Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

castor 

všechny recenze uživatele

Na nějaké dlouhé truchlení tu schází čas, protože nemilosrdné kulky lítají zatraceně často. Finský veterán Renny Harlin nechce složit zbraně a tasí další béčkovou, nutno zdůraznit sterilní podívanou, která může jen zpovzdálí tiše závidět Harlinovým vypalovačkám a klasikám žánru jakým je Cliffhanger nebo druhá Smrtonosná past. V tomhle případě děj moc neplyne, ale jen se přemísťuje z bodu A do bodu B, kdy ani jeden z nich nenabízí něco, za co by scénárista zasloužil pochvalu. Akce je dost, ale trestuhodně jí chybí ona pověstná přidaná hodnota (samozřejmě oceňuji, že vše dal Harlin do kupy za pouhých dvacet milionů dolarů, nicméně na to se historie neptá). V centru dění se pak potácí stejně jako u předchozích 12 kol (tehdy to byl John Cena) silně necharismatický hlavní hrdina. Rupert Friend, idealistický novinář bez bázně a hany, je nejenže poměrně nesympatický, ale diváka jednoduše nedonutí držet mu palce. K tomu si tvůrci vydupali všemožná objetí a plácání po ramenou, která nepříjemně zavání patosem, stejně jako závěrečná několikaminutovka vzpomínek, která je docela mimo. Neříkám, že je to celé zlé, to rozhodně ne, ale 5 Days of War jen holt divákem projde, neublíží, ale ani nic nezanechá. A Harlinovi pomalu přestávám fandit.. bohužel.. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborně dobře provedené a kvalitně tenhle válečný film zabodoval, hudba výborná akce a cely děj nad míru dobře zpracovaný. Konflikt mezi Ruskem a Gruzií ukázka dnešní války a pohled na ní. Novináři jak už se tu píše mají ve válce hodně těžký život a někdy to odnášejí smrti. Renne Harlin výborně tohle se mi od tebe moc líbí. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Gruzínsko - ruský konflikt alá Ostrov hrdlořezů aneb Dlouhý polibek na rektum všech faktografických hnidopichů. Odehrávat se to ve Smyšlenostánu napadeném barbarskými vojsky zlého vládce Krutina, jde o poměrně výpravnou a dobře natočenou, dobrodružnou fantasy. Renymu se však nedopatřením dostal do ruky scénář nějakého romantického, amerického patriota podle "skutečných událostí", a tak bez dechu sledujeme eskapády válečného reportéra bez bázně a hany, hrdinně bránící ideály demokracie a lidská práva proti podivným paramilitantním jednotkám Sovětského svazu, které si dělají z Gruzie Srebrenicu. To vše po kolena v patosu tak hustém, že by zlomil v pase i Džona Vejna. Už se těším na patrně rovněž prudce objektivní odpověď Sojuzmultfilmu! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

5 Days of War je film, kterej na první pohled moc nezaujme. Podle názvu jsem čekal obyčejný válečný biják a dostal jsem úplně něco jiného. Dostal jsem inteligentně a hlavně hodně syrově pojatý pohled na moderní válku - tentokrát na konflikt mezi Gruzií a Ruskem. Dostala mě jak bravůrní technická stránka filmu - kamera, efekty, prostředí -, výborně obsazení herci, složení především z neznámých tváří a tak film působil hodně věrohodně, dalo by se říct až dokumentárně. Musím frknout 5*, protože jsem po celou dobu skoro nedýchal a pokud by byla možnost, určitě bych na to šel do kina! A palec hore musím dát i za hudbu, která byla krásná. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Trochu ohľadom objektívnosti filmu. Rusi tu rozhodne nie sú démonizovaní. To, čo ukazoval film, je relatívne slabý odvar toho, čo sa v praxi deje v ruských konfliktoch. Minimálne, tie dievčiny by neostali bez znásilnenia. Čo sa tíka ale druhej strany, tak tam určité provokácie boli a Saakashvili je skorumpované hovädo, ktoré uvrhlo krajinu do mizérie. Pravdivá je ale jeho prozápadná orientácia a navonok imidž reformátora. A práve inklinácia k západu bola tŕňom v oku Rusov. Pravda, tiež je, že USA sa na Gruzínsko vysrali a EU sa len veľmi pomaly a opatrne dokopala k aktivite. Otázke aké kto mal možnosti, ale túto "Game of chicken" Rusi vyhrali. Takže k filmu. Vidíme dojemný príbeh vojenského novinára, ktorý pobehuje v konfliktnej zóne a snaží zachrániť kožu sebe, iným, ale hlavne ochrániť datovú kartu s nahrávkami vojnových zločinov. Film má celkom veľa známych (aj keď druhotriednych) hercov. Ale Kilmer, Garcia, Šerbedžija, Spaech, Heather Graham a Dean Cain majú len malé úlohy. Vojenské filmy pozerám málo, (stačí mi, že sa o konfliktoch učím), takže možno budem trochu nadhodnocovať, lebo nepoznám techniky a postupy v žánry. Nechýba napätie, akcia, slušné zobrazenie konfliktu, aké také emócie, nejaké trefné hlášky a slušný záporáci. Čiže výsledné znenie? 70% a prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu, lebo fakt nemám rád ruskú vojenskú a zahraničnú politiku. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)
  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)

Reklama

Reklama