Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 27 (2008) (série)


Medvědi na severním pólu (S27E09)

(epizoda)
  • Česko Lední medvědi a grizzlyové: Medvědi na střeše světa (více)
Velká Británie, 2009, 49 min

Produkce:

Mark Fletcher

Střih:

Mark Fletcher

Obsahy(1)

Na pobřeží Severního ledového oceánu se setkávají medvědi lední a grizzlyové a dokonce se kříží. Společně čelí změnám klimatu a ustupující led je nutí cestovat stále více k severu.

Arktida, Severní ledový oceán. Pro medvědy lední je tu život čím dál těžší. Ledový příkrov se pomalu, ale jistě zmenšuje. A jeho tání způsobené postupným oteplování planety nutí polární zvířata i ptáky ustupovat stále více na sever.
Kromě medvěda ledního žije v těchto končinách ještě jeden medvěd - grizzly.
Na jednom mořském pobřeží se sešli zástupci dvou naprosto odlišných světů.
Budou medvědi - ať už hnědí nebo bílí - schopni vychovávat další generace v tomto tak rychle se měnícím prostředí? Pobřeží Severního ledového oceánu tvoří tundra - pustina s několika málo městy, která vznikla na místě starých loveckých základen nebo v blízkosti ropných vrtů. Ovšem nejvýrazněji se tu činnost člověka projevila na změnách klimatu.
V roce 2006 zastřelil lovec James Martell bílého medvěda s hnědými skvrnami. Vědci zkoumali jeho DNA a zjistili, že jeho matka byla lední medvědice a otec grizzly. Spojením názvů obou zvířat "grizzly" a "polární medvěd" vzniklo pojmenování pro jejich křížence - "pizzly". Úspěšně se kříží dál, ale mláďata vychovávají zásadně matky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Znamenitý dokument ze života medvědů, zobrazení celého roku medvědů grizzly a polárních medvědů. Narození mláďat a sledování jejich vývoje při napodobování matky. Zajímavý je název kříženců mezi výše zmiňovanými druhy, který zní "prizzly". ()

Reklama

kaposlav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám pocit, že som to už raz videl, ale krďže je to z roku 2007 nebolo na škodu si to zopakovať. Videl som aj lepšie dokumenty o ľadových a hnedých medvedoch nazývaných v amerike grizzlie. Nevyužili celý potenciál a 3* je moje hodnotenie. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Další povedený dokument od BBC, který přináší řadu informací o neobyčejném způsobu života ledních medvědů a medvědů grizzly. Oba druhy žijí ve stejné době, ale jednomu se vede velmi dobře a ten druhý je zas na pokraji vyhynutí...inu tak už to na světě bývá... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama