Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

BoPo 

všechny recenze uživatele

O existencii Alice Nellis viem už roky, ale nikdy som od nej nič nevidel. Nejako ma neoslovili námety jej filmov. Teraz som náhodne v TV narazil na jej prvotinu. V komentároch je oslavovaný výkon Suchařípu. Českého lva vyhrala Holubová. No pre mňa je jednotkou Remundová. Vysokoškoláčka, ktorá sa skrz štúdium vo "veľkomeste" cíti nadradeno nad pomery, ktoré vládnu v jej rodnom meste? Klasika. Mladá baba, ktorá má pletky so starším a ženatým, ale verí, že raz bude jej? Klasika. Charakter tejto chytrej naivky trafila Remundová trefne. Film pôsobí ako nehraný pohľad na premrhané a smutno nudné životy. Ak máte depku zo svojej momentálnej životnej situácie, tak Vás z nej Ene bene určite nevytiahne, ale môže ju jemne utlmiť. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Alice Nellis samotná ve mě nevzbuzuje žádný zájem, spíš bych řekl pravý opak, a totéž platí i pro její filmografii. Přesto jsem se odhodlal a její filmový debut jsem si pustil. Výsledek je takový, jaký jsem očekával, i když místy jsem byl mile překvapen. Film celkově je o ničem - tři volební dny v Přibyslavi, během kterých střídavě sledujeme dění ve volební komisi (v čele Holubová) a dění v dysfunkční rodině Zachových (Janžurová + Suchařípa + Janžurová Jr.). Zatímco tedy děj je neustálá nuda a šeď, musím říct, že dialogy jsou sepsány dobře a místy skutečně pobavily. Lví podíl na tom mají samozřejmě samotní herci; politická agitátorka Janžurová, nemocný manžel Suchařípa, zapálená Holubová - je radost je všechny tři sledovat, protože jsou skutečně zábavní a dialogy neváznou (uznávám, že Leoš je vtipnej už sám o sobě, i kdyby byl jen film o tom, jak leží v posteli a čte si noviny a občas by řekl nějakou píčovinu, stejně bych se smál). Dokonce i Javorský se ukázal v novém, dosud neviděném světle -- nebyl totiž totální mentál. Opačně se stavím k Theodoře, která mě příliš nezaujala a její finální výstup mě otravoval. Celkově film působil bohužel utahaně a tak dávám 2 hvězdy jen za ty skutečně dobré herecké výkony výše zmiňovaných, kteří hráli maximum toho, co mohli. ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu vesměs průměrnému hodnocení. FIlmy Alice Nellis mi padly do noty a skvěle se u nich bavím. Ene Bene není výjimkou, skvělý Suchařípa je skutečný vopruz, opět nezklame duo Janžurová a Remundová, přičemž všechny doplňuje Holubová a především Javorský, který patří k české herecké špičce, která je tak vysoko, že jen málo režisérů na něj vidí a obsadí jej. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Dobře, je to nenápadný a místy záměrně ospalý a nudný film - nízké hodnocení na CSFD je ale jedno z největších faux pas místní komunity filmofilů. Zatímco do poloviny sledujeme vcelku standardní hořkou komedii, která ani není nijak násilně vtipná, postupně se vše začíná vybarvovat a posledních 20 minut je už naprosto ukázková filmařina. Zoufalý monolog Ivy Janžurové je pro mne zcela jednoznačně jedna z nejsilnějších scén nejen v její filmografii, ale v celém českém filmu. Vynikající práce, kterou mi trošičku kazí snad jen mírně otravné téma "girl/woman power", které Alice Nellis omílá ve všech svých filmech. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi dobrý film o volbách a české povaze. Alice Nellis ve své režisérské prvotině zvládla nejen herce, ale i zajímavou kameru a děj nenudil. Komedií bych to nenazval, natož černou. Prostě civilní příběh o tom, jak to u nás chodí. Myslím, že by si film zasloužil vyšší hodnocení a určitě patří mezi ty významější filmy, co se za posledních 20let natočilo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)

Reklama

Reklama