Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do teď si pamatuju na knižní předlohu, ve které Poirot na důchod pěstoval dýně a s vraždami nechtěl mít nic společného, přesto ho starý kamarád přesvědčil, aby s ním odjel na místo, kde se stala vražda. Stejně tak si pamatuji, že celý příběh působil pomalým, rozvláčným tempem, které odráželo fyzické možnosti Poirota důchodce, nikoliv však duševní. A tak mě velmi potěšilo, když jsem shledal, že tento příběh je tajemný, čarovný, okouzlující a hlavně vcelku drsný. Dýchala z toho dušičková párty až za humna a to nemluvím o jakýchsi podivných gordických propletencích, které z nepochopitelných důvodů nebylo na samém konci potřeba rozseknout mečem, ale malými šedými buňkami. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další velmi, velmi vydařená televizní podívaná. Zde bych (obdobně jako ve filmu Případ v ulici Hickory) vyzdvihl zdařilou, tajemnou a zajímavou hudbu a celý zvuk vůbec. David Suchet zde opět dokazuje, že je to pan herec a celé rozuzlení brutální vraždy si nezadá se všemi ostatními díly, bravo! 94% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomto příběhu je nesmírně krásné, jak se mu daří pojmout hororovou atmosféru, a to v podstatě jen díky noci, troše mlhy a správným záběrům. Tohle mu dává hodně navíc, stejně jako rozuzlení, které je podáno velmi temně a šíleně, což má na diváka ten správný efekt. Tyhle poslední díly jsou nesmírně propracované a povedené. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejstrašidelnější Poirot, dost rozdíl například od "Posledního víkendu", kdy je děj zasazen do krásného podzimního anglického venkova, všude červené listí a záběry na barevné stromy. Tady jsou záběry na aleje v noci, převalující se mlha, čísi tiché kroky, rychlý ustrašený pohled za rameno, takové ty zkresleně natočené hororové sekvence vražd apod. Příběh je mimořádně ještě zamotanější, než je zvykem. Takhle silně na mě zapůsobilo jen Pět malých prasátek. A ke konci ten Poirotův akční zásah neměl chybu, tak mě to překvapilo, že jsem čekala, že se snad začne prát. Dost mě zajímá, jestli tohle dílo trumfne Orient expres.... ()

jaki96 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další příběh Agathy Christie, jenž se odehrává v době Halloweenu, nabídl opět skvělou podívanou. David Suchet v roli slavného detektiva Hercula Poirota předvedl herecký výkon na vysoké úrovni, mimochodem právě v tomto příběhu zasáhl výjimečně proti vrahovi i fyzicky, čímž se dostávám do chvíle, která byla asi nejvíce napínavá. Zapomenout nemůžu ani na kvalitní režii, jež byla svěřena Charlesu Palmerovi, který už má na svém kontě pár adaptací příběhů Agathy Christie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové, která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)
  • Mladá opatrovateľka Olga, jedna z postáv a zároveň podozrivých, prišla v rámci charity z Československa. (Autogram)
  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)

Reklama

Reklama