neokoukané herce, kteří hrají opravdu dobře a díky tomu, že jsem tyto herce neznal, tak jsem se mohl alespoň naplno soustředit na příběh samotný. A po zhlédnutí filmu musím říci, že bych si takový výlet taky nechal líbit, i když tam samozřejmě lítají ve vzduchu docela silné emoce, ale ve výsledku to určitě byl pro všechny zúčastněné postavy zážitek na celý život. Pro mě je tohle tedy pohodový a příjemný film, kdy sice občas ty vášně vzplanou, ale jinak je to příjemná story o lidech, který si ještě chtějí užít, dokud mohou. Já jsem výsledkem příjemně překvapený a podle toho také hodnotím, jsou to čtyři hvězdy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě emotivně celkem silný příběh tří lidí. Tedy hlavně ke konci se ty emoce hrnou ve velkém. Herecké obsazení výborné, i když s Jakubem Wagnerem jsem měl ze začátku problém, ale časem jsem si na něho a jeho postavu zvykl. Škoda jen velmi pomalého tempa a trochu slabšího začátku. Jinak ale celkem spokojenost. 70% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedený a příjemně nečekaný filmek, který netrpí neduhy, jež jsou vlastní velkému počtu českých "vztahových" filmů posledních x let. V odvážně dogmatickém stylu je zobrazen rozklad dlouholetého vztahu šetrného, nepříliš ohleduplného a vlastně úplně pitomého Michala a divoké Veroniky, která si chce ještě užít mládí... Katalyzátorem vzájemného odcizení se má stát setkání se Šimonem, k němuž dojde na nedobře zorganizovaném výletě do Švédska... Už od počátku mě iritovala postava Michala. Je bolestivý pohled na hlupáky, zvláště když se chovají tak pitomě, jak to předváděl právě Michal - a to nejen ve vztahu ke své přítelkyni, ale vůbec ve všem. To ale samozřejmě není vada filmu, snad jen jsou Michalovy negativní vlastnosti až přehnaně zdůrazňovány. Iritovala mě také postava Šimona, který si všecko dokázal zdůvodnit a ospravedlnit. Michal se choval jako pitomec, ale pitomost ještě není nemorální. To Šimon, chytrák s duší volnomyšlenkáře, se choval jako prachsprostý zloděj a ničema - zkrátka jako ryze nemorální člověk. Andělem není ani Veronika, která sice cítila trhliny ve vztahu, ale sama se místy chovala jako hloupá husa. V těchto hrubých rysech jsou představeny určité typy charakterů, které v českém filmu nebývají k vidění příliš často - alespoň ne v této uvěřitelné podobě (častěji to bývá ve formě parodie či karikatury). Příběh trojúhelníku hlavních postav je velmi slušně napsaný, nepostrádá dramatičnost ani návaznost na realitu. Celkové zpracování, styl kamery i výběr prostředí dodává filmu na síle a především autenticitě. Doporučuji :-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou od českých autorů čekám většinou nějakou nebetyčnou sračku, ale tenhle kousek mě docela překvapil. Příjemně ubíhající příběh kancl pitomečka a polodivoké čubky, která by zasloužila pár po hubě, kteří se snaží najít společně dávno ztracený vztah, i když podle mého nikdy žádný nebyl, a vyrazí si na výlet:-) A že se na výletech dějí divné věci, to se dávno ví...:-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Příběhová a scénáristická stránka jsou nejsilnější zbraní tohoto snímku. Hrozná kamera a zpracování, včetně nesympatických herců však tohle bohužel dost sráží. 30% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Ze začátku mi dalo trochu práci zvyknout si na roztřesenou digitální kameru a neustále užívané zoomy. Psychologické vykreslení charakterů a děj mě pak ale natolik upoutal, že se mi na to dařilo zapomenout. Zcela uvěřitelný příběh... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Takové překvapení od filmu, jehož trailer mě vysloveně nebavil, jsem nečekal. Dvojka Veronika (Kristýna Nováková-Fuitová - režisérova manželka:) a Michal (Jakub Wagner) jedou na dovolenou, která úplně nedopadne - přibude totiž třetí do hry, Šimon (David Máj). I přes některé hloupější dialogy si myslím, že tenhle příběh o vyhořelé dvojici působí velmi uvěřitelně, proto neváhejte.. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vytrhněte dva lidi z jejich každodenní rutiny a běžného okolí, a oni už se vám vybarví. Mohla to být jejich šance zachránit upadající vztah, ale nakonec to jen uspíšilo konec. Ano, tři dobře napsané postavy, které se chovají jako obyčejní lidé a ne papírové loutky, bohatě stačí na dobrý film. Jen to dokázat napsat a natočit. Což se oboje povedlo na vysoké úrovni. Pro mne jeden z nejlepších českých filmů roku 2009. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek z dílny HBO na mě docela zapůsobil. Neokoukané herecká tváře dodají snímku svěží vánek stejně jako atraktivní prostředí. Spíše bych dal 3*, ale za hudbu musím jednu přidat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako absolvenstká road movie (rozuměj, že tvůrci ale i herci jsou absolventi) je to skvělé, jako vážně myšlený a produkovaný film zvrácené, odvážné a divné. Potěší záběry ze Švédska a z Dánska (protože takhle to tam opravdu vypadá, kontrastní mraky nízko nad zemí, zelené plůtky a dřevěné domy) a chvílemi dobrá reflexe partnerského života. Zazdívají to naopak dialogy a občasné lehké přehrávání, povětšinou hudba a ve sto procentech nepovedený záměr dokumentárního snímání. ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých + 36. LFŠ UH 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Český horizont (Dvojka / TWOSOME / Dvojka) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to otřes, vždyť realistický look přece neznamená, že to musí vypadat jako amatérské domácí video. Ale to Fuit se Smutným asi neví nebo nechtějí vědět. Být za kamerou třeba Martin Štrba, hned je ten film o něco hodnotnější. Na druhou stranu je třeba pochválit zvuk, dialogům je velice dobře rozumět, což u českých filmů opravdu není samozřejmost. Docela zábavní jsou herci, za prvé proto, jaké hrají nesympatické idioty, za druhé proto, že jsou neokoukaní. Zejména David Máj je ve své roli hodně zábavný. Hodně podivný je ale výběr hudby, někdy tam docela sedí, ale když se zničeho nic objeví třeba Langerová nebo Vladimir 518, reakcí nemůže být nic jiného než pozdvižení divákova obočí. Půl hvězdy navíc dávám za vtipnou scénu ze závěru, kdy se Jakub Wagner ožere do němoty. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama