Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Návštěvu jazzové legendy Louise Armstronga v Praze v roce 1965 zachytil kamerou významný český dokumentarista Jan Špáta. Unikátní snímek zachycuje desetidenní Armstrongovu návštěvu Prahy a poté koncert v pražské Lucerně, kterým jeho návštěva Československa vyvrcholila. (Česká televize)

Recenze (15)

sator 

všechny recenze uživatele

Příjezd Louise Armstronga, do socialistické Prahy a zadrátované republiky byl neuvěřitelným ústupkem režimu, který již tušil, že lidem musí povolit okovy. Koncertů bylo devět a všechny beznadějně vyprodané. Pamětníci na koncert dodnes vzpomínají se slzami v očích, nejen pro samotný hudební zážitek, ale i pro příslib svobody kterou z Ameriky Satchmo přivezl. Armstrong ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poctivý dokument, jenž vystihuje Satchomovu kultovní auru v hladovém ČSSR – a přidá i špátovskou obrazotvornost. Distance hvězdy a dokumentaristy je přesto zbožně velká. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ze špátovského DVD boxu první kousek, kde autor ustupuje do pozadí a nechá člověka přemýšlet o tématu místo o jeho zpracování. Anebo možná jen charisma Armstrongovo vítězí nad charismatem Špátovým, kdo ví. Tak či onak za mě zaplaťpánbu konečně něco opravdu zajímavého nejen ze zdvořilostních/studijních důvodů. O průběhu Armstrongova pražského pobytu jsem už leccos četl a byl jsem moc zvědavý, jak se ten živoucí klasik kabaretního bavičství – spíš než velký jazzový průkopník, jak ho tolik lidí chtělo a dodnes chce vidět – doopravdy tvářil třeba na soukromém představení v Semaforu, kde mu jako hlavní atrakci předhodili jeho vlastního imitátora, malého českého Satchma Jirku Jelínka. Inu profík, zvládl ty adorační orgie se stejně neprůstřelným širokým úsměvem jako pasové kontroly, zoufale banální otázky socialistických žurnalistů na tiskovkách i svá vlastní vystoupení, jen v jednom okamžiku na pódiu (legendární noční jam v Semaforu?) si přece jen neodpustil polohlasné „shut up, shut up, shut up“ v reakci na čísi snahu vylepšit jeho decentně ztišené blues vyřvávanými odpovídačkami. Výmluvný moment, stejně jako prohlídka ošuntěle (a o to atmosféričtěji) vyhlížejícího interiéru chrámu sv. Víta, kterou si Armstrong vyžádal na doporučení přátel, jistě k nemalé radosti všech zúčastněných exemplářů tehdejšího zdeúřednictva (už jenom to, jak českému tlumočníkovi nejde přes pysky ten svatý Vít a Armstrongovo „the church“ opisuje jako „chrám na Hradě, kde jsou uloženy korunovační klenoty“). Poučná konfrontace přetvářky světové, suverénní, ohleduplné a vnitřně svobodné s přetvářkou provinční, křečovitou, podlézavou a ustrašenou, dalo by se říct, kdyby chtěl bejt člověk jedovatej. ()

Zajímavosti (1)

  • Příjezd Louise Armstronga do socialistické Prahy a zadrátované republiky byl neuvěřitelným ústupkem režimu, který již tušil, že lidem musí povolit okovy. Koncertů bylo devět a všechny beznadějně vyprodané. Pamětníci na koncert dodnes vzpomínají se slzami v očích, nejen pro samotný hudební zážitek, ale i pro příslib svobody, kterou z Ameriky Satchmo přivezl. (sator)

Reklama

Reklama