Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

malylada 

všechny recenze uživatele

Epochálně mapující kariéra muže, který byl důležitou postavou druhé světové války. Tvrdý, nekompromisní, až místy nesympatická postava působí generál Patton, který je Scottem ztvárněn naprosto dokonale. Dobová výprava veškerými krajinami během filmu vypadá úžasně a nikdy jsem neviděl lepší tankové bitvy. Od začátku do konce se jedná o působivé zpracování.......9/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní pocta staromileckému vojáku do morku kostí. Scott to zahrál výborně i když bych bral za Pattona herce s kulatějším obličejem, chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykl. Výborně natočené, výborně zvládnuté. A že ve filmu tak úplně nesedí technika je zrovna v tomhle filmu naprosto irelevantní (ad. komentář od flanker.27). Stopáž 170 minut? Toho si ani nevšimnete. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl trochu nezvladatelné zvíře, které milovalo válku a její historii. Byl to člověk, který viděl sílu přítomnosti v pochopení minulosti a snažil se z ní poučit. Film ukazuje Pattona ve všech světlech, kterými může být člověk osvětlen. Jednou je na vrcholu oslavován, vzápětí na dně nenáviděn, aby se potom zkusil znovu vydrápat pomocí své kuráže a tvrdohlavosti co nejblíže vrcholu, od kterého je odříznut "pouhou" politikou. Film je prakticky dokonalou ukázkou, jak by se měli točit film o osobnostech, které svým způsobem změnili koloběh dějin. Patton sází na dobrého režiséra a hlavně na hereckou osobnost, která se dokázala postavy Pattona zhostit nezapomenutelným způsobem. takovou osobou je George C. Scott. Ten si jistě odehrál hodně dobrých rolí, ale žádná se nedá srovnávat s rolí Pattona, v které předvedl životní výkon a po zásluze si odnesl Oscara za svůj herecký výkon v hlavní roli. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl velmi zvláštní muž. Měl moc rád své vojáky a nenáviděl sbabělce a ufňukance. Měl spoustu much a nectností, ovšem mezi nimi nebyla hrdost, čestnost a smysl pro fair play. V každém případě to byl Pan voják. George C. Scott ho naprosto brilantně zahrál, co zahrál, na čas se do něho převtělil. Po zásluze obdržel Oscara a s ním ještě film obdržel dalších šest. Franklin J. Schaffner opět dokázal, že na co sáhl, to se povedlo. Propagandistický, ovšem velice kvalitní válečný film. 80%. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

už po úvodnom energickom proslove Pattona pred obrovskou americkou vlajkou je jasné, kto zaujme k tomuto filmu (a postave) aký postoj :) Ak máte radi vojnové filmy, kde sa autori snažia čo najviac priblížiť pohľadu bežného vojaka v poli, sťažujúceho sa na velenie, nespravodlivosť, krutosť, nezmyselnosť vojny, trpiaceho mindrákmi, píšuceho listy domov svojej milovanej žene, rodine, mamičke - nepozerajte to .... ak obdivujete pacifistický postoj Olivera Stonea (áno toho pacifistu Stonea, ktorý postavu Alexandra Veľkého obdivoval natoľko, že o ňom natočil film:) - nepozerajte to..... toto je totiž príbeh novodobého "Alexandra Veľkého" alebo "Napoleona", ktorí sa však v novej dobe musí prispôsobovať politikom, diplomacii, slušnému slovníku, kde čo povie médiám ...... jediné, čo by som filmu vytkol je trošku prehnaná karikatúrnosť Montgomeryho, a prílišné kladenie dôrazu na "obdiv" nacistov voči Pattonovi ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • Druhý a poslední film natáčený systémem Dimension 150, speciální čočkou používanou pro natáčení 70 mm filmů. Prvním filmem natočený tímto způsobem byla Bible od Johna Hustona. (HenryS.)

Reklama

Reklama