Reklama

Reklama

Hitlerovi bodyguardi

(seriál)
  • USA Hitler's Bodyguard
USA, 2008, 10 h 11 min (Minutáž: 47 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Všemožné pokusy o zabití nacistického vůdce a Říšského kancléře Adolfa Hitlera.  Série dramatických dokumentů analyzuje motivy a metody různých subjektů, jejichž plánem bylo zosnovat atentát na vůdce nacistické Třetí říše, tyrana a diktátora Adolfa Hitlera. Od nevydařených převratů, po nastražené bomby a otravy jedem. Vše bylo připraveno a naplánováno do posledních detailů. Díky původním SS nahrávkám nám seriál nabízí fascinující pohled do nitra uzavřeného kruhu kancléřových ochránců, jejich praktik ochrany a na všudypřítomnou rivalitu. Adolf Hitler způsobil smrt padesáti milionů lidí. Nenáviděli ho nejen ti, které perzekuoval, ale i mnozí z jeho spolupracovníků. Bylo na něj spácháno čtyřicet pokusů o atentát, ale během pětadvaceti let se nikomu nepodařilo ho zabít. Sám Hitler tvrdil, že spíš než svým ochráncům za to vděčí náhodám a osudu. Sám razil heslo, že se atentátům nejlépe vyhne nepravidelností svého režimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové válce jsem již něco viděl a jen málo z nich bych označil za tak dobré, jako Hitlerovy bodyguardy. Samozřejmě hraje roli i to, že tvůrci se pustili do tématu, jež není zpracováno tolikrát, jako vojenské operace. Ale právě již v tom je podstata tvorby vzdělávacích dokumentů - přinášet, co dosud řečeno nebylo. +++++ Název seriálu možná nezní příliš lákavě, neboť kdo by chtěl koukat asi 12 hodin na chlapíky s pistolkami, kteří stojí kolem chlapíka s knírkem. Pojem bodyguard se zde však chápe šířeji. Jde o kohokoliv, kdo nějakým způsobem zajišťuje bezpečnost Vůdce: bodyguardi, strážci, zpravodajci, piloti, vyšetřovatelé, řidiči. Organizace, technika, taktika, metody a jejich střety s konkrétními pokusy o atentát. Seznámíme se s plány na provedení atentátů, důvody jejich neúspěchů, někdy i důvody zrušení. +++++ Určitou vadou na kráse je opakování řady fakt v různých dílech. Ta plyne nejspíše ze snahy učinit seriál přístupným pro ty, jimž některé díly unikly, zčásti pak i z celkové koncepce seriálu. Snaha řadit epizody chronologicky i dle specifických témat, např. přesuny vlakem, přesuny autem, přesuny letadlem, k tomu musí vést - Hitler jistě nesedával v autě jen roku 1941 a ve vlaku roku 1942. Pro tyto drobnosti a občasnou teatrálnost neudělím pátou hvězdu. +++++ Maximum však seriál minulo jen těsně, neb se mu podařila poměrně nevídaná věc. Skrze řadu událostí, o nichž pojednává, prosvítá Hitlerova osobnost. Umožňuje přehodnotit jeho vidění. Již to není jen ten pán, co plamenně řeční, ovládá národ, vydává rozkazy generálům, píše Mein Kampf a nenávidí Židy. Je to pán, co plamenně řeční, ovládá národ, vydává rozkazy generálům, píše Mein Kampf, nenávidí Židy a k tomu má spoustu dalších vlastností: dobrých, špatných i neutrálních. Bodyguardi jej totiž chránili i v okamžicích osobního života a ty tak měly šanci do seriálu proniknout. Hitler se zase stává člověkem, v mnohém normálním, obyčejným - a to je dobré vědět, že ty hrůzy, jež on spáchal, dělají lidé, v mnohém normální, obyčejní. Silné ****. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pozadí pokusů o odstranění Hitlera na pozadí historických událostí je poměrně zdařile vykresleno, ale moc nových informací nepřináší. Neustálé vytváření čím dál podobnějších dokumentů o člověku, o jehož existenci by měla zůstat pouze výstražná vzpomínka v podvědomí, mne už celkem přestává bavit. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, zřejmě vše podstatné obsahující, bohužel zbytečně natažené na 13 dílů, ve kterých se spousta věcí opakuje. Chtělo vymyslet lepší uspořádání, které by omezilo duplicity a osekalo počet dílů o dobrou třetinu. Ale jinak obsahově i audiovizuálně paráda. 85% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Znovu pro nás, neobeznámené s tím jak to tehdy bylo učitečný a naučný dokumentární seriál, odhalující dění kolem Adolfa Hitlera a co se tehdy odehrávalo kolem jeho osoby i jak šli dějiny největší války v historii lidstva. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pokus o zmapovanie celého aparátu okolo Hitlera, jeho bezpečnosti, ten sa podaril. Žiaľ bolo toho až priveľa. Myslím, že by si tvorcovia pokojne vystačili len so základným zaujímavými informáciami. Tu išli často krát veľmi do hĺbky aj tam, kde to až netrebalo. Kvantita predčila kvalitu. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

velmi dobrý dokument o zákulisních praktikách SS, SA a dalších zločineckých organizací, které byly okolo adolfa hitlera. jedinou vadou je, že se některé záběry a komentáře v dílech opakují, takže jsem několikrát i váhal, jestli se náhodou nedívám podruhé na ten samý díl. Je to velmi dobrý pohled na ne tak známou stránku bezpečnosti v okolí AH a proto zaujímá tak výsadní postavení v hodnocení na žebříčku. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Rád sleduji dokumenty z druhé světové války a tohle je výborně zpracované . Hodnotím to skvěle jako "HITLEROVI MUŽE" z 1996. I když se jedná o seriál o 12 let mladší, objevují se jiné záznamy a rozebírají se i jiné úhly pohledu. Dá se to skvěle použít jako učební pomůcka studentům historie. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Sice se hodně záběrů opakuje, ale seriál to nahrazuje velmi detailními informacemi o pohybu Hitlera, o jeho předvolební kampani, o ochrance, životě atd. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný naučný dokument, který zase více ukázal pravdu o Adolfu Hitlerovi a jeho bodyguardech, kteří s polu s Adolfem Hitlerem se mlátili a získávali více a více lidí.V čele nejprve s Bruno Geschem a posléze dalšími lidmi.V tomto dokumentu mě nejvíce zaujalo jak říkali, že na Adolfa Hitlera bylo v té době spácháno kolem 40 atentátů a všechny Adolf Hitler ustál.Ustál také dvě kulky, které schytal při pouličních rvačkách.Byl to zkrátka ocelový muž, který se vyhrabal s úplných hoven takhle vysoko do čela SS a stal se jedním s nezapomenutelných mužů Německa a druhé světové války. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Další z obrovské řady dokumentů a téma 2. světová válka, to je něco co bude lákat lidé pořad. Sice jsem se nedozvěděl nic ani od specialistů na danou problematikum ale pořád jde o velmi kvalitní práci. ()

Sekmen 

všechny recenze uživatele

Dokumenty z historie mě vždy zajímaly, člověk se toho spoustu dozví. Mezi oblíbené patří ty z druhé světové války, ať už jde o zbraně, velitele, Hitlera nebo jeho bodyguardi. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Na větším prostoru než řada obvyklých dokumentů rozkrývá tato série nejen pozadí ochrany hlavy Třetí říše, ale také pozadí událostí na domácí i zahraniční scéně. Mimo jiné, že prezident Beneš, jako obdivovatel Stalina, předal ukořistěné informace německé rozvědky (připravené a podvržené Reinhardem Heidrichem), že Stalinovi generálové připravují převzetí moci, načež Stalin spustil neslavně známé čistky v armádě. Rusové navíc měli možnost zabít Hitlera, ale Stalin nedal svolení k takovému kroku, protože se obával odvetného vojenského kroku Německa zrovna v době, kdy byla sovětská armáda oslabená po stalinských čistkách. Stejně tak měli poté šanci zabít Hitlera Britové, jejichž vojenský atašé v Berlíně slabiny v ochraně Hitlera objevil a atentát mohl sám vykonat. Nedostal však svolení, neboť by to nebylo sportovní. A největší šanci před válkou skýtalo spiknutí německých generálů a význačných osobností před připojením Sudet v září 1938. Signálem mělo být vyhlášení války ze strany VB a Francie, jež by čin spiklenců ospravedlnilo. Hitler měl být okamžitě bez soudu zastřelen v budově kancléřství. Namísto toho však přišla Mnichovská konference a připojení Sudet k Německu. Ve válečných letech odmítali spojenci spáchání atentátu na Hitlera z obav, že by se tak stal pro Němce mučedníkem. Navíc pro ně byl víc užitečný živý, neboť se dopouštěl strategických chyb ve vedení války. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Na první pohled originální téma, a na druhé... No, řekněme, že samotní bodyguardi tak zajímaví nejsou, a vše ostatní už bylo stokrát v jiných dokumentech o WWII. ()

IronFan 

všechny recenze uživatele

Skvělý cyklus, který rozebírá hitlerovu ochranu, ale i rozpory mezi jednoitlivými členy ochranky a členy SS. Souhrn zároveň i všech atentátů a jejich pokusů. Tvůrci série si dali záležet. Vesměs jako vždy. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumentární cyklus mapující téma, kterému se moc dokumentů nevěnuje, a sice práci ochranných oddílů, osudy jednotlivých osobností z řad Hitlerových ochránců, s tím samozřejmě souvisí i krátký popis historických událostí, aby divák pochopil dobový kontext a různé souvislosti. V tomto ohledu je série zpracována opravdu kvalitně, obsahuje spoustu dobových záběrů, vybrané události jsou rozebrány do detailu, líbilo se mi i využití počítačových simulací, oceňuji snahu o co největší přesnost a vyhýbání se spekulacím. Co mi ale hrozně vadilo, bylo neustálé opakování určitých historických faktů. Nicméně to je asi jediná vada na kráse, jinak nemám co vytknout. Skvěle odvedená práce. 8/10. ()

Reklama

Reklama