Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To Avalon820: Ano George Patton někdy byl neuvěřitelně nesympatický, někdy až protivný. Velení s ním mělo velké problémy. On byl jedním z mála kdo věděl, že rudý mor bude problém a asi i jako jediný počítal s tím, že hned jak se spojenci vypořádají s Nácky, půjde se na Rusa... Jaká propaganda? Tenhle generál uměl, byl skvělý stratég, znalec techniky a uměl ji vhodně užívat. Hnal Němce od Itálie až k Plzni. Byl to originál - tak trochu neřízení střela, nosil skutečně kolťák pětačtyřicítku s perletí vykládanou pažbou a vše bral podle staré školy. Ale taky to byl borec, voják a důstojník se vším všudy kterej se nebál. A díky jemu a dalším tu dneska nehajlujeme (pokud bychom už všichni coby Slovani neprolétli komínem hned po Židech jak měl Himmler v plánu) !!! . Je velkou škodou, že se Amíci poslušně zastavili u nás tam, kde bylo určeno dohodou na Jaltě. Třeba jsme na tom teď mohli být úplně jinak. Místo bývalého pomínku v Praze na Kinského náměstí mohl na podstavci místo ruského tanku T34 stát Sherman jako v plzeňské ZOO :-). Ten by asi na růžovo nikdo neměl potřebu přetřít. Vždyť pár lehkých obrněných jednotek amerického průzkumu do Prahy proniklo už v době povstání dávno před příchodem jednotek generála Vlasova.... Ať se to někomu líbí či nikoliv, armádní generál George S. Patton je dnes historickou legendou stejně jako Napoleon. Dokonce byl po něm pojmenován americký tank M60. Tento dvojdílný film tohoto muže důstojně představuje širší veřejnosti. * * * * * ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Francis Ford Coppola, Edmund H. North .. “Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." ___ George Patton - nevymáchaná huba, pobožný historik a především milovník válek. Proč jen nedostal víc nafty a nezastavil svoji Třetí armádu až někde na Slovensku aneb kdo zná historii, jistě chápe, kam tímto povzdechem mířím. Politika není pro válečníky a Patton byl jednou z jejich obětí, což ukazuje film nejen v této zmíněné rovině. Skvěle natočený výpravný portrét velkého válečníka, který se ve své druhé polovině stává jedním z vrcholů válečných filmů. Vedle herce George C. Scott září přinejmenším herecky stejně i Karl Malden jako generál Omar N. Bradley. Nelze opomenou ani scénář Francis Ford Coppola, který se tímto počinem rozehříval na svoji nadcházející "dobu" slávy, která už byla za dveřmi a mimo jiné mu přinesl první Oscar. 90%. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Špičkový portrét legendárního generála. Starosvětský, narcistický, neomalený, nebojácný, Patton byl opravdový charakter a Scott ho zahrál naprosto bezchybně a charismaticky. Ať už byl generál jakýkoli, kdybych šel v té době do války, bylo by mi ctí nastoupit pod jeho velením. "Compared to war all other forms of human endeavor shrink to insignificance." ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Parádní životopisný velkofilm, ve kterém se dá dozvědět spousta zajímavých informací a postupu spojenců v Africe i Evropě. Patton byl vulgární a arogantní hovado, ale přesně tenhle typ chlapa je potřeba k vyhrání války. A je škoda, že potom fakt netáhl až do Ruska. Na 90% jsme mohli mít od těch rudých šmejdů pokoj. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Historicko-epický velkofilm udělal z Pattona starodávného poetu, kontroverzního rebela, cholerického generála a geniálního taktika, což je v podstatě pravda, ale to, že udělal z Ameriky stroj na vítězství, to už je trošku horší. Patriotismus se nezapře. George C. Scott = George S. Patton, geniální převtělení! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Patton skutečně věřil v reinkarnaci. Veřil, že ve svých minulých životech byl například římským legionářem, který zahynul v boji proti Parthské říši, vojákem na obou stranách Stoleté války či generálem ve službách Joachima Murata, Napoleonova maršála (všechny jeho předchozí životy měla spojovat profese válečníka). Krom toho však byl zároveň křesťan, což je protimluv, neboť křesťanství reinkarnaci zcela odmítá (těžko se kombinuje s ideou vzkříšení mrtvých). (vojtaruzek)
  • Šlo o nejoblíbenější film Richarda Nixona, který si pouštěl častokrát v Bílem domě, zejména předtím, než měl mít nějaké důležité vojenské rozhodnutí. (skinny9)
  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)

Reklama

Reklama