Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 309)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Westernov je už málo ako Šafránu, ale ak už ma nejaký prísť, tak radšej nech stojí za to - no a tento film (aj keď jedná o remake) je dobrým príkladom. Obsahuje správnu kombináciu toho, čo dobrý western má mať a hoci to nie je western kde sa kolty tasia ako na bežiacom páse, je to film, ktorý ma čo ponúknuť - cez dobrú výpravu, tvrdých chlapov, ostrých dialógov a whiskey až po špinavých banditov. Spestrením a svojským korením filmu je hlavná predstaviteľka, ktorá dáva celému nádychu špecifický ráz. ...Dobrý film. "Ground's too hard. Them men wanted a decent burial, they should have got themselves killed in summer." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

LIDÉ NEVĚŘILI, ŽE MLADÉ DĚVČE OPUSTÍ DOMOV A VYRAZÍ V ZIMĚ POMSTÍT OTCOVU SMRT. ALE STALO SE TO..... /// Dcera nebožtíka Franka Rosse ji má. (Kuráž samozřejmě). Není to ubohé dítě a nevypadá ani jako uplakaný truchlící potomek. Spíš je to někdo, kdo hledá chlápka, kterej jí má taky. OPRAVDOVOU. (Kuráž, samozřejmě...). A dokáže zblbnout kvůli malý holce..... Super pocit z toho, jak si J.Bridges svoji roli užívá (a vlastně ta holka taky) dlouho převažuje unylé (že by westernové?) tempo. Vlastně tu už o nic jinýho nejde, jen o herce a westernovou atmosféru. Původní film neznám a dlouho jsem žádnej western neviděl, možná i proto dávám (lehce) nadprůměrné hodnocení. A samozřejmě i za to, že ji měli! Všichni! (Kuráž. Opravdovou!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se na území Choctawů a potřebuji cestovní rychlokurz. 2.) Nevím proč po mě můj děda - starej zálesák – furt chce ,,indiánskej pepř“. 3.) Vlakem do Yumy už jsem jel, tak proč (pro změnu) neosedlat koně? /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

hoci som sa snazila, film ma proste nechal absolutne chladnou, dokonca zo mna na dve hodinky urobil ladovu kralovnu. Nebola som velmi nadsena ani z vykonov, ani zo scenara, ale to uz v mojom pripade u bratov Coenovcov tak byva... Kazdopadne sa musim trosku odosobnit a filmu uznavam jeho kvality, ktore rozhodne ma, ale tento psik brechal u zlej brany. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Opravdová dokonalost se nekoná, protože Coeni místo redefinování žánru (viz No Country for Old Men) jedou těžce na jistotu, ale při závěrečných titulcích na mě ta poctivá westernová síla dolehla pořádně. Největší herecké zásluhy si připisuje jednoznačně Bridges, jehož rozšafně rozevlátý i nekompromisně drsný Rooster kraluje, naopak překvapivým zklamáním je občas lehce unylá Hailee Steinfeld. Docela dlouho jsem měl menší problémy i s nevyváženým tempem snímku, ale tady všechno zachraňuje závěrečná půlhodina. Z minuty na minutu přijde nástup hlavního záporáka a o napětí a emoce od té chvíle není nouze ani na vteřinu, nemluvě o bezchybném finiši. S odstupem mi sice dochází, že některé dějové zákruty byly až příliš jasné, ale přesto se na film díky jeho přímočarosti a upřímnosti nedokážu zlobit. 70% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Dělat remake už tak dobrému filmu není žádná kuráž. Plácat po zádech si tedy Coeni vůbec nezaslouží a o nějakém oživení westernu bych také nemluvil. Sázka na jistotu, která nevychází (resp.: bohužel mají Coeni fanouškovskou základnu stále velkou a ta zaslepeně sype dolary ve velkém) aneb jednooký mezi slepými králem. Ale pořád jen jednooký. Čekal jsem více vtipu i napětí, ale větší tvůrčí odvaha natož invence se nedostavuje. Průměr zachraňují slušní herci, kterým kraluje nejmladší a překvapivě ta nejlepší - Hailee Steinfeld a dále technické zpracování, jenž má svůj styl, hezkou kameru a taktéž hudbu. Nikdy však žádné pamětihodné výšiny nezdolává. Raději jen klasiku a nekřísit mrtvoly než takové novodobé tu(c)tovky. ___ Nominován z bezdůvodné setrvačnosti = na Oscarech pouze do počtu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Sudca Parker (viackrát spomínaný počas filmu) bol skutočným sudcom v meste Fort Smith v Arkansas. Bol známy ako "Hanging Judge" Parker, čo znamená "Sudca, ktorý popravuje". (Pat.Ko)
  • Film je jedným z pätnástich alebo šestnástich westernov, ktoré boli nominované na Oscara v kategórii Najlepší film. Je tiež prvým westernom, ktorý bol nominovaný na Oscara za Najlepší film od filmov Nezmieriteľní (1992) a Tanec s vlkmi (1990), čo predstavuje dobu 19 rokov. Toto platí, ak nepovažujeme Skrotená hora (2005) za western (v opačnom prípade by to bolo 6 rokov), pretože tento sa neodohráva v historickom období amerického Západu. (Pat.Ko)
  • Buster Coen, syn Ethana Coena, je v záverečných titulkoch uvedený ako "absolútny dvojník pána Damona". V skutočnosti bol asistentom na filme, zodpovedným za sledovanie scenára. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama