Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čakal som veľa patriotizmu, ale nakoniec ma Patton milo prekvapil. Franklin J. Schaffner vie pracovať s vysokým rozpočtom a na filme to je aj vidno. Výprava a kostýmy sú prvotriedne, akcii a tankov tiež nieje málo. Síce ma trošku zarazilo, že nemecká armáda nemá svoje šelmy (Panther, Tiger) a nemecké tanky "hrajú" americké M48 Patton. Trošku irónia, bohužiaľ. Na druhú stranu, tento film nestojí ani tak na tankoch ako na skvelom Georgeovi C. Scottovi v úlohe Generála Pattona. Predovšetkým on ťahá dopredu nielen celý film, ale aj americké vojsko. Jeho famózne prevedenie a jeho výroky nemajú chybu (“Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou."). Od Afriky až po Berlín, to je cesta celého filmu a je spracovaná nadmieru dobre. Bolo by zaujímavé sledovať keby bol Erwin Rommel v Afrike v plnej forme. Pre mňa osobne najlepší vojnový generál druhej svetovej. 85% - 4* ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Pamatujte si, že žádný parchant ještě nevyhrál válku tak, že zemřel pro svou zemi. Vyhrál ji tím, že donutil jiného pitomého parchanta, aby padl za tu svou." Propaganda? Ale vůbec ne. Pokud si přečtete Pattonovu "Válku mýma očima", Montgomeryho "Paměti polního maršála", Ikovu "Invazi do Evropy" a ještě k tomu přidáte nějakou tu biografii tohoto amerického generála, zjistíte, že Pattonův portrét je v tomto filmu až neuvěřitelně přesný. Je to jako byste se ani nedívali na George C. Scotta, ale na jednoho kontroverzního amerického vojevůdce, který se hodně často cítil svými krajany zrazený, byť oni se mu jen snažili pomoci. Ale co na tom, když to byl i podle řady neměckých generálů nejlepší vojevůdce, kterého Spojenci během druhé světové měli. Podobné filmy bych pouštěla v hodinách dějepisu na školách. A taky jsem ráda, že pocházím z toho kousku země na západu Čech (Plzeň), kam Patton ještě stačil dojet. (Byť mě lehce mrzí, že tato část byla ve filmu úplně vynechaná.) Dodatek 5. května 2009: V rámci letošních slavností svobody (výročí osvobození Plzně americkou armádou) jsem šla na setkání s veterány, kde byl mimo jinými i George Patton Waters, vnuk generála Pattona. Po skončení přednášky jsme se si spolu pár minut povídali a přišla řeč i na tento film, který George nazval v rámci ztvárnění svého předka výborným a nesmírně přesným. A já s ním musím souhlasit. Ano, jsou tu možná nějaké "ryze hollywoodské" prvky, ale je to jako vidět válku očima samotného generála, podle kterého prostě Monty bude vždy jen britský elegán snažící se neprohrát a Sovětská armáda něco, proti čemu by se mělo bojovat. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Životní výkon podávající George C. Scott nesleze z plátna, a aniž by si umazal svou generálskou uniformu, rozvěšuje střeva všech těch zpropadených Hunů na pásy amerických tanků. Přitom si ještě stihne číst v Bibli, soutěžit s Montym v egoistické Grand Prix Sicílie - Berlín a každý zatracený den někoho urazí. Škoda jen, že ve filmu se skvělou hudbou Goldsmitha, nebyla zobrazena i docela nehrdinná smrt tohoto zajisté velkého vzoru A.J.Rimmera.. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Básník mluvící slovníkem spodiny, geniální stratég s impulzivním jednáním a válečník, tak je v kostce vykreslen Patton. I přes poněkud delší stopáž film neztrácí na tempu, nepoužívá berličky patosu, když touží z diváka dostat emoce, zkrátka funguje přesně dle mého gusta. Vše je dokonale zahrané, zrežírované a český dabing je překvapivě dobrý především zásluhou Pavlaty. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Německé bombardéry útočící během bojů v Africe jsou typ Heinkel He-111, resp. jejich španělská licenční varianta CASA 2.111. Není bez zajímavosti, že španělské kopie byly vybaveny britskými motory Merlin, které se montovaly do slavných spojeneckých stíhaček Spitfire nebo Mustang. (Foxhound#1)
  • V jedné ze scén, kdy přijdou generála Pattona (George C. Scott) vzbudit jeho důstojníci, je záběr na rozečtenou knihu nesoucí název "Tankový boj od Erwina Rommela". Ve skutečnosti žádnou takovou knihu Erwin Rommel nenapsal. Podepsán je pouze pod knihou s titulem "Infanterie greift an", tedy "Pěchota útočí". (bejkovec)
  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama