Máňa (OKO)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1992, 18 min
Jan Špáta, Olga SommerováPlakáty
Sugestivní výpověď čtyřiadvacetileté recidivistky Marie, t.č. ve výkonu trestu. (oficiální text distributora)
Rosomak
Postava Máni zajímavá, nicméně mi přijde, že je to celé strašně nešťastně (až hyenisticky:)) udělaný. Srdceryvné zpovědi jsou ještě podkreslovány vážnou hudbou, aby opravdu žádné oko divákovo nezůstalo suché. A vůbec celé je to strašně tendenční a prvoplánové.(18.11.2009)
stub
Asi první dílo svého druhu u nás. Nemyslím si, že se Špáta snaží o citové vydírání diváků (Rosomak), a už vůbec ne o levicovou agitku (Rhed). Zkrátka zachycuje jeden z elementárních rozporů v člověku obsažených a zda se bude dojímat, vysmívat, mudrovat, nebo cokoli jiného, je na divákovi samotném.(20.12.2010)
Rhed
Ten strašný smích asi nikdy nezapomenu. Ale osoba Máni mě nijak nedojala. Je to stále dokola, osud jako osud: krutá a nelítostná společnost, která ubohým obětem sice poskytuje jednu šanci za druhou, ale touha po zahálčivém životě je bohužel silnější. Kdo je tedy na vině? Samozřejmě majorita. Sice přesně nevíme, co to ta majorita vlastně je a proč je na vině, ale stejně za to může ona. A proto bude platit.(15.11.2010)
Oogi
Slušně vystižený charakter člověka. Trochu podbízivý charakter se zde dá akceptovat. *** Ve zkratce: Ahoj, jsem Máňa. Jsem cvok, jsem boží a hlavně mi pomožte.(22.3.2011)
toi-toi
Nutná potreba exhibicionizmu, vystrašenie zdeptaním vo väzení, stratou ideálov a na dôvažok i zubov. Trosiek je na svete stovky aj takých takých čo si za to môžu samé. Film nevyvoláva sentiment ale skôr odpor a zhnusenie z danej osoby. Pochybujem, že to bolo cieľom..(20.5.2012)
Laborant
Máňa?? To je hodně zajímavej živočich.(27.1.2011)