Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jozefa Zachara na motivy slovenské lidové pověsti vypráví příběh z poloviny 17. století, kdy Turci podnikali své výpady do střední Evropy. Při jednom z nich unesou urozenou paní Dóciovou (K. Stražanová) a nikdo z místních nemá odvahu ji zachránit. Až na dva muzikanty ze Sebechleb Petra (P. Trávníček) a Jakuba (S. Dančiak). Jelikož ale neumí turecky, a ani neznají cestu, přidá se k nim také jejich celoživotní opatrovatel báťa Klimo (V. Polónyi). Trojice neohrožených hrdinů se pak vydává do Cařihradu a na své cestě za vysvobozením urozené paní z pašova harému bude muset překonat mnohá nebezpečenství včetně tureckého velitele Selima (A. Hryc), který jim slíbí krutou pomstu za své zostuzení. Nebudou však odkázáni jen sami na sebe. Pomohou jim také jejich nové hudební nástroje obdařené zvláštní kouzelnou mocí… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Kdeže, Perinbaba bola ešte mladica, keď borci zo Sebechlebov nakopávali arogantným Turkom tie ich nadýchané pozadia. Ako decko som hltal nevídaný dobrodružný náboj, dnes ma neprestáva fascinovať ako šikovne sa popasovali s tureckými palácmi a kostýmami nevynímajúc. Čo som vnímal vtedy a vnímam aj dnes je tá suverenita postavičiek, ktoré ovládli minulý svet, aký s prehľadom ukočíroval režisér Jozef Zachar. Byť len taký Báťa Klimo čoby vševed, chvastúň a bojko v jednej osobe je pre mňa predstaviteľ hrdinu onej doby, jeho dve doprevádzajúce uchá mu obstojne sekundujú a z ukradnutých dám stojí minimálne Katka za záchranu. Vtipom, mám pocit, že rozumiem dnes ešte viac, zvlášť Andy Hryc tam perlí jak blázon a za tú rytmickú a návykovú hudbu by sa nemusel hanbiť ani Williams. Tento počin skrátka nestárne. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dvaja hudci a jeden bača na impossible oslobodzovacej misii až v Carihrade, aj takéto bizarnosti ponúkajú slovenské ľudové povesti od Jozefa Horáka. Nie že by to nejako vadilo, ako komediálna rozprávka to môže byť, len som očakával trochu viac súvislého deja. –––– Husle a píšťalka, to je vaša zbraň! ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tříčlenné Sebechlebské muzikomando vyzbrojené hitovkou "Hej, tá moja kosa dobre kosí" vyráží osvobodit unesenou šlechtičnu z rukou pohanských psů. Výsledkem je celkem zábavná historická,dobrodružná, hudební i pohádková komedie. Ale přece jen mi přišlo, že na scénáři i na humoru se mělo ještě trochu zapracovat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zachar má sklon k přehánění až do trapnosti. Z této komedie nevyšel bez ní asi nikdo. Snad jen ta kosa, neboť: "Ej, ta kosa veru dobre kosí..." Ani jako klip k " Ej, z tej lúky mám dve fúrky sena, / ej, z mej milej je už moja žena" v podání Elánu, by to asi němělo žádný (nanejvýš modrý) Effect. Ale ani jako pohádka to nefunguje. Chybí tu morální poučení - die Moral. Pokud za ni budeme brát zesměšňování Turků, pak nebudeme dělat nic jiného než, ti kteří, už pomalu stol let, zesměšňují Hitlera, a přitom si život bez něj už vůbec nedokážou představit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak prostoduché hudební těleso splasklo pýchu musulmanů.. Než si sultánův harém zapíše do statistik -2, pobaví vás úsměvná výprava se zvláštními efekty, jelito Trávníček mluvící v sedmdesátkách zase cizím hlasem i skutečnost, že nemusíte být chrabrý ani důvtipný, abyste podnikli úspěšnou diverzní akci proti Osmanské říši. V Lednici.. Apropo, kde bylo prohlášení, že tento program zahrnuje negativní vyobrazení nebo špatné zacházení s lidmi či kulturami? Protože rasismus a stereotypy nemají v dnešní době místo, všechny scény s půlkníratým Hrycem by se měly vystřihnout a natočit nově a woke s Erdoganem Atalayem.. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se i u minaretu v Lednici. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Sebechlebskí hudci byli soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)
  • Film Sebechlebskí hudci sa natáčal v Gabčíkove, Hrušove, Perneku, Pezinku, Hamuliakove, Borinke, Borskom Mikuláši, Bratislave, Červenom Kameni a na Balatone. (dyfur)

Reklama

Reklama