Mise Londýn (festivalový název)
Mission London
Když se panovačná manželka bulharského prezidenta Devorina Seljanska
rozhodne uspořádat velkolepou recepci v Londýně, dostává Varadin
Dimitrov jediný úkol - zařídit účast Jejího Veličenstva královny
Alběty II. Varadin, nový velvyslanec jmenovaný díky její protekci, je
ovšem obklopen zkorumpovanými úředníky, partou zlodějíčků, která se
usídlila kuchyni velvyslanectví a PR agenturou dodávající dvojníky
známých osobností. V této sestavě se pro něj jednoduchý úkol stává
noční můrou plnou chaosu i směšných situací. (Festival bulharského filmu) -
Film Mise Londýn je natočen podle stejnojmenné knihy od bulharského autora Aleka Popova.Příběh filmu začíná, když do Londýna nastupuje nový bulharský velvyslanec Varadin Dimitrov, jehož posláním je navázat kontakty s místními špičkami a zlepšit image Bulharska v zahraničí. Jeho prvním úkolem je uspořádat koncert na ambasádě v přítomnosti Jejího veličenstva královny Alžběty. Příjezd nového velvyslance způsobí značné pozdvižení mezi zaměstnanci ambasády. Někteří z nich jsou přistiženi v nedbalkách při pití rakije a hazardu. Kuchař Kosťa Polívka vaří už jen blafy. Půvabná uklízečka Káťa vysává nefunkčním vysavačem a pomocník velvyslance Zapackalov je nechopný. Varadinův úkol se náhle jeví jako "mission impossible". (Mauro86)
FlyBoy
[IFF, Bratislava 2010] Tesne pred premietaním si dávam fakt gustiózny obed, ale že mi bude naservírovaný ešte delikátnejší zákusok v podobe Bulharsko-Maďarsko-Anglicko-Macedónskej trhlej veselohry to ma počas dňa ani raz nenapadlo. Akonáhle nový veľvyslanec Varadin hneď po príchode narazí na "duty free shop", potom vstúpi do svojej rozbombardovanej kancelárie a vzápätí zvolá vstupný "meeting" na ktorom má tu česť spoznať vytŕčavých zamestnancov, tak sa mi začína zdať, že táto iniciovaná reforma bude nadmieru estrádna. Číselná terapia disciplinovanosti 0 až 100, radarové monitorovanie/stíhanie šlachtených kačíc, profanovaná dablérska agentúra so snobským regimentom, netušený zvrat kráľovskej recepcie, sú len zlomkom vydarených gagov, ktoré sa z tohoto sebakritického buchnátu neriadene kotúľajú ako zo strmého kopca. Osamelým háčikom je len neskorší úbytok nasadeného švungu a fórov z ktorých inak remeselne super zvládnutý "Mission London" poväčšinu stopáže užitočne prosperuje. Nenechajte sa preto zmiasť zatiaľ nížším percentom úspešnosti tu na webe a pri najbližšej možnosti sa vydajte do Veľkej Británie, nájdite Bulharskú ambasádu a "LET 'S ROCK"!(13.11.2010)
baruss
Čo dodať, na MFF Bratislava 2010 vymenili pri premietaní kotúče. V Bulharsku je tento snímok neuveriteľne populárny, možno sa s ním ľudia stotožňujú. Za veľké + filmu pokladám relaxačnú kazetu, ktorá film doprevádza. Zle sa mi to hodnotí, ale je to niečo medzi 3 a 4.(11.11.2010)
fantomas19
* skvelá komédia * priehršť gagov, vtipov a úsmevných situácií * ironický pohľad na vysokú politiku a diplomaciu * Ana Papadopulu & Julian Vergov *(15.11.2010)
Baldrick
Kšeftíky, bordýlek, kachny s čipem, PR agentura pochybné pověsti a umanutá paní prezidentová, která chce dostat na recepci na bulharském velvyslanectví v Londýně anglickou královnu. Zaúkoluje tudíž "svého" nového velvyslance, který přijíždí do Londýna udělat pořádek na ambasádě a zorganizovat celou akci. Nebohý Varadin se chopí úkolu s profesionalitou sobě vlastní, nepostřehne ovšem, že doporučená PR agentura Famous Connections (v jejímž čele opět s nezapomenutelnou dikcí exceluje skvělý Alan Ford) a její konexe v těch nejvyšších společenských kruzích jsou jaksi "jiného" rázu. V kolotoči absurdit a humorných nedorozumění se tak každý aktér a každá ze zúčastněných stran snaží dosáhnout svého, což se většině nakonec podaří (recepce s královnou proběhne, agentura vydělá balík peněz a kuchař se zbaví "horkého zboží")... No, svým způsobem;) K tomu lze připočíst skvěle vybranou a načasovanou hudbu, místy rychlejší střih (ale užívaný vhodně a ne klipovitě) a notnou dávku sebekritického bulharského humoru. PS: Potenciálně stokrát vhodnější záležitost do večerního vysílání ČT1 než všechny ty připitomnělé estrády a soutěže, ale všichni víme, jak to je... 70%(13.2.2011)