Mezi oblíbenými hláškami z českých filmů je řada takových, které si pamatujeme právě díky Josefu Šebánkovi. Jakkoliv jsou Příběhy slavných věnovány z velké většiny profesionálním kumštýřům, má tento neherec mezi nimi své oprávněné postavení. Po celý život byl spjat s Podskalím. Když byla území, kde bydlel, v rámci výstavby Vltavské kaskády zatopena, alespoň si jinde v Podskalí postavil chalupu, kde prožil konec svého života. Profesí byl řidič, ale od okamžiku, kdy jej do svých filmů objevil Miloš Forman, začal se tento zemitý chlapík objevovat i na plátně. Jeho syn i vnuk dodnes svou podobou i barvou hlasu vyvolávají u lidí reakce, z nichž je patrné, že táta Homolka i jeden z hasičů z Hoří, má panenko! jsou stále živí v paměti několika generací filmových diváků. Připomeňme si obyčejně neobyčejný životní příběh Josef Šebánka, tak jak jej vypráví jeho manželka, děti a vnoučata a vedle nich také Miloš Forman, Václav Matějka, Jaroslav Papoušek, Věra Křesadlová, Rudolf Jelínek, Miroslav Ondříček a další. (oficiální text distributora)
Malarkey
Znám takové lidi jako byl pan Šebánek. Energičtí, vyřazující do okolí neskutečně pozitivní energii, i když by Vás dokázali z voleje profackovat, kdykoliv byste se jim nelíbili. Můj děda byl stejný a můžu říct jen jedno. Takoví lidé z paměti nikdy nezmizí. Nikdy.(16.2.2010)
Karlos80
Dobrej chlap, takovýhleho dědu bych bral všema deseti:-) S tím se muselo zažít a hlavně užít, tedy když zrovna neměl ty své chvilky, ale ty má občas každý chlap. Člověk tohoto vynikajícího neherce zná jen z oblíbených Formanovsko-Papouškovských filmů, ale o jeho životě nikdy nic pořádně nevěděl, tento dokument se vám ho bude snažit přiblížit i jako milujícího otce od početné rodiny, brilantního baviče v soukromí (rodina si s ním užila své, především o Vánocích), vášnivého rybáře atd. Škoda že sešlo z toho připravovaného projektu s Janem Werichem, to mohlo bejt zajímavý ale točit s takovouto hereckou kapacitou, kdy natom navíc nebyl zdravotně nejlépe, nakonec z toho tedy sešlo..Moc pěkné především rodinné popovídání...Děda Ecce-homo Šebánek je prostě stále v kurzu, o tom svědčí jednak nezvykle vysoké hodnocení i poměrně slušný počet komentářů..(18.11.2009)
LiVentura
Skvělý malý herec velkých nezapomenutelných rolí otců se srdcem a zvláštním přístupem ke svému řemeslu, výrazná komediální lidová osobnost minulých let, let klasiků. Škoda jen, že mu nebylo vyměřeno více času na tomto pozemském světě.(18.11.2009)
Sifaka
Jo byl to fakt klasik a nezapomenutelná postava několika filmů, jeho hlášky jsou nesmrtelné...(5.12.2009)
Paxxx.cz
Moc povedený dokument mapující život snad nejlepšího českého (ne)herce vůbec. Několikrát mě chytaly záchvaty smíchu, když jsem viděl nesmrtlené scény z triologie Homolkových. Podoba syna a vnuka z klanu Šebánků mě překvapila. Tento dokument mě jednoznačně přesvědčil, že pan Šebánek byl vyjímečný a hodný člověk, na kterého by se už jen díky jeho roli v Homolkových rohodně nemělo zapomínat....(19.11.2009)
MI-380
Díky Formanovi a Papouškovi se objevil člověk, který pro mě má zvláštní význam. Dokázal (a díky několika filmům v mé filmotéce) stále ještě dokáže zahrát jednoho mého zesnulého příbuzného tak, že mám pocit, jako by byl znovu mezi námi. Tak to k Šebánkovi. Co se týče dokumentu, pak je přesně vyvážený: spousta informací je podána zábavně i dojemně, fotky a vzpomínání dokládají perfektně vybrané ukázky z filmů. A nakonec jsem si uvědomil, že vdova po Šebánkovi a jeho syn by se ve filmové komedii dokázali uplatnit podobně jako jejich slavný Josef. Život krátký, ale prožitý naplno, dokument krátký, a to je asi jediná jeho chyba. 85%.(19.11.2009)
ddf76
Sebanek byl borec :). Velmi povedeny dokument o jednom skvelym neherci :).(18.11.2009)
ghatos
Detailně zpracovaný vzpomínkový medailon kultovní postavy československého filmu. Zábavné i smutné vzpomínání na herce - opravdového herce. Škoda, že si netroufnul zahrát s Werichem.(20.11.2009)
pulnicek
Pečlivě udělaný dokument samorostu českého filmu.(19.11.2009)
crha
Správně bych napsal, že jsem se ani chvilku nenudil a proto dávám *****. Ale na tohle i tak nejde koukat kriticky - nebo jen jako na nějáký dokument. Doteď jsem si Josefa Šebánka vážil jen jako perfektního herce, ale on byl předevšim bezvadnej člověk, takže nejde jinak. Super jsem se bavil a ke konci tak tak, že zamáčknul slzu. Určitě neváhejte a podívejte se v archivu ČT. Bez rozpaků 100%(4.12.2009)
Kovaja
Dokument u kterého sem měl v záverečné 15minutovce slzy na krajíčku.Takovej samorost a ojedinělá osobnost českému filmu jenom prospěla.Víc takových herců(neherců :-))(23.11.2009)
spacylemon
Šebánek ve filmech nic nehrál, přesto byl nejlepší herec.(30.11.2009)
gudlak1
Tak tento dokument, jsem si nenechal ujít, příjemné povídání s manželkou, dcerou a synem o tomto skvělém "neherci". Krásné vzpomínky, na baviče v domácnosti a hlavně skvělého milujícího otce a manžela. V životě velice skromný herec, který nezkazil žádnou legraci. Škoda jen, že nestihl více rolí, jako měl být film s J.Werichem. Tento film odmítl , jelikož si J.Wericha velice vážil a netroufl si zahrát po boku tohoto velkého herce a taky již byl Šebánek nemocný.(24.11.2009)
pOne
Povedený dokument o zajímavém člověku. Pro rodinu Šebánků musel být život "Homolkovi non-stop" :). Historky si v ničem nezadají s nejlepšími kousky z filmů, kde Josef Šebánek hrál.(18.11.2009)
Lumberjack
Konečně dokument o tomto nezapomenutelném člověku !!! Moc hezky natočené a velmi působivé... Ke konci mnohým zvlnou oči. Jo a se svojí manželkou se museli skvěle doplňovat...(21.12.2009)
maarr
Velice pěkný dokument. Jsem rád, že jsem se mohl dovědět něco více o panu Šebánkovi. Podle mě byl nejlepším českým "nehercem". Vlastně byl v soukromém životě takový jako ve filmech. Bez něho si trilogii o rodině Homolkových představit nedokážu.(20.11.2009)
E-lind
Tento herec "neherec" přinesl filmografii mnohem více, než mnoho herců profesionálních. Krásně natočený dokument o něm dokazuje jeho parádní povahu a herecké nadání. Jen škoda, že pro nás nemohl natočit více snímků, ze kterých bysme si zapamatovali mnohem více skvělých hlášek, jako např. ,,Aby jste s tím šel do haj*lu!"(18.11.2009)