• gudaulin

Tohle mohlo být opravdu dobré. Minimálně lze napsat, že je to originální, experimentální a v současné sterilní produkci České televize do jisté míry odvážné. Hýří to sice nápady, jenže ke vzniku opravdu dobrého filmu je potřeba nápad rozvést a dobře zpracovat, a to se už zdaleka tak dobře nedaří. Potenciál je sice cítit na každém kroku, jenže s postavami a nápady se už dál nepracuje. Historka je banální a chybí kvalitní dialogy a dobře vypointované scénky. Kdyby takhle pracovalo Divadlo Járy Cimrmana, nikdy by se jeho tvorba nestala kultem. Malebná scenérie Telče s jeho historickými kulisami, stejně jako poetická atmosféra zastírá obsahovou prázdnotu. Celkový dojem: 40 %.(14.2.2010)

V dnešní záplavě nepohádkových pohádek bez děje a nápadu mě Dům U Zlatého úsvitu příjemně překvapil. Jandourek nabízí mile trhlý příběh, který má do klasik typu Tři oříšky sice velice daleko, ale přece jen stále dokáže vykouzit to příjemné poetické naladění. Jen tak dál! **** - mezi slepými je jednooký králem(29.12.2009)

Poměrně nenápadně se nám Pavel Jandourek stává novým českým vypravěčem a ideálním recesistou. Je tohle vůbec možné? Tentokrát skutečně nemohu říct, že by dramaturgie ČT při letošním 2. svátku vánočním prohloupila. Dům U Zlatého úsvitu je skutečně kouzelná záležitost.(27.12.2010)

Hravé, snové, nostalgicky poetické, trochu praštěné, parádně zahrané - a i přes jisté neoddiskutovatelné nedostatky a nedopečnosti prostě *úžasné*.(25.12.2009)

Vyjímečně dobrá pohádka na české nynější poměry u filmu.!!!! Zlo je vždy potrestáno, vždy!(27.12.2009)

• WANDRWALL

Slabé, moc slabé.(1.4.2011)

• triatlet

Značně nevyrovnaný snímek, který slibuje "poetickou pohádkovou grotesku". Líbily se mi pokusy o jazykové hraní - kloubouky označené jako tralaláky nebo atmosférické poruchy, to pobavilo. Místy ale i jazykové hříčky působily, jako by byl scénárista pod vlivem - jméno pro psa Kremrolín, označování starosty "Plyšáku"... Snažil jsem se v tom Bludičkově nějak zorientovat, ale víc než kritiku maloměšťáctví dost bláznivým podáním jsem neviděl. Škoda, že tvůrci víc nevyužili nosný motiv Heliodroma (jeho dcera připomínala Pipi Dlouhou Punčochu). Nakonec z tohoto čaroděje udělali hlavně erotomana... Záběry na líbivou krajinu Telečska mi přišly dost vykalkulované - hlavně v závěru, kdy zajímavá písnička Michala Pavlíčka a Evy Vrbové s dějem korespondovala velice univerzálně. Čekal jsem, co se vyvrbí z tajemného označení "Ondřej Pavelka a Pavel Liška ve zvláštních rolích". Pavelka hrál obyčejného policajta a Lišku filmaři využili do dost morbidní role. Ale tím, jak připomněli Hanče a Vrbatu, mi ulehčili rozhodování, jak hodnotit. Z některých věcí se legrace nedělá. Takže tento film víckrát nechci vidět.(26.12.2009)

• Sifaka

Mě to moc neoslovilo, bylo to takové praštěné a hodně zvláštní...(25.12.2009)

Asi nadsazuji, ale pro mě to bylo (ve vší té mizérii současné televizní tvorby) rozhodně velmi příjemné překvapení. Celkový dojem: 75%(25.12.2009)

Po dlouhé době zase jedno velmi milé překvapení v místech, kde ho obvykle příliš nečekám. Příběh o světě, kde je všechno tak nějak jinak, místní mají do normálnosti daleko a všude čpí odér tragikomičnosti, která je vlastně v důsledku jakousi chronickou nemocí, jejíž příznaky jsou jejími nositeli chápány jako přinejmenším neškodné, místy zábavné a rozhodně ne za pozornost stojící. A je celkem jasné že cokoli, co má mozek a nohy, rychle uteče a sotva se již někdy vrátí (psem na konci filmu jsem byl opravdu dojat). Výborný film, pro děti i pro dospělé, zábavný i inteligentní a rozhodně ne tak pohádkový, jak se na první pohled může zdát.(23.9.2010)

Vladimír Javorský mě velmi mile překvapil, i když jeho postava nenechala jedinou sukni na pokoji. Jasnovidec a jeho bratr mohli s povedeným městečkem pořádně zatočit. Vypečený a nenasytný pan starosta by si zasloužil mnohem horší trest a ty dva jeho policejní poskoci také. Další překvapení se dostavilo v podobě Pavla Lišky a Ondřeje Pavelky. Pořád jsem si říkala, co by tak Lišák mohl hrát. Málem jsem upadla do mdlob, když se tam objevil jako zmrzlý Vrbata shánějící Hanče.(26.12.2009)

Nemůžu si pomoct, pro filmy Pavla Jandourka mám slabost. I zde prokazuje vtip, dovedné vedení herců, úžasné inscenační schopnosti, dokonce dokázal urežírovat i jinak unylou Lindu Rybovou.(26.12.2010)

7/10 4* za malé vánoční překvapení od veřejnoprávní televize. Dům u Zlatého úsvitu nemá ani polovinu toho, co by měla klasická vánoční pohádka vlastnit, ale to jen protože si jde vlastní cestou, a když říkám vlastní, tak to tak tentokrát myslím vážně. Film absolutně nemoralizuje, zmítá se v poetických stavech křížených se satirou a parodií, ale stejně jako to může potěšit, tak se to může stát kamenem úrazu. Díky množství přísad a chutí zaniká kostra příběhu, a bohužel, ani přechody mezi scénami a jejich náladami nejsou stoprocentní. Musím ale pochválit obsazení, slušnou úspornou formální stránku a hezkou písničku na konci. V porovnání s hrůzou jménem "Láska Rohatá", je to vskutku krok vpřed.(27.12.2009)

Líbilo se mi to.(28.12.2009)

Příjemný poetický příběh za tónů romantické kytary M. Pavlíčka. Bavilo mne to více než štědrovečerní Láska rohatá.(25.12.2009)

• fuckme

Nazvat tenhle film poetickým je tedy velmi odvážný počin - jestli poetika spočívá v neustálem pitvoření, netradičných kloboucích, snaze o grotesku a nějakém tom ohraném kouzlu, tak jde tedy o velmi osobitou poetiku, která však působí až svatokrádežně s přihlédnutím k mistrům tohoto žánru, hlavně panu Jasnému (přijde mi, že se Jadnourek nějak moc inspiroval jeho Kocourem a dost křečovitě ho namontoval na dnešní dobu). Zápletka tedy nemá příliš co říct, je podivně rozklížená, plná zbytečných scén. I dobří herci se zde snaží nějak vyhovět zvolené stylizaci, což jim však silně podráží nohy, alespoň že děti jsou docela přirozené, Janžurová opět smutně dokládá, že dnešní režiséři z ní dokáží dělat jen hysterickou a nervózní karikaturu a zapomínají na to, že jde snad o nejvšetranější herečku našeho filmu. Jediný klad na filmu je dobré řemeslnné zvládnutí a na televizní film skvěle zvládnuté triky, které vůbec nebyjí do očí. ALe pod touto vybroušenou a přívětivou slupkou páchne naprostá scénáristická bezmocnost.(25.12.2009)

Příjemně ujetá pohádka, velice pěkně natočená, plno známých herců. Milé překvápko! Proti tomu, co se teď točí, silný nadprůměr!(26.12.2010)

Vladimír ,,Kyslík" Javorský zahrál dobře :)(25.12.2009)

Příjemné překvapení... Poetická letní komedie, všechno klapalo, příběh, dialogy, vtipy, herecké výkony, kamera, hudba... Takové malé televizní Postřižiny s nádechem pohádkovosti. Opravdu moc pěkné. (?Kandidát do zlatého fondu TV tvorby?) PS:Nepochopím zařazení do hlavního vánočního programu ČT, na druhou stranu třeba bych na tuto příjemnou záležitost jinak ani nenarazil.(25.12.2009)

Velmi příjemné překvapení, tohle jsem fakt nečekal. Výborná hudba Michala Pavlíčka, výborná kamera, romantická krása (skoro) jižních Čech a Linda Rybová byla k nakousnutí.(25.12.2009)

<< předchozí 1 2 3