Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Recenze (125)

verbal 

všechny recenze uživatele

Gruzínsko - ruský konflikt alá Ostrov hrdlořezů aneb Dlouhý polibek na rektum všech faktografických hnidopichů. Odehrávat se to ve Smyšlenostánu napadeném barbarskými vojsky zlého vládce Krutina, jde o poměrně výpravnou a dobře natočenou, dobrodružnou fantasy. Renymu se však nedopatřením dostal do ruky scénář nějakého romantického, amerického patriota podle "skutečných událostí", a tak bez dechu sledujeme eskapády válečného reportéra bez bázně a hany, hrdinně bránící ideály demokracie a lidská práva proti podivným paramilitantním jednotkám Sovětského svazu, které si dělají z Gruzie Srebrenicu. To vše po kolena v patosu tak hustém, že by zlomil v pase i Džona Vejna. Už se těším na patrně rovněž prudce objektivní odpověď Sojuzmultfilmu! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

5 Days of War si bere velice zajímavé téma na odvyprávění ze strany novinářů. Celkově váleční novináři v poslední době mají celou řadu zajímavých filmů. Nicméně některé jsou dobré, jiné průměrné a není důležité to, jaké hrůzy film z válečného konfliktu vytěží. To se vlastně dělo v každém válečném konfliktu, ale z toho, co mi samotný film po shlédnutí dá a tenhle s tím měl obrovský problém. Ano, ukázal krásy Gruzie, což mě velice potěšilo a akce také nebyla vůbec špatná, ale celé to mělo takový ten nepřirozený výraz, kdy hlavní hrdina utíká smrti z pekáče snad každou scénu a do toho se ještě morduje nějaká, pro mě v takovém filmu, nepochopitelná dějová linka o nějakém milostném románku, který mě ale vůbec nezajímal. Film ve výsledku má dobré záběry, dobrou akci, ale neuvěřitelně špatný příběh, který ho hrozně sráží. Každopádně i tak mě film donutil, abych si o válečném konfliktu dočetl více, což mě utvrdilo také v tom, že film se vůbec v onom konfliktu nesnaží být objektivní, ale veškerou vinu háže na Rusko. Nejvíc mě ale mrzí fakt, že politikové opět rozhodují o osudu země, která má tak nádhernou přírodu a historii, ale jakmile do této země přijde válka, v tu chvíli to nikoho nezajímá. Bohužel. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ OBĚTÍ VÁLKY JE PRAVDA..... /// Těžký je život válečnýho novináře pod palbou separatistů. Práce, při který jde o víc než o peníze, přináší nevšední zážitky. Pohled na skutečný Rusko – Gruzínský konflikt, snaha prezidenta Saakašviliho o řešení situace......politickou PRAVDU bych tu však nehledal(a). Spíš bych se těšil(a) na film s velkým počtem komparsu, solidními válečnými scénami, dobrým napětím, rachotem bitevních vrtulníků a objímačkou (s hubanem) v polozničeném Gori. Pohled na několik srpnových dní roku 2008, jenž mohli zastínit olympiádu v sobě nemá tolik autentičnosti jako Shake Hands with the Devil, ale je mu podobný v mnoha směrech. A R. Harlin z toho vymačkal asi víc než se dalo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že letící Suchoj nepřináší novomanželům (jenom) štěstí. 2.) Chci vidět novináře s největší ,,klikou“ na světě. 3.) Jsem uvězněnej novinář a mám paměťovou kartu plnou záběrů. Válečných. 4.) Přemejšlím, jestli je XXI. století konečně ta doba, kdy se dá ukrýt v kostele. 5.) Chci mrknout na konflikt, ve kterým byl prezident V.Klaus na straně Rusů a česká vláda ,,fandila“ Gruzíncům. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Anchor Bay Films // Počet premietajúcich kín v USA: 6 // Otvárací Víkend USA: $6,254 // Vojna bola, je a vždy aj krutá bude. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Brutální a syrový pohled na vedení vyhlazovací války v dnešní době. Nic víc v tom nehledejte, žádnou politiku či tak. Jen zobrazení válečného konfliktu "zevnitř"... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Člověk má vždy tendenci fandit filmům, které by měly mít určitou vypovídající hodnotu. Pokud jde o násilný vpád zasranců z Ruska do svobodné země Gruzie, pak filmu fandí ještě dvakrát tolik, pokud film popisuje válečný zločin, tak je plně na jeho straně, jenže. Režie na nic, herecké výkony na nic, příběh totálně chaotický a epileptický, vůbec jsem netušil co chce zrovna scénář ukázat, protože se snažil zachytit vše, ale zároveň nepřinesl nic. Triky celkem kvalitní, ale ostatní filmařina jednoduše tragická. Dvě hvězdy jen proto, že film alespoň poukazuje na určitou zrůdnost sráčů z Kremlu, kterým by na palice po těch letech konečně mohly přistát nějáké meteority. 45% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin se překvapivě věnuje důležitému tématu a tím se zdá, že má divákům co říci. Ale je tomu opravdu tak? Za prvé - klobou dolů co dokázal natočit za dvacet milionů dolarů. Za druhé - to je snad jediné, za co Renyho pochválím. Udělat z Gruzínsko-Ruského konfliktu cestu za sebepoznáním válečného fotografa s romantickou vložkou... Všechno by bylo v pořádku, jen z filmu vystříhat rodinné znovusetkání, nejrůznější objetí, polibky a potřásání rukou, patos a závěrečnou tříminutovku, kterou snad Reny okopíroval ze Schindlerova seznamu. Ale to by nám z celkové stopáže moc nezbylo. Alespoň jsem se bavil. Akční scény Reny stále ještě umí a ty jsou možná to jediné, co drží mé hodnocení nad podprůměrem. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Mikko Alanne, David Battle | Hudba: Trevor Rabin | Produkcia: Renny Harlin, George Lascu, Mirza, Davitaia, Koba Nakopia | Distribúcia: Anchor Bay Entertainment | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: ? $ || ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Harlin konečne natočil po pár rokoch film, ktorého scenár nie je deravý ako rešeto, ale na druhej strane určite nie je z tých, ktoré dostanú oscarové nominácie. Takáto vážna téma nie je Harlinovou doménou, no popasoval sa s ňou celkom slušne, čomu dopomohli naozaj slušné herecké výkony. Dej začína uprostred veľmi komplikovaného konfliktu, no tvorcovia jednoducho nedokázali uchopiť látku so všetkými jej nástrahami. Určite by sa im podarilo vykresliť situáciu viac hodnoverne, ak by skúsili s týmto scenárom vykresliť situáciu viac minimalisticky. Takto je to len silný konkurent v lepšom priemere. 70%. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Dokonalé statické zábery z prírody s kvalitným hudobným podkladom, výborná atmosféra udržiavaná počas celého filmu... Geniálna výpoveď o tom, ako vojna zmení život obyčajných ľudí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu novinářská propaganda, ale tak proč ne. Toho národního hrdinu jsem mu docela i věřil. Nebývale osobní vztah dvou hlavních hrdinů - prst nahoru. Co dokáže Harlin natočit za 20 mega - opět palec nahoru. Není to sice rozmáchlé a technicky tak vycizelované jako jiné snímky s větším rozpočtem a podobnou tématikou, ale v rámci "independent style" je to povedená věc. Jednoduchost, přímočarost. Základní věci a hodnoty jsou zde řečeny naprosto jasně a bez skrupulí. A ůvodní scéna v autě je jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na nějaké dlouhé truchlení tu schází čas, protože nemilosrdné kulky lítají zatraceně často. Finský veterán Renny Harlin nechce složit zbraně a tasí další béčkovou, nutno zdůraznit sterilní podívanou, která může jen zpovzdálí tiše závidět Harlinovým vypalovačkám a klasikám žánru jakým je Cliffhanger nebo druhá Smrtonosná past. V tomhle případě děj moc neplyne, ale jen se přemísťuje z bodu A do bodu B, kdy ani jeden z nich nenabízí něco, za co by scénárista zasloužil pochvalu. Akce je dost, ale trestuhodně jí chybí ona pověstná přidaná hodnota (samozřejmě oceňuji, že vše dal Harlin do kupy za pouhých dvacet milionů dolarů, nicméně na to se historie neptá). V centru dění se pak potácí stejně jako u předchozích 12 kol (tehdy to byl John Cena) silně necharismatický hlavní hrdina. Rupert Friend, idealistický novinář bez bázně a hany, je nejenže poměrně nesympatický, ale diváka jednoduše nedonutí držet mu palce. K tomu si tvůrci vydupali všemožná objetí a plácání po ramenou, která nepříjemně zavání patosem, stejně jako závěrečná několikaminutovka vzpomínek, která je docela mimo. Neříkám, že je to celé zlé, to rozhodně ne, ale 5 Days of War jen holt divákem projde, neublíží, ale ani nic nezanechá. A Harlinovi pomalu přestávám fandit.. bohužel.. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin takto nezaujal minimálne od Mindhunters. S 20 mil rozpočtom je to min. zázrak natočiť vojnu. Režijne zvláda akciu na výbornú i keď na jeho kulty to samozrejme nemá ale film beriem ako direct to disc s výborným obsadením kde okrem klasicky dobrých Andy Garcia a Rade Šerbedžija zaujmú hlavne neopozeraný Johnathon Schaech a krásna Antje Traue (Pandorum). Už sa na ňu teším v Man of Steel. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Renny Herlin sa stále hľadá a jeho film aj tak vyzerá. Pokiaľ je v tom trocha politiky a širší pohľad na nedávny konflikt, je to zaujímavé. Akonáhle sa chce s novinármi hrať na hrdinov, začína to byť trapas, ktorého vrcholom je záver s potetovaným "kozákom" na námestí. Novinár neohrozene kráča s pevným pohľadom, za ním vybuchujú budovy...čo to má byť??Chcem točiť poctivú hodnovernú drámu alebo akčný thriller?? Toto je taký beztvarý hybrid, ktorý to síce v úplnom závere berie vážne (výpovede skutočných gruzíncov), ale na tú hodnovernosť a zodpovedný prístup sa vo filme pozabudlo. Val Kilmer , jeho výkon i výzor, to je hotová katastrofa. Zmenil sa na nepoznanie. Jeho štek mohol zahrať aj bezdomovec "Karči"...Aby som iba nekritizoval, sú tam aj dobré momenty a ako akčný film splní účel. Pokiaľ sa nehrá na niečo viac. 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Padla tu slova jako béčko atd.. Pod kategorií B mám tedy osobně jiné filmy. Nezastírám, že některé pasáže byly jako z béčka, ale zbytek byl řemeslně zvládnutý war report snímek z celkem nedávného konfliktu v Jižní Osetii v roce 2008. Ačkoliv snímek nám ukazuje, jak Gruzie v čele s prezidentem Saakašvilim (Andy Garcia - mimochodem se mu celkem podobal) jsou hodní a Rusáci coby okupanti se svými žoldáky zlí, nerad bych tu zabředl do čehosi o čemž nemám ponětí. Je jasné, že Sojuz už dále nechce své bývalé impérium dělit na samostatné (nezávislé) republiky, které chtějí do EU a NATO... Na druhou stranu, ty republiky na to mají právo. On vůbec celý ten Kavkaz je dost zašmodrchaný a nám těžko čitelný a pochopitelný. Např. přeji Čečencům svobodu a samostatnost, ale jako sosusední stát bych je nechtěl ani za nic... Rupert Friend jede do bojové zóny, protože je traumatizován z jedné reportážní akce z Iráku a věří, že reportáž mu vytěsní z hlavy depku. Náhodou se mu podaří natočit nálet suchojů na vesnici a právě probíhající svatbu. Do jedné z dívek se při útěku zamiluje a ještě s kameramanem natočí nejden zločin proti lidskosti, které páchají proruští žoldáci. Rupert pak prakticky po zbytek snímku hledá místo odkud by odvysílal záznamy nahrané na SD kartě aby svět viděl. Ten to ale moc nezajímá, protože právě probíhají olympijské hry a nikdo se do jakéhosi konfliktu kdesi v Rusku nechce Medvěděvovi vměšovat. Rupert se tak při neustálém útěku setkává stále s těmi stejnými hrdiny i záporáky, čím dál více se zakoukává do dívky jež ho doprovází.. Tom je ta béčková část. Áčková část je zpracování bojů, které je na skvělé úrovni. Milovníci ruské techniky zajásají, uvídíme zde Suchoje, Hindy, různá téčka tanky, BTR ad.. a to v solidním invazním množství ! Závěr byl o ničem, ale film alespoň poukázal na nedávný konflikt, jedné ze zemiček, kde ale vůbec nevíme jak to vlastně je a spíše to tušíme... Ať je to jak chce, vždy to odserou civilisté. Slušné tři hvězdy . * * * ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Myšlenka by byla, no to provedení a "herecké výkony", ehm... "Nejznámější" herecky ksicht zemře hned úvodem, pak tady sem tam vběhne obézni Kilmer s úsměvem od ucha k uchu a ve stylu, já jsem ale kameraman, točení je faaajn, pričemž točí ruské opeřence, jak ničí gruzínský kraj. Nevím, kdo tu namluvil Garciovi, aby hrál lidem na city (někomu na nervy) a nakonec hlavní aktér v boji proti svrchované moci, Thomas, který nemá co ztratit, takže je akční pomalu jak James Bond. Snaha určitě byla, no celkový dojem, i když nějaká ta idea tady je místy až trapná. 4/10 Drsná ruská odnož bojuje proti svým lidem, intelektualním způsobem ojebuje EU a zbytek světa a snaží se vzít si, co je "jejich". Politický snímek, který 2x nenadchne, "možná silné téma", no jak už jsem jednou řekl, slabé provedení. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo pokoušel o další Harrisonovy květy, ale moc to nevyšlo. První polovina filmu by se dala klidně použít jako propagační kampaň pro turisty mířící do Gruzie (krásná příroda, národní tance, lidové tradice, vřelí lidé atd.), v té chvíli pro mě film ztratil jakoukoliv důvěryhodnost. Druhá půlka pak ukazuje střídavě válečná zvěrstva a brečícího Garciu s přízvukem. Herci snad ani nestojí za zmínku. Akorát Kilmer začíná čím dál víc připomínat Rourkova ztraceného bratra. Upřímně ani nevím, proč vlastně dávám ty 2*. ()

predators 

všechny recenze uživatele

A ještě mohlo jít o více syrovější pohled na válku mezi Gruzií a Ruskem. (Flipnic promine, ale též mě to napadlo) I když si myslím, že je vše v rámci omezeného rozpočtu, jsou všechny bojové konflikty odvedeny s dobrou režií a s napětím. Je zde hned několik událostí, nad kterými se člověk pozastaví a řekne si, že tak to asi doopravdy bylo a nemůže s lidmi nesoucítit. 70% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Harlin ukázal,že v něm pořád dřime ten nadějný mladý tvůrce,kterého kdysi na dlouhou dobu zničilo jedno zlé manželství.Sympaticky natočené,surové a brutální válečné drama,které poukazuje na klasické hrůzy moderní vyhlazovací války.Dobré herecké výkony a velice dobře natočená akce,bohužel Harlin je známý tím,že kromě akčních sekvekncí není zrovna dobrým vypravěčem přes emoce,tudíž nečekejte smysluplnější charakter či hloubkový vývoj postav,to vše je dokonale ploché.Ovšem jakožto fanoušek všemožných filmů o válce velice slušně přihmuřuji oko a lehce nadhodnocuji....k celkové mé spokojenosti,ovšem s uznáním že to mohlo být daleko lepší. 65%. ()

Reklama

Reklama