Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američtí a japonští vojáci, kteří uvízli na malém pacifickém ostrůvku za 2. světové války, musí uzavřít dočasné příměří a začít spolupracovat, aby zde mohli vzdorovat nejrůznějším útrapám a přežili. Je to tvrdý oříšek i pro velitele obou stran, kteří musí navíc čelit houstnoucí atmosféře vzrůstající nedůvěry a napětí mezi jejich muži (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako sa stretnú Japonci a Američania na jednom ostrove. Chvíľu boja a zabíjania, potom chvíľa kamarádstva a spoločných posedení u ohníka a na koniec, návrat k zabíjaniu. Napriek istej pritiahnutosti za vlasy, ide o celkom zaujímavý film a prítomnosť japonských tvorcov (réžia i scenár) cítiť aj v realisticky spracovaných chovaniach japonských vojakov. Pobaví aj občasný humor. Sinatra ako režisér si vybral ale rolu - večne opitého doktora - pripomínal mi doktora lodi Enterprise ešte z originál startrekovského seriálu. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Frank Sinatra patří mezi mé oblíbené herce i zpěváky a ani jeho jediný režíjní počin jsem si nemohl nechat ujít. Zajímavě zní už samotný námět, který přiznávám zároveň svádí i k jistým (ale nenaplněným) obavám. Japonci a Američané společně uvězněni na opuštěném ostrově zavání spoustou klišé včetně závěrečného mávání odplouvajícímu nepříteli, ovšem Sinatra se scénáře chopil tím nejlepším možným způsobem. Dovolí sice oběma stranám uzavřít příměří, ale nenechává hrdiny zapomenout, že okolo zuří válka. Skvěle vykresluje nedůvěřivost obou velitelů , kteří si dobře uvědomují, že idyla nebude trvat věčně. A právě tímto realistickým pohledem dosahuje antimilitaristického vyznění spíše než kdyby vojáky nechal ostře nadávat na absurdnost války. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsmutnějších a zároveň z nejvážněji vyznívajících protiválečných snímků světové kinematografie. Spojili se, aby se mohli pozabíjet.___Jediný režisérský počin Frankieho Sinatry, který si ve filmu zahrál vedlejší roli (přestože je uveden v titulcích za americkou stranu jako první) věčně připitého zdravotníka. None But the Brave je pocta Japoncům se vším všudy, od přednosti v závěrečných titulcích až po čestné jednání velícího důstojníka poručíka Kurokiho. Pocta soupeři, který se ale ve druhé světové válce jen málokdy prezentovat takto čestně a rozvážně.____ Všimněte si postavy kapitána Dennise Bourkeho (Clint Walker) - velkou část příběhu stojí se založenýma rukama, vypadá, tak rozkročený a mohutný nad všemi Japonci i americkými vojáky, přesně jak průvodce malých svišťů.___Nehodlám spekulovat, jestli na tichomořském ostrově mohou po nocích kuňkat žáby ani jestli japonský důstojník měl nebo neměl německou zbraň (viz. imdb), Sinatrovi se tohle povedlo. Jeho medik opilec je charismatický a ironický, film pod jeho taktovkou až syrově krutý, avšak pravdivý.__Přesto by se našel i škraloup - Američani a Japonci uzavřeli příměří, ale film tuto skutečnost zmiňuje jen "jakoby mimochodem". Právě v kontrastu závěru mohlo být jejich přátelství vykreslenější, osobní vztahy rozvitější, citové pouto silnější. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na toto válečné drama z Pacifiku konkrétně z jednoho atolu Šalamounových ostrovů jsem se dlouho těšil. Film měl mít protiválečný podtón což se až tak moc nepodařilo. Proč? Bylo to moc okaté. Franka miluju. Ale jako zpěváka. Mám od něj opravdu snad vše co nazpíval, některé písně dokonce v několika jeho verzích a různých aranžmá... Jako herce jej však až moc neberu. Nesedl mi ani ve Von Ryanově expresu a nesedl mi ani tady jako věčně opilý doktor neustále drmolící ironické poznámky - jako jakási předpodoba Hawkeye Pierce. Film má jednoduchý námět. Na atolu, který ani není na všech mapách uvízla japonská jednotka. Nemá spojení s velením a žije jen ze svých zásob. Jednotce velí důstojník, který je sice oddaným císařským vojákem, ale také člověk zamýšlející se nad nesmyslností války. Toto se v Pacifiku dělo celkem běžně po celou válku. Amíci šli jen po strategických ostrovech a některé byť stále obsazené japíky z důvodu ztrát neosvobozovali. nechali tam Japíky izolovaně pomřít hlady bez zásob a léků. --- Jeden den nad tímto ostrovem přeletí americká Dakota doprovázená Corsairem. Dakota je napadena Zerem a v leteckém souboji těžce poškozena. Zatímco se Zero i Corsair sundají navzájem a padají do moře, pilot Dakoty nouzově přistane na pláži ostrova... Dakota vezla zásoby a mariňáky (čerstvé nezkušené maso) na Boganville. Ihned po přistání dojde k roztržce mezi pilotem - kapitánem letounu a velitelem mariňáků - poručíkem o velení. Nakonec si jej vymůže kapitán i díky bojovým zkušenostem, nicméně od této chvíle mezi ním a bojechtivým poručíkem začne doutnat zančná nevraživost. Kupodivu podobnou situaci zažívá i japonský velitel, kterému přerůstá přes hlavu jeho fanatický seržant... Obě skupiny se vzájemně oťukávají a pozvolna ztrácí své muže v lokálních přestřelkách. Nakonec oba velitele napadne jediná rozumná věc, která jde pro obě opuštěné skupiny udělat a to uzavřít příměří do doby než se objeví nějaká záchranná ozbrojená jednotka té či oné strany. Tomuto rozhodnutí jim napomůže i monzunová bouře, která může na ostrově díky velkým přílivovvým vlnám zničit zásoby se slakou vodou... Bude tento pakt fungovat? -- Více neprozradím. Filmů s podobným námětem je více ať už se jedná o sestřelené letce Kříž cti nebo poškozenou ponorku U 571 apod... Zde má film celkem překvapivý konec, mně se však ale už od prvopočátku moc nezdálo to souznění obou skupin... Dávám tedy tři lahvičky chininu. * * * ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si po velmi dlouhé době od prvního shlédnutí verzi BR  s nováckým dabingem. Tenhle film nezraje jako víno. Je to taková blbost, co má světlé chvilky a ano Frank v něm nezáří. Postavy američanů jsou k neuvěření. Jako komiksové postavičky, někteří žalostně přehrávají a jiní působí směšně. Japonské obsazení je mnohem uvěřitelnější. Lidštější, proto logicky ten konec. No nevím. Navíc nový přepis filmu odhalil "papundeklovou" scénu s letadly. Jsou vidět i lanka , ( modely nemají skleněné průhledné kokpity ), která se tenkrát používala a dnešní super kvalitní filmové přepisy do formátů FHD je prostě odhalí. V jednom záběru se na na pár mikrosekund  mihne i konstrukce která drží lanka s letadlem.  Oddělím však pád letadla (nouzové přistání ) , který je natočeno velmi povedeně. Vyznění filmu asi mělo být protiválečné o nesmyslnosti války. Nemá to však hloubku a působí, okatě, až hloupě. To nemluvím ani o dějové lince sblížení obou skupin. Prostě blbost co v ní hraje Sinatra... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Jediný režijní počin Franka Sinatry. (Karlos80)
  • Během natáčení došlo k velmi dramatické situaci. Frank Sinatra si vyrazil zaplavat do oceánu, když se náhle začal topit. Byl by utonul nebýt Brada Dextera, který se vrhl do vody a zachránil jej. (Karlos80)

Reklama

Reklama