Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Recenze (236)

verbal 

všechny recenze uživatele

Je to jako Verneova nejhorší noční můra osazená četnictvem ze Saint Tropez. Kdyby Verne ještě jules a neudávil se při pohledu na takovou dementní taškařici croissantem, umlátil by zajisté pana Bessona vázaným výtiskem Patnáctiletého kapitána a pak mu šel s gustem na Funes. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na Tajemství mumie sem se dlouho dopředu těšil, ale teď nevím zda právě to nebyla ta největší chyba. Nejvěší problém jsem měl s hlavní hrdinkou, ta se totiž chovala jak kráva co nebyla tejden na pastvě. Na druhou stranu jsem se do ní asi zamiloval. Samotný děj byl dost rozfrcanej, ale dal se v pohodě. Nejzábavnější postavou byl bezesporu detektiv a v těsným závěsu za ním, ten probuzenej mumík. Nejvíc mě vadily scény s tím velkým ptákem, obecně nemám rád rád velký ptáky, zbytečně mě to snižuje sebevědomí a tady byly ty scény s velkoptákem navíc zbytečně zdlouhové. Naopak bych velmi uvítal, kdyby Adélka víc cestovala. To by mohla být slušná bžunda s tou její povahou jí vyslat do země, kde ženy znamenají míň než hajzl papír, to by se tam asi chlapci nestačili divit, jak rychle by tam Adélka změnila poměry :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle natočil Luc Besson? Je to vůbec možný? Film láká na Tajemství mumie a hnedka ze začátku překvapí nějakým přerostlým ptakoještěrem, pak se tam prolíná tisíc různorodejch nápadů a příběhů, ale žádnej pořádnej, kterej by mě alespoň po chvíli mohl bavit. Co se týče ptakoještěra, doteď jsem nepochopil jeho smysl ve filmu o mumiích. Zaplaťpánbůh za závěrečnou půlhodinku, která ve výsledku měla grády a konečně taky ukázala mumie. Jinak by film, už podle názvu, byl největší lží na diváka, co jsem snad kdy viděl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €25miliónovTržby Celosvetovo $34,522,487║ Taký fajn úlet, ktorý mal byť jednoznačne svižnejší, občas to brzdia zbytočne napchané scénky s tým opilcom a nudným detektívom. Louise Bourgoin bola príjemná Adele, akcia, triky a vtípky ušli. /55%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Milovníci klidné gentlemanské Francie nebo rozvláčně cestopisného Julese Verneho asi nervózně brumlají pod vousy, ale já slečně Blanc-Sec přišel na chuť už ve chvíli, kdy zamávala svému vydavateli a odjela rušit mrtvé do Egypta. Rozverně, dětinsky, nevyrovnaně. Ale tak troufale a neotřele, že nejde odolat. 70% pro zjednodušené jonesovské dobrodružství přinášející nostalgický úsměv. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No trailer to prezentoval jak nejakou super jizdu ve stylu Mumie, ale bohuzel opak je pravdou. V Egypte se dej zdrzi jen chvily a rozhodne se to pocita mezi ty lepsi casti. Vetsinou se tak dej jen line sune dopredu nekde v Parizi, spousta jak magori vypadajicich postav, ktery v podstate v pribehu nemaj vubec zadnej vyznam, neustale samy kecy a sem tam nejakej ten trikovej zaber, kterej sice neurazi, ale k paradnim trikum to ma daleko. Nicmene precejen to je natoceny docela slusne, sem tam nejaka ta akce je docela povedena a nejaka velka nuda nehrozi. Bourgoin v hlavni roli to sice slusi, ale zaroven je tak trochu protivna a tak nejak mi jeji problemy byly ukradeny. Proste jsem cekal vic, ale ne proto, ze to natocil Besson, ten uz je hezkejch par let v hajzlu, ale proste z traileru jsem byl natesenej na akcni jizdu a vysledek je takovejhle utahanej. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Určitě je bizarní, že se Luc Besson měl potřebu pustit právě do tohohle filmu. Škoda, že se to nějak nezúročilo a výsledek je tak podivně zaměnitelný. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Je to až k nevíře, ale ten syčák Bessonovská to tam pořád ještě má!! Karikatury mu fungují, zběsilý scénář je zábavný a ačkoliv triky občas dooost pozlobí, daří se mu čas od času i poměrně solidně budovat atmosféru (příkladem za všechny je naprosto FAMÓZNÍ prolog). Film je čas od času přesně tak specificky francouzsky švihlý, jak to umí jen Besson, Herce si dokáže ohlídat, hlavní hrdinka filmu je sympatické třeštiprdlo a parádně si tu vyhráli i s maskami, postava starého vědce v podání Jackyho Nercessiana je snad vůbec nejlépe namaskovaný starý člověk, kterého jsem kdy viděl... Z popela opatrnosti povstal film, který se sice ani nepřibližuje éře největších děl Luca Bessona, nabízí ale svěží a zábavný výlet po Paříži a přilehlých kontinentech. 7/10 a čtvrtá hvězda s přihlédnutím k narážkám a fórkům na vlastní účet ( jako že egyptský průvodce se jmenuje Aziz... :) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Mně to celou dobu bavilo, a rozhodně je to důkaz, že Besson ještě v roce 2010 uměl natočit film, kde na sebe scény navazují a nespoléhá se jenom na dialog a příběh dává smysl. Nicméně... tak temný konec jsem opravdu nečekala. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé ingredience jsou docela chutné, taková Louise Bourgoin je nejen pohledná, ale i solidní herečka, nebere se to naštěstí vážně, takže je to odlehčené přiměřenými vtípky a hláškami, pár slušných scén by se našlo, jenže ten scénář tvoří neuvěřitelný mišmaš, do kterého Besson nacpal oživlého pterodaktyla, armádu oživlých mumií, tajné služby, Titanic, no zkrátka na co si vzpomenete, a dohromady je to taková slátanina, že to uráží intelekt. Nicméně pokud k tomu budete přistupovat jako k bohapustému béčku, které si neklade jakékoliv vyšší cíle, může vás to jako ptákovina svým způsobem slušně pobavit. Nechápal jsem vůbec, co Luc Besson zamýšlel, protože ho mohu obviňovat ze všech myslitelných hříchů, ale je to obvykle mazaný obchodník, který ví, co dělá, a tady jsem poprvé měl pocit, že se zbláznil. Měl jsem ale možnost číst posléze komiks Neuvěřitelná dobrodružství Adele Blanc-Sec, který filmu sloužil jako východisko, a pochopil jsem. Francouzský komiks je neuvěřitelně zábavná záležitost, kterou bych velice volně přirovnal k naší Adéle, co nevečeřela. Prostě chytrá a vtipná pocta braku, kdy to, co ve filmu nedává smysl, má v literární podobě řád a styl. Můj pohled na film se nemění, měl by obstát samostatně, nejen v souvislosti se znalostí předlohy, a to se nezdařilo. Celkový dojem: 25 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tajemství mumie představuje to nejlepší ze současných francouzských komedií, které si najdou cestu do české distribuce. Značný podíl na kvalitě filmu má ale především Tardiho komiksová předloha, konkrétně první album ze série o Adèle Blanc-Sec - Adèle et la bête z roku 1976. Někteří uživatelé, jako například Flipper, by možná měli trochu zapátrat, než se pustěj do psaní komentářů, protože Luc Besson se po těch podivnostech z posledních let docela překonal a natočil fungující a překvapivě velmi věrnou adaptaci Tardiho díla. Tajemství mumie disponuje takovým zvláštním prazvláštním humorem, na který se člověk musí naladit a pak to docela šlape. Ale je mi jasné, že některým lidem to nesedne. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Začátek mě navnadil, ale čím déle film trval, tím více se z něj stávala větší kravina. Nakonec jsem byl spíše zklamán. Hold ne vždy se film povede a ne vždy začátek napoví, jaký bude celý film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku mi nejde na rozum proč tvůrce Leona, Nikity, Páteho elementu nebo Magické hlubiny točí takovéhle filmy. Odpověď jsem samozřejmě nedostal ani po skončení této docela zábavné taškařice. Je známo že Francouzi umí točit zábavné filmy, i tady si člověk vyloženě pošmákne na několika postavičkách, které prostě jen tak ukáply z Bessonova inkoustu a poté byly šikovně dosazeny do děje. Potěší ztřeštěný policejní inspektor, který loví ptakoještěra společně s vyhlášeným lovcem. Potěší převleky Adéle Blanc-Sec, jenž mi přivodily vzpomínky na inspektora Clousseau. Závěrečný vtípek s Titanicem jsem vytušil. PS: Byl jsem docela příjemně překvapen že mě film dokázal zabavit, protože úvodní půlhodinku mě dost nudil. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Adèle Blanc-Sec mi připomněla jinou Adélu. A to rakousko-uherskou Adélu co ještě nevečeřela. Adèle Blanc-Sec měla o proti rostlince s apetitem půvab a francouzský šarm. Mohla by být jen trochu víc dějově barvitější a humornější(což možná zase nechybělo české Adéle). Po pravdě jsou slabší 4 hvězdičky. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Některá tajemství je radno vzít si do hrobu a v případě téhle zafačované příšery připomínající potomka E.T.ho a Čísla 5 to platí dvojnásob. Luc Besson má kliku, že trpím nevyléčitelnou touhou po krásných velbloudech a ženách s uličnickým pohledem, prořízlou papulou, vlnitými vlasy a štíhlými boky. Ne, dělám si samozřejmě prču; zajímám se jen o ty velbloudy. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ako je toto vôbec možné? Ako to, že je Besson vôbec schopný spáchať takýto paskvil?! Prepáčte, ak niekoho urazím, no je vôbec zázrak, že som obišiel možnosť odpad. Už po prvých 20 minútach som sa ťukal do hlavy, neveriacky hľadel na obrazovku televízora a každých desať minút kontroloval, kedy sa to utrpenie už skončí! Čo mal vôbec tento nestráviteľný experiment byť? Zlátanina Múmie a Indiana Jonesa v prostredí francúzskeho Paríža s prehnitým scenárom a vôbec o ničom spracovaní? Dodnes nechápem, ako som to vôbec vydržal dopozerať. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější byla mumie, strašidelné ani dobrodružné to nebylo vůbec. Pokus o vtip? WTF?! Od kdy má pterodaktyl peří? A to boa se mu asi hodně hodilo. A od kdy mají v Egyptě jaderné fyziky. No ale co mě jako naprosto dostalo byl ten konec, který jsem uhodla, a myslela jsem to jako vtip, bohužel se to ukázalo jako pravda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo sklamanie aj na mňa, čo obyčajne dám šancu hocijakej kravine, len aby tam bolo niečo čo zamestná moju fantáziu. Avšak v tomto prípade ma film zamestnal inak ako som pôvodne plánoval - otváraním viečok a premáhaním sa aby som nezaspal, a to ešte nebol skoro ani večer - hrozný, príšerne nudný dej. Jediné čo potešilo oko bola slušná výprava a pekná herečka v hlavnej úlohe. Narácia bola tiež slabá a nápad s múmiami a pterodaktylom tiež moc nenadchol. Keby aspoň toho humoru tu bolo viac... no ale ani ten. Od L. Bessona som veru čakal viac. Ledva podpriemer. 30/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mě obecně všechny dobrodružné filmy à la Indiana Jones k smrti nudí, zrovna tento u mě zafungoval dokonale. Můj oblíbenec Luc Besson nezklamal - "Tajemství mumie" je skvělá historická komedie plná výtečného humoru a nápaditého děje, u níž jsem se dobře bavil. Louise Bourgoin je své roli naprosto okouzlující a strašně mě bavilo na ni koukat - její temperamentní herectví a maximální nasazení je hlavní devizou této pohodové podívané. U mě osobně maximální spokojenost až nadšení - a silné 4 hvězdy. ()

Reklama

Reklama