Reklama

Reklama

Obsahy(1)

They Might Be Giants je bláznivá komedie podle divadelní hry Jamese Goldmana. Je filmovou anekdotou, groteskní kriminálkou a nesmělou romantikou. Hlavní slovo má Sherlock Holmes s Dr. Watsonem, někdo je paranoik, někde je profesor Moriarty a vše směruje ke křížové výpravě za spravedlnost. (tomtomtoma)

Recenze (2)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

"Mohli by to být Obři" je filmovou anekdotou podle divadelní rošťárny amerického spisovatele Jamese Goldmana. Již podruhé převáděl Anthony Harvey do filmové podoby Goldmanovu hru, leč tentokrát s dosti menším úspěchem. Harvey shledal důvody v zásazích studia do závěrečné půlhodinky příběhu. Název filmu je hlasem nevinnosti dona Quijota v jeho smyslu pro spravedlnost. Navíc když dochází mezi Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem k romantickému sblížení, zbývá vyřešit jen, kdo je paranoik, kdo psychotik, kdo zločinec a kde číhá zločinecký génius profesor Moriarty. Film nabízí ztřeštěnou zábavu, smělejší absurdity, stylově sherlockovsky decentní romantiku, groteskní karikatury i romantický idealismus ve jménu principu spravedlnosti pro obyčejný, prostý lid. Neposednost se unáší uličnickým zlehčením. Hrdinou bez bázně a hany a s nevinnou duší je Justin Playfair alias Sherlock Holmes (dobrý George C. Scott), ovdovělý soudce na penzi na rozverně neposedné výpravě za spravedlností a odhalením úhlavního nepřítele. Hrdinovým věrným druhem jest Dr. Mildred Watson (příjemná Joanne Woodward), psychiatrička, fascinovaná a také podléhající svému novému případu. Z dalších rolí: zdvořilý knihovník a Sherlockův kamarád Wilbur Peabody (Jack Gilford), Justinův bratr s tím ušpiněným svědomím Blevins (Lester Rawlins), soužený posel (Al Lewis), odvahu sbírající Blevinsova žena Daisy (Rue McClanahan), zneklidněný vedoucí psychiatr léčebny Dr. Strauss (Ron Weyand), pacient z léčebny Small (Oliver Clark), telefonní informátorka v rozkošně absurdní konverzaci Peggy (Theresa Merritt), z absurdity podstaty věci celá zoufalá Grace (Kitty Winn), záhadný pan Brown (James Tolkan), či nesmělí manželé a tvůrci fantaskní zahrady Baggovi (Worthington Miner a Frances Fuller). "Mohli by to být Obři" je nekonvenčním závanem pobavení. Je groteskní anekdotou s romantickou žádostivostí. Sherlock Holmes v rozvernější náladě, v povznesení nevinného zaujetí spravedlností života. Příjemně uštěpačné a milé, ale nikterak ohromující dílko. ()

Lefiath 

všechny recenze uživatele

Dobrý úmysl, kompletní rozklad scénáře a příběhu v druhé polovině, kde to vypadá, že došly peníze, protože film prostě "skončí" a ne finální scénou, on v podstatě skončí v posledních 30 minutách. Původní zápletka je zahozena, čas je ztrácen nesmyslnými scénami, které nikam nevedou, a vrší se scéna za scénou, kde se vlastně nic neděje - film má hodinu a půl a mohl být klidně zkrácen na polovinu. Tohle není drama, není to komedie, není to vlastně nic - občas fajn dialogy, zvlášť na začátku, ale v druhé polovině se vše... ani ne zhroutí, spíš to vypadá, že to scénárista s režisérem vzdali a natočili prostě dostatek extra materiálu, aby to mohlo mít přes hodinu času a dalo se to klasifikovat jako film do kin. Velmi divný počin s pěknou kamerou, solidními herci a nápadem, bohužel s hrozným příběhem. Nevěděl jsem, co mám čekat, představoval jsem si, že uvidím určité dobrodružství, možná i jakýsi road movie, ale místo toho se opravdu skoro nic nestane. ()

Reklama

Reklama