Reklama

Reklama

EGYPT: Deset největších objevů

  • Česko 10 vrcholných egyptologických objevů (více)
Ukázka z filmu
USA, 2007, 2x43 min (Director's Cut: 87 min)

Obsahy(1)

Egypt je více než dvě stě let místem nejvýznamnějších objevů, které kdy spatřily světlo světa. Pomocí vědecké analýzy nás moderní archeologie vezme za hranice těchto nálezů a odhalí nám jejich skrytá tajemství. Správce egyptských památek Dr. Zahi Hawass vybral s týmem předních archeologů deset nejdůležitějších objevů, jež společně skýtají úplný obraz starověké egyptské civilizace.

Seznam epizod: 01. Úvod
02. Loď faraona Chufua
03. Lom s nedokončeným obeliskem
04. Hrobky pyramidových dělníků
05. Tutanchamonův poklad
06. Město stavitelů hrobek
07. Hrobka faraona Setiho I.
08. Ztracený chrám v Achmimu
09. Velký chrám v Abu Simbelu
10. Tajná jeskyně mumií
11. Údolí zlatých mumií (Filmexport)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (14)

Tempest 

všechny recenze uživatele

Mě osobně tento dokument docela zklamal. Je sice hezký, ale spíše takový popisný a povrchní, nejde moc do hloubky věci. Ostatně vzhledem ke stopáži zůstává na popis jednoho objevu cca 8 minut a to je doopravdy málo. Nemohu říci, že by mě nic nezaujalo (např. Cheopsova loď), ale vcelku se tento dokument spíše blíží turistickým průvodcům než dokumentu o historii nebo archeologii. ()

jindrak 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je fascinujícím pohledem do bohaté historie Egypta a jeho nejzásadnějších archeologických objevů. Obsahuje poutavý a informativní přehled deseti klíčových nálezů, ze kterých jsem o více než polovině ani nevěděl :oD. Důraz na archeologické objevy umožňuje nahlédnout do hloubky egyptské historie a pochopit, jakým způsobem se odkryté artefakty a naleziště podílely na rekonstrukci minulosti. Film je dobře natočen, s výbornými záběry a komentářem od odborníků, kteří nabízejí hlubší kontext a interpretaci objevů. Dokument je nejen výborným průvodcem egyptskou historií, ale také inspirací pro ty, kteří mají zájem o archeologii a starověké civilizace. Dokument se zaslouženě řadí mezi důležité počiny v oblasti populárního vzdělávání o Egyptu a jeho tisícileté minulosti. Mě samotného to natolik nadchlo, že můj plán na další dovolenou je právě Egypt. Nejsem si jist, zda-li se mi povede navštívit všechny památky, ale Pyramidy a Sfingu si rozhodně nenechám ujít. Docela pěkné zhodnocení, co dělat v Egyptě jsem našel tady. ()

Reklama

MrMir 

všechny recenze uživatele

Dokumentem provádí Dr. Havás, tudíž osoba nejpovolanější. Dokument představí 10 nejznámějších objevů + nakousne pár hypotéz (zejména o stavbě pyramid). Pro diváka bez detailních znalostí staroegyptské kultury je to výborný dokument, po kterém si udělá představu o velikosti egyptské říše. Pro diváka říše znalého bude dokument trošku povrchní, bez detailů (ale jako opáčko není špatný) :o) ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Ve světle dnešní situace v Egyptě a jeho významu pro současný svět je to docela dobrá lekce pro všechny velmoci co si myslí, že tu budou vládnout navěky. A pokud jde o samotné starověké památky, tak je určitě působivější prohlédnout si je na vlastní oči, což zrovna v případě Egypta není pro našince až takový problém. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu slabšie. Niečo ukážu, navnadia, akože najväčší objav histórie a pritom pôjde len o rozbíjanie kameňa nahriatím pomocou ohňa alebo nejaké hroby, ktorých je okolo pyramíd plno. Neznižujem ich vedeckú prácu, ale dokument mohol byť natočený lepšie, viac faktov a záberov na artefakty a menej rečí, aké je všetko úžasné. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama