Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Recenze (813)

POMO 

všechny recenze uživatele

Velice povedená komedie, která parodicky obrací naruby hororová klišé, má skvělé hlášky, vtipné a šťavnatě krvavé mordy, a dokonce i sympaticky lidský rozměr. Super scénář i režie. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Trotl & Dement vs. Debil je nesmírně vtipný film. Tedy v případě, jste li nadprůměrně obézní, podprůměrně inteligentní, typický vzorek americké populace a vaší topce kraluje Blbý a Blbější, těsně následován Děsným bijákem. Je li tomu tak, budete kvičet smíchy, prskat na obrazovku kousky rozžvýkaného popkornu a místy i dokonce napětím drtit v ruce zpola vypitou plechovku Budweiseru. Já popkorn nudou cvrnkal po obýváku, s kamennou tváří dopil lahváče, hlasitě říhnul a šel spát. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem ultimátní hororovou srandu, dostal jsem jen slušnou komedii s osvěžujícím nápadem, která na konci rezignuje na parodické vyznění a v podstatě se tak stává svou vlastní nechtěnou negací. Což nejspíš bude "zásluhou" nezkušených scenáristů, kteří netušili, jak se z dosavadního děje plynule vymotat. Párkrát jsem se zasmál, dívalo se mi na to příjemně a pohodlně, ale po hypu festivalového diváctva jsem věřil ve větší pecku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Chcel si vraždiaceho sedláka, dostaneš vraždiaceho sedláka!" Milo debilné a slušne zábavné, hoci ku koncu to citeľne stráca tempo. Nie som si istý, či sa tá skvostná zápletka dala vyťažiť ešte viac bez toho, aby to neskĺzlo do repetitívnosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ježiš, jak já těm dvěma týpkům u piva přál ten pohodovej víkend. Dají pivo, upečou buřty, udělají něco na chatě. Jenže to by se na druhý straně rybníka nesměla objevit banda debilních studentů. Přesně ten druh krvavé komedie, který čerpá z předsudků o studentech a o buranech. Natočeno tak, že jsme o tom ještě pár dnů mluvili v práci. Jednoduché, zábavné, přímočaré. Když se to povede, nechcete na podobné filmy zapomenout. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $223,838Tržby Celosvetovo $5,221,000▐ parádny úlet a ta pravá paródia na klasické americké teen horrory /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Slibný nápad, ale ve výsledku zůstalo jen u toho nápadu a místo komedie nápaditě parodující žánrová klišé jde o buddy vztahovku. A i ta je nepovedená. Humor není trapný či nevtipný; on tu prostě a jednoduše žádný není. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní, vtipná oddechovka. Fakt jsem se gebil u těch smrtí a duo dobráckejch buranů bylo naprosto super. Nejvíc se mi líbil nevinný úprk s motorovkou před vosami :D Každopádně to má i super hlášky, třeba když hlavní teenager začne z ničeho nic nervózně rozbíjet mobily a řvát: Tyhle věci tady přece nefungujou! Nebo hláška na konci: You are a half hillbilly. No prostě príma film. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Filmy vyvolávají v divácích tři druhy emocí: smích, pláč a strach. Smích a pláč patří k sobě, protože smích je opakem pláče a pláč je opakem smíchu, jenže co je opakem strachu? Jak naznačuje série Scary Movie, je to podle všeho výsměch, jinak řečeno parodie. Parodie ovšem žádné emoce nevyvolává, je to spíš intelektuální kategorie, která staví na znalostech parodovaných děl. Parodie vlastně parazituje na parodovaném, ale ne ani tak na obsahu, jako spíše na emocích, který tento obsah vyvolává, protože parodie coby intelektuální kategorie žádné vlastní emoce nevytváří a musí brát jinde. Toto pozření cizích emocí má často velice vtipné důsledky, neboť vede k tomu, že se parodie překlopí v to, co paroduje, třeba Tucker & Dale vs. Zlo na konci nabírá obrátky klasického hixploitationu, kdy Chad, (-spoiler-) který se ukáže být polovičním vidlákem, útočí na plavovlasou květinku Allison z města. Jinak řečeno dělat parodii znamená zapálit si doutník na sudu prachu, protože parodie nevyhnutelně končí v týchž emocích, které paroduje, jelikož je sama o sobě prázdným žánrem bez vlastních emocí. ____ Ještě k té matici o čtyřech prvcích „strach, parodie, smích, pláč“. Tam je hrozně zajímavé, že každý z prvků má svého párového dvojníka (strach/parodie, smích/pláč), ale také jednoho nepřítele (strach/smích, parodie/pláč). Tucker & Dale vs. Zlo to na mnoha místech tematizuje: když se Dale snaží na úplném začátku rozesmát Allison, vyvolá v ní strach, a proto to nefunguje. Tucker zase v jednom momentu přikazuje Daleovi, aby nebrečel, jinými slovy, aby plnil svoji žánrovou roli a byl zlý, popřípadě veselý, protože pláč do žánru parodie nepatří. Mimochodem, (-spoilery-) jak vlastně porazí Chada? Jednoduše tím, že si sestaví správnou matici o čtyřech prvcích, přestanou ho brát na lehkou váhu (smích) a vysmějí se jeho vidláckému původu (parodie). ____ Tucker & Dale vs. Zlo představuje hlavně ale výtečnou esej na téma, že historii píší vítězové, respektive ti, jejichž perspektivou na události nahlížíme. Takže to, co v jiných filmech vypadá jako banda nezvedených vidláků, může být ve skutečnosti bromancí dvou neškodných individuí. Neodehrává se nám tady ale přece jenom něco více? Co když bude zemědělství skutečně v příštích několika deseti letech jedno z nejziskovějších a nejlukrativnějších odvětví v ekonomice, jak tvrdí někteří investoři a obchodníci s komoditami, a zemědělci/vidláci se tak stanou nejbohatšími lidmi planety? Podle světoznámého investora Jima Rogerse budou zemědělci v následujících deseti letech jezdit v autech Lamborghini a finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, teď prý ale budou vydělávat obrovské peníze. Pak by Tucker & Dale vs. Zlo nahlížející na tyto jedince v pozitivním světle nebyl jen nějakou parodií, nýbrž krajně vizionářským filmem pro novou dobu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,... dneska jsme měli den blbec. Nikoho jsme si nevšímali, když tu najednou okolo našeho domu se začali zabíjet děti“..... Venkovští vidláci a skupinka teenegerů – vděčné hororové téma. Tahle nenáročná hovadina (na letní noc) si z toho snaží udělat prdel. Jednoduchej humor, vraždy, děj. A proč ne... na place muselo bejt veselo. A jestli se Tucker a Dale stanou slavnými jako Randall a Dante? Těžko říct, ale třeba se mladí ,,zaostalejší“ chlapci naučí balit holky. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět vyvražďovací parodii. 2.) Nevím, jestli kluk, kterej skočí do drtičky může bejt v pořádku (po doskoku). 3.) Zjistím, že benzínem chlapa neuhasíš. 4.) Poznám, kdy je dobré mít paměť na divný věci. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fakt super. Párkrát jsem měl dokonce záchvat míchu. Např. už na začátku filmu, kdy 2 venkovani na benzínce narazili na partu mladých. Jeden z venkovanů má slabé sebevědomí vůči opačnému pohlaví a tak ho ten druhý hecuje ať jde s mladými navázat kontakt. Prý ať je sám sebou a ať se přirozeně směje. A aby to vypadalo přirozeně, vezme si sebou nářadí. A teď si představte, zarostlého chlápka s kosou, jak se blíží k Vám a přiblble se směje. Mladí okamžitě zdrhli... A takových scén je tam více. Film je profesionálně natočen, parádní herecké výkony, sympatické obsazení, skvělé barvy...Prostě 100%. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa mi páčila, v druhej to už začalo trocha kolísať. Ale ako paródia to rozhodne nebolo zlé. Párkrát som sa zasmial, ale žeby som dostával záchvaty smiechu, to sa taktiež povedať nedá. Keď pozerám na tie hodnotenia, tak som asi predsa čakal o niečo viac. Na jedno pozretie fajn, druhýkrát by sa mi to už pozerať nechcelo a do pamäti sa mi to asi tiež výrazne nevryje. Silnejších 60%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle je Paráda! Skvělá Ironická Komedie.. Koukal jsem na film s Kamarádem.. ON odvětil.. Lepší Komedii v Životě Neviděl! :D Místy i super Gore! Vidlákov jak má Béjt Hell Yeah! ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

V rámci filmové výzvy jsem dostala ke zhlédnutí tuhle pecku. Dle galerie jsem čekala, že se budu smát, ale že tolik? Je vidět, že tvůrci se u toho museli hodně bavit. Od úvodního seznamování s kosou v ruce, přes motorovku, drtičku dříví, prostě přes všechny „vraždy“ a k tomu občas fakt vtipné hlášky. „Jseš celej?“ Pobavila asi nejvíc :D Příjemná slasher komedie a palec hore za nápad :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz sme vo Vidlákove. Kvičte ako prasatá.“ Hixploitation (VYSLOBODENIE, HORY MAJÚ OČI, PACH KRVI) je jeden z mojich najobľúbenejších hororových pod-žánrov, preto som sa tešil na pokiaľ viem vôbec prvú hixploitation paródiu na svete. Rôzne parodické odkazy boli už napr. v komédii ROAD TRIP, ale celovečerná paródia len ČISTO na hixploitation tu, ak sa nemýlim, nebola. Našťastie už prišla – a je dobrá? Nanešťastie nie. Tvorcovia zrejme boli veľkí hororoví fanúšikovia a vedia, čo majú citovať, bohužiaľ to, že vedia, že k hixploitationu patrí motorová píla ešte neznamená, že scéna, v ktorej ju použijú, bude automaticky vtipná. Film síce vychádza z vynikajúceho nápadu (bojazliví sedliaci verzus všetkého schopní americkí tínedžeri z mesta pokladajúci ich za kanibalov a masových vrahov), ale nestačí to ani na tak skromnú minutáž, ako je 89 minútiek. Je to škoda, pretože výprava sa podarila, na ústrednú dvojku (vedenú Alanom Tudykom) sa pozerá dobre a kto nevidel trailer (ktorý ukazuje jednotlivé vtipné „vraždy“), bude zrejme milo zaskočený. Nápad je vtipnejší, ako samotný film. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film stavi na jednom jedinym napadu. Ale za to na napadu na hororovej zanr vysoce originalnim a v podstate genialnim. Typicka vyvrazdovacka s bandou chlastajicich pubertaku, ktery, ac vysokoskolaci, moc rozumu nepobrali. No a dvojkou jeste vymastenejsich buranu. Ted uz by byl kazdej fanousek hororu doma, jenze to by se kurva splet, tady je totiz vsechno naopak. Skoda, ze vse ostatni se uz tak moc nevyvedlo. Celej film vypada silne lacine ve stylu parta kamosu v lese, aspon, ze prachy sli zrejme do gore, ktery jsou docela povedeny a misty i napadity. Navic, ackoliv hororova komedie, bat se nebudete a smat jen misty, sem tam se povede nejaka hlaska, ale to je tak vsechno. No a herci, pubertaci nevyrazna banda smradu, aspon, ze vidlaci jsou dvojka sympataku v cele s Labinem, kteryho jsem si oblibil uz v Reaperovi. Celkove jsem se sice pobavil, ale vic jak lepsi 3* to neda. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Tucker & Dale vs. Evil má bezesporu krásnou a vtipnou hlavní premisu, ale to je také jediná věc, která je na něm zábavná. Pokud k němu budeme přistupovat jako k parodii, tak zjistíme, že sice není trapná, ale bohužel až zoufale nevtipná. Jediný dobrý vtípek je zabit, když se v něm hlavní postavy ještě minutu rejpou. Navíc se stoupající stopáží ztrácí celá ta taškařice tempo a když se na konci začne hrát na city, zjistíte, že je to celé v kopru. Sympatičtí herci, sympatický nápad, hezky natočené, ale nudné až hanba. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevídám zase tolik dobrých hororových komedií. Už skoro rok tu čtu chválu na tuhle obrácenou buranskou vyvražďovačku, počkal jsem na HD, no a nezklamala. Plusy: nápad, humor, obsazení, neamatéřina a nenuda. Tipuju, že je to skvělá volba na nějakou tu skupinovou sranda projekci. Nemám co dál napsat. ()

Reklama

Reklama