Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový prepis úspešného románu L. Balleka Pomocník. Dej filmu je situovaný do prostredia malého mestečka na južnom Slovensku, kam v raných povojnových rokoch prichádza mäsiar Štefan Riečan, odbojár a statočný človek, aby po skompromitovanom maďarskom živnostníkovi prevzal jeho výnosný obchod - a spolu s ním aj jeho bývalého pomocníka Volenta Lančariča. Na Riečanovom osude zobrazuje film vnútornú drámu človeka, ktorý aj za cenu samoty, hlbokého poníženia a stroskotania osobných vzťahov sa nespreneverilsvojim zásadám. Bohatý dej filmu je ojedinelou výpoveďou o zložitom období povojnovej rekonštrukcie našej krajiny. Príbeh rodiny Riečanovcov, ktorá sa po druhej svetovej vojne presťahovala na juh Slovenska, kde po maďarskom utečencovi získala mäsiarstvo. Po bývalom majiteľovi zdedila aj sebavedomého pomocníka bez pevnejších morálnych zásad, Valenta Lančariča. Jeho výpomoc prinesie rodine bohatstvo, no v konečnom dôsledku spôsobí jej rozpad. Režisér Zoro Záhon spojil vo svojom najúspešnejšom filme silný dramatický príbeh s výbornými hereckými výkonmi, medzi ktorými vynikol najmä predstaviteľ pomocníka Gábor Koncz. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Radko 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu Ladislava Balleka, s rovnomenným titulom a podtitulom Kniha o Palánku, považujem za najlepší slovenský normalizačný román z rokov 1969 -1989. Zaujímavý témou - povojnovým životom na národnostne zmiešanom území južného Slovenska, ktoré prešlo turbulentnými časmi za vojny, kedy prináležalo Maďarsku a rovnako po vojne, kedy bolo územie prinavrátené Česko-Slovensku, a v dôsledku opatrení založených Košickým vládnym programom (apríl 1945) bolo postihnuté masívnym odsunom časti Maďarov (kolaborantov a zradcov) zo Slovenska. Zaujímavý aj spracovaním, Zaujímavý obsahom (psychologickým rozborom fyzicky silného a hlučného paholka, ktorý sa vďaka svojej sile a náture postupne derie k moci) i rozsahom. A interesantný je i film, s uhrančivým Gáborom Konczom v úlohe mäsiarovho pomocníka (po maďarsky sa tak volá aj film: A hentessegéd/mäsiarov asistent). Na juh Slovenska, do žírnych a šírych rovín, oplývajúcich plodmi zeme, omamnou vôňou agátov a pikantnými klobásami z dobre živených prasníc, prichádza bývalý partizán, v civile mäsiar, ktorému na Liptove vypálili mäsiareň. Od miestneho činovníka (utlmený herecký prejav Ivana Mistríka) dostáva zachovalé mäsiarstvo v strede obce. No spolu s ním "zdedí" i pomocníka. Ten má v sebe mimoriadne živelnú, rebelskú a neskrotnú povahu. Odmieta sa podriaďovať pravidlám, miluje kadejaké kšefty, pašovania a podvody. Postupne preberá opraty nielen mäsiarskeho kšeftu ale i rodiny. Popri ústrednej téme je skvele vyobrazená dekadentná atmosféra baviacich sa na potápajúcej sa lodi. Majú podobu miestnych zhýralých celebrít, bývalých grófov a zemepánov, ktorí akoby tušili príchod neblahých boľševických časov. Poznámka: Román i film boli základnou námetovou predlohou pre celosvetovo najlepší román: Rivers of Babylon od Petra Pišťanka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvú aj druhú svetovú vojnu vyhrali ženy. Muži sú porazení a dôsledky sú jasné dodnes a bude to ešte horšie :). Tak neviem, či mám hlavného hrdinu lutovať, alebo si povedať, že ked je niekto blbec, tak dobre mu tak. Výborné herecké výkony v neprávom zabudnutom filme, akých máme ale v našich filmových archívoch viac než dosť. Je preto povinnosťou, aby sme mali možnosť ich pravidelne vídavať na verejnoprávnej televízii. Zoro Záhon pracuje výborne s postavami a dramaturgiou, ked každej necháva svoj priestor, aby neskôr plynule prešiel v rámci logiky deja k druhej. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Docela zapomenutý slovenský film o poválečných poměrech kdesi na maďarsko-slovenské hranici. Jednoduché poselství o tom, že peníze kazí charakter, ale živelně  a skvěle zahrané. Ale ani ne tak poctivcem Romančíkem alias řezníkem Riečanem, jeho pasivní a poddajná postava mi de facto byla zcela ukradená, ale zejména Valent,  zlolajný pomocník a grázl od přirození na sebe strhával veškerou pozornost. Ovšem i ten "stáhl ocas mezi nohy", jakmile k moci čichly řezníkova žena a dcera,  jejich přeměna z putěk domácích v bohaté a zhýralé děvky neměla chybu. Pochopitelně, že trochu režimně tendenční obrázek let poválečných a předbolševických, ale ne natolik výrazně, aby bylo třeba se více ošklíbati.   Silnější tři. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V decembri 2020 tesne po sebe odišli Štefan Kožka aj Ildikó Pécsi. Tento film je svedectvom krásy tejto nenápadnej maďarskej herečky. Inak film dobre dokumentuje jedno, počas všetkých režimov a období sa najviac darilo podvodníkom, špekulantom, proste nepoctivým ľudom. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Zajímavé bylo sledovat, jak se ze skromných žen stávají dravé fůrie, ale jinak nic moc zásaního. Spíš ukázka života po válce. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nadčasové zobrazení lidské povahy. 1) Snímek předkládá několik výstižně načrtnutých postav: je tu trouboidní poctivý řezník, podnikavý šmelinářský pomocník, snobská, egocentrická a chamtivá paní řezníková a její jen o chlup příjemnější dceruška._____ 2) Vzhledem k dobovým ideologickým mantinelům je film vyroben vskutku zručně. Samozřejmě podnikavci jsou snobové a šmelináři, pomáhají jim úplatní politikové, zatímco ten ctnostný poctivec je zpočátku bit, než se vzepře. Předvádí pak vlastnosti, které žádný totalitní režim nemůže neocenit: troubovitost, pasivitu a útěk._____ 3) Film lze ovšem vnímat i dnešníma očima. Nejlépe se mají podnikavci Volentova typu, kteří kšeftaří, podplácejí, zneužívají a přitom navenek si udržují charisma elegance a schopností. Mnohé z jejich obětí pak reagují podobně jako řezník ve filmu. V čem je tedy vlastně rozdíl?_____ 4) Zaujal mě 43letý charismatický a urostlý Gábor Koncz (pomocník). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o povojnovych rokoch /1946, 1947 a 1948/ a o tom, ako sa na juznom Slovensku zilo po vojne. Viem aj bez nich : tazko, asi ako v celom CSR. 68 % ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Ťažko ohodnotiť starší, menej známy slovenský film. Možno som ho podcenil, ale myslím že filmy takéhoto typu už dávno vyšli z môdy. Možno pred 15 až 20 rokmi to bolo výborné, cenené dielo. Film má slabší, nerozvinutý a dosť nudný dej, herci sú už lepší aj keď hrajú ako v nejakej inscenácii alebo divadle. Kamera, strih a hudba je určite podpriemerná. Myšlienku to má možno dobrú, ale to nestačí. Spomedzi slovenských filmov je to na 4*, ale celkovo je to ledva priemer. 46%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Pane bože, prečo ja nie som zlý,“ ptá se sám sebe řezník Štefan Riečan. Tento starý poctivec jako by se narodil do špatné doby. Zatímco většina lidí z jeho okolí (včetně jeho ženy a dcery) uvažuje stylem „život je ťažký, lebo je jen jeden,“ on má tendenci se držet zpátky. „Čo vieš, čo bude zajtra,“ připomíná své ženě. Ta ale jako by ho nechtěla vůbec poslouchat. Jestli mě v něčem tento film docela dostal, tak v tom, jak na postavě Riečanovy ženy poměrně drsně demonstruje, co s člověkem může udělat vidina peněž a bohatství. Stačí jen porovnat první a poslední záběry, v nichž se tato postava vyskytuje. V prvním záběru je to prostá a skromná žena, v těch posledních už jen „kopa ľudského odpadu“. Moc jsem nepobral postavu Riečanovy dcery. Ta si zjevně bere dost příklad ze své matky, ale přesto moc nechápu tu scénu z konce filmu, když se spustí s pomocníkem Volentom. Nějak mi nepřišlo, že by na to dával film moc srozumitelnou odpověď. Votent Lančaričan je vůbec zvláštní postavička. Od začátku působí jako jakýsi Mefistofeles, který se svými řečmi („Keď nebudeme kšeftovať, nepôjde nám obchod“… „Majster by ste obchodník, vy nemôžete uvažovať ako dajaký slušný človek“) snaží přimět Štefana Riečana, aby se vzdal svých morálních zábran. Taky se jej snaží přesvědčit o své nepostradatelnosti („Kto sa tu chce udržať, potrebuje pomocníka“). Na druhou stranu v porovnaní s Riečanovou ženou si stále udržuje vůči svému mistrovi jistý respekt. V tomto směru určitě není nejnegativnější postavou filmu. Pokud jde o celkový dojem z filmu, mám asi trošku připomínky k celkovému vyznění filmu. Nechci úplně polemizovat s tím, že poválečné poměry asi vskutku byly poměrně drsné (pokud jde o přístup k morálce). Na druhou stranu nevím, zda úplně souhlasím se slovy, které jako by trošku charakterizovaly, čeho je divák po většinu filmu svědkem. „Milé dámy, vy ste vyhrali obe svetové váľky a čo sa stalo s chlapom, no čo.. je to obyčajný sralo bez vlastnia vôle a energie...“ Nic na tomto vyznění nezmění ani úplný (jinak dost useknutý) konec filmu, i když si ho lze asi vykládat různě. Což se mi ale právě moc nelíbilo. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvládnutý slovenský film, zejména díky Romančíkovi. Křupanky ze slovenských huor, co čichnou k penězům, stávají se démony. Milé překvapení slovenské televize. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších slovenských filmov na začiatku 80tych rokov. Atmosférou Južného Slovenska mi to pripomína Južnú Poštu.... Nezabudnuteľný Elo Romančík na ktorého sa dnes absolútne zabúda. Výborný aj maďarský herec I. Pécsi. Film hodnotím 80%. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Československá klasika.Miluju tyhle filmy ze života a navíc z téhle doby.Pomocník byl kus chlapa a nedivím se že postupně přehnul obě-jak manželku chudáka podnikatele(řezníka) tak jeho dceru.Jen je mi líto že konec neměl žádné vygradování.Taky nevíme jak řezník s rozežranou manželkou dopadli:-(((Ale jinak pohlazení po duši:-)) ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Ti zlí podnikatelé přišli k penězům jen podvody a odíráním lidí. Ze slušných a skromných lidí se díky penězům stalo ztělesnění rozmařilosti. Ale přes tuhle lehkou propagandu vidíme obraz poválečného "bordelu" a psychologie lidí, kteří přišli k majetku velmi snadno. Na film z 80.let lepší 3* ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Podle novely L. Balleka natočila slovensko-maďarská koprodukce působivý film s výborným E. Romančíkem v hlavní roli řezníka Riečana, který jako zasloužilý odbojář dostal po válce řeznictví kdesi na jihu Slovenska v maďarsko-slovenském městečku. Přes varování předsedy MNV si ponechal jako pomocníka vykutáleného Maďara Lančariče. A pak se začal odvíjet příběh poctivého a skromného muže a podvodníka, který bohatl na černém trhu, pašováním a nakonec i chovem prasat na tajném odlehlém místě. A ohromně rychle došlo k proměně řezníkovy ženy i dcery na měšťácké paničky, pro něž majetek a peníze byly nade všechnu poctivost a čest. Zvláště matinka podlehla "kouzlu" pomocníka, který uměl vydělávat ohromné peníze, dopomohl jim k přepychové vile a významnému postavení v rámci městské honorace - a starý Riečan se na to jen bezmocně díval se zděšením, kam tohle povede. Když zjistil, že si Lančarič mohl podplatit i právníky a soud, odchází z města, sám a bez rodiny... Člověk po letech s hrůzou zjišťuje, že to, co tento film v roce 1982 pranýřoval, se stane za pár let obvyklou normou chování mnohých našich občanů, kteří budou obdivováni za své schopnosti. Do pěti hvězdiček tomuto filmu chybí jen asi to, že jeho otisk mezi podobnými filmy v mé mysli natrvalo nezůstane. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek dle vynikajícího stejnojmenného románu Ladislava Balleka poukazuje na trpký poválečný život poctivého člověka. V podstatě se jedná o psychologickou sondu jednotlivců a střetu dvou rozdílných pohledů na věc. Snaha podnikat s obchodem řeznictví není jen tak, když má dotyčný nečestného pomocníka, jehož nekalou praktikou obchod vydělává, což se zalíbí manželce onoho řezníka. Spory jsou okamžitě na denním světle, z čehož vyniknou i pochybnosti v manželství. Dramatický pohled na věc krapet zasahuje do uměleckých končin, ale jako art se to zase považovat rozhodně nedá. Přesto se jedná o výborné filmové dílo, kde se projevuje špičkové herectví všech protagonistů. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československo-maďarský film situovaný do malého městečka Palank na jihu Slovenska v létě roku 1945, kam přichází bývalý odbojář, povoláním řezník Štefan Riečan (E. Romančík) se svou ženou a dcerou, aby zde převzal po odsunutém původním maďarském majiteli řeznictví. Spolu s výnosným obchodem zdědil i řeznického pomocníka, fyzicky zdatného, sebevědomého a morálně ne zrovna čistého Volenta Lančariče. Povahy obou hlavních mužských postav jsou vskutku diametrálně odlišné, zatímco usedlý Riečan je poctivý, slušný a hrdý člověk, protřelý a volnomyšlenkářský Volent v podání skvělého a urostlého Maďarského herece G. Koncza, bývalého boxera, jenž s oblibou prodává zboží na černo a celkově žije na hraně zákona. V brzké době získá díky všestranně nadanému a podnikavému pomocníkovi Riečanova rodina mimořádné bohatství, které řeznickému mistrovi však štěstí nepřinese. Neštěstí, zmar a nakonec i rozpad rodiny však nelze v prvé řadě přičítat Volentovým kontroverzním podnikatelským schopnostem, nýbrž zejména jeho atraktivní ženě (I. Pécsi), u níž se záhy po lehce nabytém bohatství projeví nechutné panské manýry a odkryje tak svůj pravý zkažený charakter. Ze známých herců se ve vedlejších rolích objevila M. Sládečková (?) v roli nevýrazné Riečanovi dcery Evy, J. Satinský coby chlípný advokát, H. Gregorová v malé roli Volentovy milenky a M. Kiš jakožto bláznivý místní občan. Snímek režiséra s netradičním jménem Zoro(slava) Záhona, původem z Piešťan, barvitě, poutavě a působivě líčí vývoj a změnu chování stále více dominantní Riečanovi manželky, vztah mezi mistrem a jeho neukázněným pomocníkem a také náladu a životní styl v poválečném Slovensku na maloměstě. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Angažovaný príbeh zameraný na ľudskú chamtivosť. Príbeh je samozrejme rámcovaný komunistickou rétorikou o skorumpovaných politikoch (tých nekomunistických) a podvodníkoch. Hlavný hrdina je samozrejme charakter a jeho súpermi sú jeho pomocník a manželka, ktorá sa s narastajúcim bohatstvom nemí z prostej dedinčanky na meštiačku holdujúcu roztopašiam a márnotratnosti. 70% ()

Reklama

Reklama