Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dosť rozťahaný mix portrétu slávneho generála a vojnového filmu. Patton je podaný ako síce schopný ale vo veľkej miere magor. Vojnové scény sú veľkolepé, ale natočené príliš obyčajne. Okrem toho, že je to všetko bez CGI, tak to ničím iným príliš nenadchne. Proste tam neustále vybuchujú nejaké tanky. Oveľa viac ma zaujala postava generála Bradleyho v podaní sympaťáka Maldena ako hlavný hrdina, čo je problém. Osekať to tak na dve hodiny by filmu rozhodne prospelo. Ale celkovo to aj dnes za jedno pozretie stojí. 6/10. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom napsat, co už tu napsáno je- skvělá hudba, výborný herecký výkon G. C. Scotta, dobře natočený film, který nepoškozuje ani delší stopáž. Obával jsem se nudného a rozvleklého příběhu jednoho veleslavného generála s nádechem dokumentu, ale nic z toho se nekonalo. Milovníkům válečných filmů lze doporučit, i když napětí obvyklé tomuto žánru nečekejte. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které má bohužel několik hluchých míst. Na této namáhavé, tříhodinové ploše byl ale načrtnut až puntičkářsky detailní psychologický portrét geniálního vojevůdce - postavy monumentální i pitoreskní zároveň. Romantický tyran, sentimentální necita, nezvladatelně impulzivní stratég. Patton mi jako postava vůbec nebyl sympatický, tak hrozně se vzdaloval všemu, čeho si na lidech vážím - uznávám ale, že výjimečné situace si žádají výjimečných řešení. A o tom je vlastně celý tento film. Když je zle, je třeba vypustit Krakena, ten pak ale samozřejmě těžce nese, že ho někdo cpe zpátky do klece, když už je po všem. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný historický velkofilm o americkém generálovi Pattonovi. Osobně mi připadá poutavější druhá část o dalších osudech George S. Pattona mladšího. Škoda, že film v televizi nevysílali dohromady. Co mě jinak zklamalo, že se tvůrci filmu omezili na jedinou větu o osvobozování Československa, ale na druhou stranu pokud by chtěli film pojmout věrohodně, museli by filmovat např. v Plzni, což jim v roce 1970 jistě nebylo umožněno. A dále mohla být zobrazena Pattonova smrt, která nastala v roce 1945, ale ta zase do hrdinského filmu příliš nezapadala. 90%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný portrét válečníka, který píše básně a věří v převtělování. I když se často prohlašuje, jak tento film Pattonovu osobnost nezjednodušuje, rozebírá ji a všímá si jeho četných záporných stránek, nakonec nám ze všeho stejně zůstává vskutku monumentální postava velkého vojevůdce zamilovaného do války, vlastního poslání i svých mužů, čemuž napomáhá především bezchybný výkon George C. Scotta, kterému v roli lidského generála Bradleyho zdatně sekunduje vynikající Karl Malden. Co se týče válečného pohledu na věc i samotných bojových scén, film se dá asi nejlépe charakterizovat naprostým pragmatismem války a jejího rozřešení, kdy Patton nebojuje ani tak proti svým německým nepřátelům, nýbrž proti pletichářské a politikařící klice svých nadřízených, kteří ustupují veřejnému mínění, britským i sovětským spojencům, kde se dá. Trochu paradoxně nám tu pak vychází jako hlavní záporná postava se špetičkou nadsázky sám velký, slavný a tolik obdivovaný Monty. Škoda, že se po válce místo Eisenhowera nestal prezidentem Patton. To by se dnes mohlo točit dalších válečných filmů! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Jedním z účelů vytvoření filmu byl nábor vojáků do armády Spojených států. (Kamiiik)
  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama