Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Když pominu ty raketový messerschmitty, tak bych filmu vůbec 60. léta netipoval. Robson mě již v minulosti přesvědčil svým Zemětřesením a Von Ryanův Expres je další z jeho povedených kousků, tentokrát navíc ze zajímavého prostředí. Musím přiznat, že většinu herců jsem dosud hrát neviděl (včetně Sinatry), takže pro mě sympatické herecké výkony byly příjemných překvapením. Vedle charismatického Fantoniho byl ještě povedený kaplan v podání Mulhara - scény, kde se vydává za oficíra, patřily z celého filmu k tomu nejlepšímu. A všechny beztak zachránil mašinfíra Pepíto! ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Trochu méně nabubřelé a trochu méně nudné než Velký útěk. Jinak ale podobná americká poválečná klasika: němci jsou tu úplný neschopný paka se slepými náboji, italové vesničtí burani a angláni - ti divní s těma svýma pravidlama a podivným smyslem pro pravidla, ovšem samozřejmě vůbec nevědí která bije, dokud nepřijde americký plukovník a neukáže jim jak se to dělá. Naštěstí groteskní lágr brzy opustíme a vydáme se na zajímavější projížďku po italské botičce. Němci jsou sice pořád dost blbí, ale aspoň to odsejpá a týpek z Knight rideru si tu střihne náckovskýho lajtnanta par exceláns  :) i ta němčina mu jede, že by Štaindler moh závidět... No a pak se nám to ke konci trochu posere, bo lidičky se tam začnou chovat jako trubky, mašinfíra když na ně nalítaávaj mesršmídy, tak místo aby zůstal v tunelu a počkal až je to přestane bavit, tak uhání furt dál a jak vyjedou z tunelu tak to hnedka zase zchytají. Pak jim to zasype cestu a voni zas místo aby šli tunelem, vydají se tou nejidiočtější cestou po ochozu kolem skal, kde je můžou porád likvidovat ty letadla atd. Zkrátka jednohubka na jeden pokuk dobrý. S dřívěji viděným Vlakem nelze kvalitativně srovnávat. PS: zapoměl jsem zmínit geniální scénu s kutálením se zevnitř kolejiště směrem ven mezi koly jedoucího vlaku, při prchání z vagonu. Vážně by mě zajímalo jak to točili, bo to vypadá velmi realisticky, ale netuším jakým trikem by se to v roce 65 dalo natočit a pochybuju, že by si to i sebelepší kaskadér lajznul na reál. Každopádně vzalo mi to na chvilku dech. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborná dobrodružná, válečná záležitost, která u mě sice nepřekoná Kam orli nelétají, jež považuji za nedostižnou klasiku v rámci obdobných snímků, avšak neskutečně mě Von Ryanův expres bavil a nenudil jsem se. Sympatické postavy, skvělé prostředí a jakmile se děj přesune do vlaku, je o zábavu postaráno. Průjezd Itálií je místy napínavý, hudba mnohé scény skvěle podbarvuje a velmi mě překvapil Frank Sinatra svým herectvím. Finále v Alpách nemělo chybu, přestože by se tu našlo pár logických nedostatků. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zatial som nemal moznost vidiet Franka Sinatru v inych filmoch, ale ako herec je urcite dobry a na takuto ulohu aj stvoreny. Od chvile, ako sa zacal dej odohravat vo vlaku, bol film stale viac napinavy a reziser poriadne pridaval na pilu hlavne asi v poslednych 20-tich minutach pri akcnych a leteckych zaberoch. Prvy prepad vo vlaku skrtenim nacistov zozadu zostane pre mna asi jeden z nezabudnutelnych momentov filmu, takze mozem tento film zaradit ako jeden z tych lepsich vojnovych filmov, kde je aj vela akcie. Myslim si, ze aspon nominaciu za zvukove efekty si urcite zasluzil. Vidiet tento film o par rokov skor, asi by som dal aj 5 *... 30.07.2010 _______ Frank Sinatra - (Plukovník Joseph L. Ryan) +++ Trevor Howard - (Major Eric Fincham) +++ Raffaella Carra - (Gabriella) +++ Brad Dexter - (Seržant Bostick) +++ Sergio Fantoni - (Kapitán Oriani) +++ John Leyton - (Orde) +++ James Brolin - (Ames) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Frank Sinatra trval na tom, aby se natáčelo ve studiích Panavision a ne v předpokládaných prostorech, patřících studiu 20th Century Fox. (TheSantiago)
  • Plukovník Joseph L. Ryan (Frank Sinatra), ale i ostatní, chodí téměř celý film ozbrojeni samopaly MP 38 (ráže 9 mm , schránkový zásobník na 32 nábojů), ale na opascích mají sumky se střelivem do pušky Kar 98k (nábojová schránka na 5 nábojů, ráže 7,92 mm ).
    Přestože mají u pasu střelivo úplně jiné ráže, nikdy jim v žádné přestřelce náboje nedojdou. (montywalsh)
  • Roli letounů účtočících na konci filmu na vlak si zahrály Messerschmitty Bf 108 Taifun. Tyto letouny byly ve skutečnosti používány jako spojovací a kurýrní, nikoliv jako stíhačky. Navíc nikdy nenesly výzbroj, už vůbec ne pak neřízené rakety, které se začaly používat v roce 1944 - ve filmu je ale zmíněn rok 1943. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama