Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jozefa Zachara na motivy slovenské lidové pověsti vypráví příběh z poloviny 17. století, kdy Turci podnikali své výpady do střední Evropy. Při jednom z nich unesou urozenou paní Dóciovou (K. Stražanová) a nikdo z místních nemá odvahu ji zachránit. Až na dva muzikanty ze Sebechleb Petra (P. Trávníček) a Jakuba (S. Dančiak). Jelikož ale neumí turecky, a ani neznají cestu, přidá se k nim také jejich celoživotní opatrovatel báťa Klimo (V. Polónyi). Trojice neohrožených hrdinů se pak vydává do Cařihradu a na své cestě za vysvobozením urozené paní z pašova harému bude muset překonat mnohá nebezpečenství včetně tureckého velitele Selima (A. Hryc), který jim slíbí krutou pomstu za své zostuzení. Nebudou však odkázáni jen sami na sebe. Pomohou jim také jejich nové hudební nástroje obdařené zvláštní kouzelnou mocí… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Takéto Komunistické ČSSR poloincenácie-polofilmy nemusím. Ide o klasickú rozprávku so scenárom podobným ako väčšina povestí akurát ma na nej zaujalo obdobie v ktorom bol dej situovaný. Boje proti Turkom sú zaujímavým obdobím v našej histórií a rozhodne takýto vtipný guláš rovná sa Slovenská bedač a Turecký vojaci multi-kulti mix nebol nevyužitý. No socialistické spracovanie mi vždy prekážalo, preto 1*. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film na pomezí pohádky a fantasy. Vidíme trojici postav, kteří připomínají všechno na světě, ale rozhodně ne hrdiny. Tedy takové ty opravdové, které běžně známe. Vydají se zachránit paní Dóciovou a k tomu jim postačí jenom důvtip. Turci jsou zde prezentováni minimálně jako lidé s dlouhým vedením anebo lehce natvrdlé. Výprava tak úplně není špatná, ale zase několikrát zobrazený turecký zámek byla jasná atrapa. Ve filmu se objevily i nějací čeští a později známí slovenští herci. Škoda jen, že my Slováky v našich filmech nedabujeme a ani v československých filmech se nedabovali, ale slovenští tvůrci to dělají prakticky pořád. ()

Reklama

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Ten film má všetko, vynikajúcu výpravu, chytľavú a skvelú hudbu, famózny a pútavý príbeh, legendárne a kvalitné herecké obsadenie, nezabudnuteľné repliky... U mňa jednoznačne plný počet a teším sa na ďalšiu reprízu na jednej z našich TV. A tento film by mohol už konečne výjsť aj na DVD/Blu-ray, veľmi si to zaslúži. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tříčlenné Sebechlebské muzikomando vyzbrojené hitovkou "Hej, tá moja kosa dobre kosí" vyráží osvobodit unesenou šlechtičnu z rukou pohanských psů. Výsledkem je celkem zábavná historická,dobrodružná, hudební i pohádková komedie. Ale přece jen mi přišlo, že na scénáři i na humoru se mělo ještě trochu zapracovat. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Fraška kvôli forme akejsi poloinscenácie, ktorá je gulášom dobrodružstva i rozprávky a aj paródie na neschopných Turkov. Takýto štýl mi je z duše protivný. Keď mám sledovať vrstvy príbehu, ktoré končia tak hlúpo, tak vypočítavo, aby nám všetko krásne akože zapadlo a celé hralo, tak mám chuť zahláškovať "chce sa mi zvracet". Jedine výkon Polónyiho stojí za jedinú hviezdičku. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Pred rokom 1989 bol film predaný aj do takej exotickej krajiny ako je Južný Jemen. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se i u minaretu v Lednici. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film Sebechlebskí hudci sa natáčal v Gabčíkove, Hrušove, Perneku, Pezinku, Hamuliakove, Borinke, Borskom Mikuláši, Bratislave, Červenom Kameni a na Balatone. (dyfur)

Reklama

Reklama