Reklama

Reklama

Japanorama

(seriál)
Velká Británie, 2002

Recenze (6)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

J - výplach , ktorý Ti na podnose narazí do tváre všetko , čo si verejnoprávne mohutne sledované TV srandičky na oboch poľguliach s lukratívnou účasťou " celévríť " ( SK / CZ ) nemôžu dovoliť. P.S.Videná séria od 97ˇ ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Pri kvalitnom dokumentárnom seriály nestačí iba divákovi napchať do krku hordu informácií, kľúčové je to, ako tie informácie naservíruje produkcia a komentátor. Tento výplod Veľkej Británie skôr ocenia tí, ktorí o Japonsku nemajú ani len tušenie (čo som cítila z komentátorovho prístupu), a chcú mat ako-taký prehľad (o modernej technológií, populárnej kultúry, trendy modernej doby). Veľa krát mi podané informácie kazil dojem komentátorove subjektívne poznámky, čo často vyznelo neprofesionálne a kriticky voči japonskej kultúre (tak, ako by neznalec vnímal japonskú kultúru. teda, he/she finds it disturbing). Rozprával strašne rýchlo (dôležité informácie sa zlievali s vatou) a s mierne tažkým prízvukom, ja si myslím, že keď niekto komentuje dokument, tak by mal svoju výslovnosť a tempo prispôsobiť tak, aby mu rozumeli aj ľudia, ktorých prvý jazyk nie je angličtina (keď už neexistujú ani len anglické titulky). Nehovoriac o fakte, že absolútne neovláda výslovnosť japonských slov! Často som vôbec nerozumela, čo povedal (no domyslela som si), keďže japonské slová vyslovoval s anglickým prízvukom. Tak som namiesto "oyasuminasai" stále počula niečo ako "ohyeahsumanasay". Rovnako ako takzvaný "tlmočníci" - tlmočili s ich prízvukom (až na pár výnimiek), čo podľa mňa neexistuje, aby takáto práca bola na profesionálnej úrovni. Tiež mi vadili Madame Shirota-nine lekcie, často do angličtiny nesprávne preložený názov sa nezhodoval s lekciou (napr. how to hold a chopsticks, podľa mňa v skutočnosti bolo eating etiquette). Ale zasa na druhú stranu, mi mnohé informácie pomohli pochopiť okrem iného, napr. už videné filmy/anime. ()

Tomihiro 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Japonsku ale báli jste se zeptat. Dnes už legendární dokumentární cyklus o japonské kultuře, který se vážně povedl! ()

wakage 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární cyklus zobrazující různé podoby japonské kultury. Filmový fanoušek ocení zejména množství ukázek z nejznámějších japonských filmů, vztahujících se vždy k tématu příslušného dílu. Zajímavé jsou také interview např. Hayao Miyazaki, Takashi Miike, Sonny Chiba…. V každém případě, některé scény jsem smíchy nemohl rozdejchat…..japonci jsou prostě magoři, ale super magoři. Seznam jednotlivých dílů s odkazy na filmy a osobnosti na Wikipedii ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Seriál, na kterém se opravdu silně podepsal zub času. V roce 2002 mohl možná ještě působit inovativně, v roce 2020 už ale většinovému publiku nemá příliš co říct, koneckonců je současná japonská popkulturní scéna taky už někde dost jinde. Ze všeho nejvíc na mě z toho dýchl duch magazínu Živel, konkrétně ročník 1997. Mimochodem, např. dobové nadšení nad různými udělátky k pre-smartphonovým mobilům dnes působí spíš komicky. ()

Reklama

Reklama