Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

sud 

všechny recenze uživatele

Zuby času mají někdy nemilosrdně silný stisk a bez úhony z nich nevyvázl ani tento film. Mám rád Hammerovské studiové horory, avšak v tomto případě Baskervillská blata působí silně divadelním dojmem, tudíž jsem z nich, namísto stuchlého pachu a strachu z tajemné nestvůry, cítil papundekl a krepový papír. Místo hrůzostašného psa se zde asi tak na půl minuty objeví vyhublý zsinalý čokl, který působí hrůzostrašněji mrtvý se smrtelnou křečí na tlamě. Fakt, že se tvůrci drželi Doylovy předlohy pouze volně, bych jim s klidným svědomím odpustil, jenomže spousty postav se zde vůbec neobjeví (za všechny inspektor Lestrade), z roztomile podivínského dr. Mortimera se stal protivný hromotluk a Holmesovy důmyslné převleky aby člověk rovněž pohledal. Nápad udělat ze "sourozenců" Stapletonových otce a dceru nebyl špatný, avšak Stapleton má málo prostoru i charismatu a jeho dceruška silně přehrává. Ani zkrácení příběhu mi nevadí, avšak konec je příliš uspěchaný. Abych nebyl pouze za škarohlída - prolog se Sirem Hugem je výborný, sídlo Baskervillů rovněž nemá chybu, Peter Cushing coby Sherlock se mi rovněž líbil (i když André Morell v roli dr. Watsona byl ještě lepší a svým způsobem jej zastínil), stejně tak Christopher Lee. Celkově příjemné dílko, které jsem rád viděl, i když se staromilským úsměvem na rtech a konstatováním, že syrovému a silně atmosférickému zpracování z roku 1983 sahá asi tak po kolena. 60%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

To, že se jedná o nejlepšího Baskervilla všech dob, je špatně řečeno. Tohle je Hound of the Baskervilles - ostatní pokusy už u mě budou mít smůlu silně kritického srovnávání. Nejlepší Sherlock to je už svojí knižní předlohou (a to ji Doyle "sesmolil" až v roce 1902 na naléhání čtenářů poté, co roku 1893 sérii ukončil). ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou v tomto filmu velmi přesvědčivé a také akce si člověk užije dosytosti. Základní problém je ovšem totálně změněný a překroucený děj. Z Holmesovy pověstné dedukce nezbylo téměř nic, brilantní systematický sběr a analýzu důkazů nahradilo klišé o muži používajícím při pátrání lupu, dýmku a čepici. Málokterá filmová adaptace slavného románu je z tohoto hlediska tak moc nepodařená jako právě tato... Celkový dojem: 55% ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Dlouho jsem se vyhýbal dalšímu zhlédnutí (a tím vlastně i hodnocení a psaní komentáře), protože jsem pořádně nevěděl, jak se k filmu postavit. Budu-li se na to dívat čistě optikou adaptace Doylovy geniální knižní předlohy, dojdu nutně k tomu, že existují daleko lepší verze: s Jeremy Brettem, Basilem Rathbonem, jo, i ta s Ianem Richardsonem... Jenže tenhle film je tak krásnej a tak dobrej! Už jen ten fantastickej klasicky hammerovskej kulisovej look: lépe zamlžená blata jihozápadní Anglie nemohou vypadat ani ve skutečnosti. Poprvé jsem tento film viděl jako hodně malej chlapec, pamatuju se, že mi právě stylizovaná kulisovost strašně vadila - a dnes je tomu přesně naopak a vyzdvihuju ji jako jeden z největších kladů. Pak je tu fantastický Holmes Peter Cushing, potěší i sir Henry alias z principu aristokratický Christopher Lee. Příběh uhání zběsile vpřed a nenudí ani na vteřinu, což je fajn, jenže právě kvůli tomu (přestože se snažím dívat se na film jinak), že je to adaptace románu, je spousta věcí naznačena jen zkratkovitě, útržkovitě; být to na mě, zvolím tří- až čtyřhodinovou stopáž a vychutnám si celý baskervillský příběh pořádně. I tak ale vznikl nádherný film, který svou tajuplnou atmosférou bere dech. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka s dobrý příběhem, kdy postupně odhalujeme další a další indície, až se nakonec dobereme toho, kdo je vrah. V současnosti je však znát to, že film byl natočen v roce 1959 a není to tak „moderní“ jako současné filmy. Proto dávám 3*, ale kdybych se na to díval v tom roce 1959, tak bych dal o 1* více. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Pes, kterého použili ve filmu, se jmenoval Colonel (Plukovník). Při natáčení ho nemohli přimět k tomu, aby během scény, kdy má zaútočit na Henryho Baskervilla, skočil na Christophera Lee, a tak ho začali různě popichovat. V momentě, kdy to Christopher Lee vzdal a přestal psovi věnovat pozornost, Colonel na něj skočil a kousl ho do ruky. (liquido26)
  • Christopher Lee měl chorobný strach z pavouků, jeho děsivý pohled ve scéně s tarantulí je opravdový. (Kulmon)
  • Film měl být jen prvním z řady navazujících filmů s Peterem Cushingem v hlavní roli, ale přijetí filmu nebylo tak kladné jak se očekávalo, tak byl projekt zrušen. (Petr23)

Reklama

Reklama