Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (260)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Proč jsou Pat a Mat u nás tak oblíbení? Protože jde o úžasný seriál o českém (československém) fenoménu kutilství a o chuti do řešení problémů, i když se vůbec nedaří. Spojení těchto dvou věcí funguje geniálně. Navíc jsou dva sympatičtí kutilové-nešikové prověřeni časem. Pat a Mat (dříve A je to...) se mi líbili v mládí, líbí se mi i teď a líbí se i mé malé dceři. K dobru jim lze přičíst také to, že mají stále nové epizody, které kupodivu nejdou kvalitou dolů a dokáží opět spolehlivě rozesmát. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za všetko hovorí fakt, že táto dvojica bavila ako dieťa mňa a o podstatne neskôr synovca, ktorému som ako darček pod stromček venoval celú sériu dvdečiek s príbehmi Pata a Mata a párkrát sme sa na ich príbehy pozreli spolu. Kedysi dávno pri prepínaní kanálov som na seriál natrafil aj na tureckej stanici, myslím že sa volala Turksat a napriek tomu že bola určená Turkom žijúcim v Európe je jasné že dvojica nešikov zožala celosvetový úspech. Za najlepšie považujem epizódy Porucha, Obraz, Klavír či Jablko a vo všeobecnosti tie staršie sú podstatne lepšie a samozrejme tie vytvorené okolo roku 1990 mi utkveli v pamäti najviac. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva teoretičí inženýři v jednotlivých epizodách dokazují, že ani výměna žárovky, vymalování bytu nebo sklizeň ovoce nejsou triviálními záležitostmi, pokud si na ně posvítí jejich tvořivý intelekt. S teoretickými vědomostí největších géniů fyziky a strategickou zručností vojenských generálů se vrhají do všech problémů, jejichž řešení by mohl vymyslet snad jen dlouholetý pacient psychiatrické kliniky. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Až jako starší jsem pochopil, že Pat a Mat, ač jsem si to možná dříve myslil, není zábava jen pro děti. Takto vlastně i měl působiti tento seriál když začínal. Ty epizody jsou opravdu dobře vymyšlené a co jako starší musím oceniti je geniální hudební doprovod. Petr Skoumal uměl udělat řadu hudebních doprovodů, ale zde se předvedl s famózním dílem. Některé instrumentály se už ikonické.  Co mě také těší je mezinárodní úspěch. Jestli autoři dostali někoho do světa, byl to právě Pat a Mat. Je známý opravdu skoro všude, v řadě zemích je i dabován a třeba fanouškovská základna v Polsku je až neskutečná. Takový třebaže jednoduchý počin a vlastně geniální. První epizody od roku 1979 jsou excelentní. Stejně tak i epizody z roku 1989/1990. Série z roku 1992 také rozhodně není k zahození a byl to náznak slušného porevolučního pokračování. Epizody vysílané v sérii Pat a Mat a Pat a Mat se vracejí/vrací byli také slušné. Nový hudební doprovod nebyl špatný. Epizody z roku 2009 a novější už mě tolik neoslovují, ale špatné nejsou. Nicméně první čtyři série - tam mám rád vše a vždy jsem schopen si to pustit. 5 hvězd. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele

Toto pouštět dětem, ne "Byl jednou jeden život" a další strašnosti. Pilotní epizoda (Tapety) patří k těm nejlepším dílům, vizuálně je perfektní a celá je naprosto úžasná. Následující díly (Dílna, Koberec, Houpací křeslo), jsou na tom kvalitativně zhruba stejně, nejlepší z nich je asi Dílna, což je jeden z naprostých vrcholů seriálu. Pak následují další skvosty (Obraz, Garáž) které patří k tomu nejlepšímu, následuje jedna z těch nejslabších epizod (Světlo), po ní díl který si nepamatuji (Gramofón), a následně klenot, který patří k nejlepším epizodám vůbec (Grill). Potom následují další epizody, ty už komentovat nebudu, jen řeknu, že to celkem ztratilo šťávu, ale některé díly jsou přesto perfektní. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (84)

  • Když Mat spadne do auta, lze si povšimnout, že kutilové na svém autě používají pneumatiky značky Barum. (OJan)
  • Série byla původně především plánovaná pro zahraniční produkci. Proto některé epizody v České republice vyšly v roce 1989 a některé zase v roce 1990. Rozdíl je (kromě roku v závěrečných titulcích) patrný i odlišným fontem, které mají písmena v úvodní znělce a titulcích. (mnaucz)
  • Když nese Mat podruhé Patovi vodu a je rád, že tentokrát nespadl do díry, chce si dát ruku na srdce. Dá si jí ale na špatnou stranu těla. (OJan)

Reklama

Reklama