Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Legas 

všechny recenze uživatele

Alice Nellis má vzásný dar vystihnout ve svém filmu přirozené lidské reakce, přirozené lidské chování. Ene bene sice vypráví jen o maličkostech našeho, pro zahraniční diváky zřejmě nezajímavého, přežívání, ale činí tak pohledem vnímavé, bystré scénáritky a režisérky. Navíc podání naší neochoty účastnit se voleb je velice přesné a hodno delší debaty někde v hospůdce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Od Alice Nellis se mi filmy líbí, mám je rád. Nikdo neumí tak neobyčejně obyčejným způsobem zvýraznit a podtrhnout obyčejnost. Nejvíc Revival a Tajnosti. Ene bene stojí na příběhu jednoho nešťastného manželského páru, jejich nešťastné dcery a právě probíhajících voleb. I přes skvělé herecké výkony předních herců - Ivy Janžurové, Leoše Suchařípy či Evy Holubové, u mě film tak nějak končí za očekáváním. Dcera je nešťastně zamilovaná do ženáče, ale nedokáže ho opustit, když ví, že totéž nedokáže on se svou ženou. K tomu zase rodiče prožívají své vlastní drama, kdy muž po mrtvici znepříjemňuje manželce život, a ta si všechno nechává líbit. Nejrozporuplnější je ale návod, jak snadno zfalšovat výsledek demokracie, ať žije! Jak říká hlavní postava, čtyřicet let chtěl každý volit, ale nemohl svobodně, teď volit svobodně lze, ale nikdo nechce. Paradox Čechů, kteří jsou věčně nespokojení, nikdy jim nic není dobré a vždycky chtějí přesný opak toho, co mají. Což platí částečně i o manželském páru a jejich dceři. Paradoxně se žena dokáže manželovi vzepřít až ve chvíli, když už to jejího manžela stojí život. Tragikomedie sice dobře zahraná, ale tady je té malosti dost i na příběh samotný. Nota bene, když Ene bene má přes sto minut. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největší devizou filmu jsou herecké výkony. Nemá smysl jmenovat. Všichni do jednoho jsou tu skvělí. A největším problémem jsou mnohdy dialogy, které nejsou natolik trefné, aby mě udržely u filmu stopovat scénu za scénou a kochat se skvělým filmařským zážitkem. Ene bene je určitě dobrý kousek s dobrým námětem, ale o dost mladší Vlastníci jsou podobného ražení a dokáží na diváka udeřit výrazně víc. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak zpětně přemýšlím, tak vůbec nevím, proč se mi Ene Bene líbilo. Příběh není nikterak zajímavý (dva dny u voleb, co je na tom zajímavého, že). Ale Alici Nellis se podařilo (tak jak to umí) hezky vykreslit jednotlivé charaktery - ať už jde o stárnoucí manžele (Iva Janžurová a Leoš Suchařípa), jejich dceru (Theodora Remundová) či jednotlivé členy volební komise (v čele s Evou Holubovou). Některé scény jsou naprosto úžasné (rozhovor manželů těsně před odchodem k volbám či posezení v kavárně dvou členek volební komise), a i celkově se mi spíš vybavují jednotlivé fragmenty než film jako celek. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický, působivý a i v dnešní době relevantní film. Ztvárnění volební komise a voličů bylo fantastické, všechny postavy byly zajímavé a měly mezi sebou skvělou chemii, podporovanou úžasnými hereckými výkony. Děj byl celkově moc dobrý, mohl si ale podle mě odpustit jednu malou vedlejší zápletku. Prezentace byla skvělá, je hezké vidět, že i ve svém debutu Alice Nellis používá svůj možná až perfekcionistický styl natáčení se spoustou krásných záběrů a kompozic, až na jednu slow-motion scénku byla prezentace perfektní. A hudba, i když jí nebylo moc, se mi taky líbila. 8/10 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)

Reklama

Reklama