Reklama

Reklama

O perníkové chaloupce

(TV film)
Krátkometrážní / Pohádka
Česko, 2007, 15 min

Je hezké ocitnout se v pohádce, ale nevybírejte si k tomu perníkovou chaloupku! Odpoledne s tatínkem, který nemá na své děti čas, nakonec nebylo tak nudné, jak se zprvu zdálo. Mařenka a Jeníček se nepozorovaně ocitnou v kouzelném lese a najdou v něm dokonce Perníkovou chaloupku. Mařenka, jako zkušená čtenářka pohádek, dobře ví, že by se měli od ní držet co nejdále, jenže malý Jeníček neodolá a pustí se do perníku. Jak se dalo čekat, zlá Ježibaba ho naláká dovnitř a Mařence nezbývá, než se mu vydat na pomoc. Všechno jde skoro jako v pohádce, ale najednou dojde k něčemu strašlivému: když se Jeníček s Mařenkou snaží strčit lopatu s Ježibabou do pece, lopata pod její tíhou praskne a Ježibaba vyvázne bez úhony. Zato pro Jeníčka a Mařenku se vzápětí celé dobrodružství změní v boj o život. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomile hororově komediální pohádková jednohubka, kde kromě obligátního perníku potěší i po mase toužící čarodějnice (proč měla v chalupě ta kvanta česneku, když jejím denním chlebem bylo cukroví?). Tady se do čtvrthodinky nacpalo víc pohádkové atmosféry, než se leckteré vánoční pohádce podařilo v celovečerní stopáži. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mě to bavilo. Říkal jsem si, copak to bude za blbinu. Navíc jen čtcrt hodiny.... Hmmm. No nic, začal jsem to sledovat a já viděl současnost a ornitologie a neposlušné děti a ve mně to začlo doutnat. To zavání průšvihem. Jenže najednou se děti octli v začarovaném lese a hned jsem byl unešen. Výtvarný cit Janákovi se nedá upřít. Tu náhle jsme se ocitli před perníkovou chaloupkou a vykoukla na nás baba jaga v podání Nadi Konvalinkové, ono té krásné vsnické holky z pohádky Honza málem králem, jež byla k nepoznání, tedy pokud by nepromluvila. Pohádka utekla jako voda, a tak to asi má být. Ona je to kraťounká pohádka s jednoduchý dějem i v originále. Zbytečné natahování či rozšíření děje by jen škodilo. A tak si říkám, že ve stejném provedení by mi vůbec nevadilo, kdyby vznikly další takové "jednoduché" pohádky jako O Smolíčkovi, Budulínkovi, Červené karkulce. Kdopak ví? Třeba se dočkáme. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Perníková chaloupka patří k mým oblíbeným už od ranných dětských let, vždycky mě vzrušovala představa, že nějaký režisér a scénárista bude mít odvahu a v peci nakonec někdo skončí. Tahle pohádka má velký potenciál pro hororovou atmosféru. Karel Janák příběh sice nasměroval do komedie, ale i tak je sympatické, že se odklonil od klasické jednoduché linie perníček na střeše - lopata - útěk a divák si užije pár překvapení. Dvojnásobně sympatické je, že se televizní pohádka odklonila od obvyklých papundeklových studiových kulis. Naďu Konvalinkovou v roli masachtivé čarodějnice jsem nepoznal, maskéři odvedli solidní práci. Celkový dojem: 55 %. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

A tak ušlo to, pro malé děti na zabavení asi dobré. Klasická pohádka pojatá trochu jinak. Ale stejně mi chybí nějaká větší pointa (třeba že si děti v závěru čtou třeba o křesadle, Nebojsovi nebo rozpáraném vlkovi z Karkulky), navíc podobných parodií na pohádky se objevilo víc a v kratší stopáži i zábavnější, akorát trikaři se tady hodně vyřádili. Ale vlastně taky jsem čekal daleko víc nápadů. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

No to byla teda "pohádka".....viděl jsem jí po třicítce a ještě teď čtrnáct dní po shlédnutí se v noci počůrávál. Kam zmizelo to co zdobí české pohádky-nadhled, humor, laskavost? Proč se někdo nedrží toho co 100% funguje a vydává se cestou německé ponuré hororstory? Díky bohu za nicotných patnáct minut.....jinak se snad počůrávám ještě dnes. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama