Reklama

Reklama

Farrebique aneb Čtvero ročních dob

(festivalový název)
  • Francie Farrebique (více)

Obsahy(1)

Ve svém nejslavnějším snímku se Rouquier představuje jako skutečný následovník Flahertyho na cestě scénáře vytvářeného na základě zkušenosti pro vybrané postavy - hrdiny jím režírované skutečnosti jsou rolníci z Aveyronu, jejichž život a práci líčí v běhu čtyř ročních období. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (5)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pěkné, moc pěkné. Lépe snad jen pro-žít než jen pro-koukat. Tehdy to tak bylo všude, ale nezapomínejme na české selké romány, na Holečka, Klostermana, Reise, Novákovou, Světlou, Mrštíky atd.: Tak idylické to zas nebylo. Závidět jim můžeme každopádně jejich kalhoty. "Jen se nestarej, my to uděláme!", to je základ posloupnosti generací a prosperity země. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Selský život jdoucí ještě dle rytmu přírody. Zde tedy ještě režisérem vypointováno tak, že i dítě se zde narodí na jaře a starý sedlák zemře na podzim. Mimochodem, tak působivé zobrazení přirozené smrti člověka jsem ještě neviděl. Venkované hrají sebe. Sice hrají občas trochu prkenně, ale to pečeť autenticity neporuší. A žádná rustikální idylka tenhle film není, ten venkovský život byl ještě ve 40. letech 20. století drsný. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Kdybych trávila rok na francouzském venkově 40. let, přesně tohle bych tam chtěla vidět. Proměny přírody v jednotlivých ročních dobách, dosluhování petrolejových lamp a zavádění elektřiny, kostel, kde se klečí na dřevěných židlích a flirtuje během Kyrie, těžkou, ale smysluplnou práci, bochníky chleba přes celý stůl. Rouquier přes všechny nástrahy zvoleného prostředí nesklouzl ke kýčovité idylce ani umělým vášním, ale natočil nádherný a skutečným životem pulsující film. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama