Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film Alice Nellis opět vyniká obyčejností - ale rozhodně ne filmařskou, ale lidskou, protože jí zobrazuje tak, jak to prostě na malém městě chodí. Leoš Suchařípa je naprosto fantastický, Eva Holubová také úžasná jako vždy, totéž platí i o Ivě Janžurové. V tomhle filmu jsem mnohokrát poznala věci, které se kolem mě občas dějí, zejména hádka manželů mi nebezpečně připomněla "rozhovory" mých rodičů :-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Slibný debut, který autenticitou postav a dialogů stojí na opačném konci než poslední film Alice Nelis (Perfect Days). 75% Zajímavé komentáře: ad, Hebča ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pokud by měl někdo najít někoho, kdo píše nejlepší dialogy, byla by to bez pochyby Alice Nellis. Konverzační tragikomedie par excellence. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největší devizou filmu jsou herecké výkony. Nemá smysl jmenovat. Všichni do jednoho jsou tu skvělí. A největším problémem jsou mnohdy dialogy, které nejsou natolik trefné, aby mě udržely u filmu stopovat scénu za scénou a kochat se skvělým filmařským zážitkem. Ene bene je určitě dobrý kousek s dobrým námětem, ale o dost mladší Vlastníci jsou podobného ražení a dokáží na diváka udeřit výrazně víc. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonaly pohled do zakulisi voleb v jednom malickem meste s dokonale vykreslenymi postavickami a absolutne famoznim Leosem Sucharipou ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nebýt opravdu dobrého soundtracku, který mi připomínal zvukem Patti Smith, tak jsem pomalu u této tragikomedie nudou usnul, a nezachránil to ani jinak fantastický Leoš. Dialogy a pomalé tempo bylo občas opravdu nesnesitelné. Holubová jak jinak než ožralá, to by ji šlo, tady menší plus:-) Ale o čem že to vlastně vůbec bylo:-)? Jo aha, v hlavní roly volby, jinak o šumech v mezilidské komunikaci, nedorozuměních, malichernostech, trapnostech, osamělosti i prázdnotě. Ale je fakt že Alice, má ještě hodně před sebou a něco málo si dokázala už tímto svým skromným nízkorozpočtovým debutem, který ač se to možná nezdá, tak navazuje na tradice české nové vlny. Celkově; nebylo to zas až tak špatné, ale k dokonalosti přeci jen něco málo chybělo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neseděl ve volební komisi, takže jsem dosud neměl možnost zmanipulovat výsledky a to je asi pro demokracii dobře. Přesto jsem toho názoru, že zasedání této vážené komise nevypadá příliš věrohodné a důvodů k usnutí se při něm najde poměrně dost. Vedle této sondy do životních problémů volebních komisařů je i historka o mých loňských potížích se zaraženými prdy o dost zábavnější. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

doplnění restu. Typická Nellis, nuda, fraška, co má být vtipné je trapné, spousta jakože uměleckých záběrů zbytečně dlouhých a nudných. Suchařípa dobrý, ale i Janžurová propadla všeobecné trapnosti, o méně ošklivé z jejích dcer nemluvě. To asi tak všechno, co můžu po cca 23 letech napsat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zajímavé postavy, výborné dialogy, přesní herci. A v roli běžce Petr Lébl, který se v prosinci roku 99 oběsil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak nás napadlo, že abys tam zejtra prostě nemusel chodit, tak se tady staví…s urnou. Víš? S volební urnou. Stejně se ti tam nechtělo, je tam spousta lidí, tak…aby ses tam nemusel táhnout.“ - „Copak…já tam musím?! No jo…musíme tam všichni. Do urny.“ V mé volební komisi, jejíž jsem byl předsedou, to probíhalo trošku jinak, asi jsem měl ostatním členům též malinko dochutit pití… Ene Bene je komedie, ze které se postupně stává její příbuzná „tragi“, až z ní vykrystalizuje čistokrevné drama. Film má 2 linie, kvalitou docela nevyrovnané. Volební linka má pár dobrých hlodů, ale bohužel trpí (alespoň v mých očích) tím, že Jana je krajně nesympatická, postupně mě iritovala stále víc, až jsem ji vyloženě nemohl vystát. Za to rodičovská linie, ať už je jakkoliv hořká, má hned několik situací k zasmání, a to v podání skvěle glosujícího Suchařípy a nahrávající Janžurové, oba film táhnou nahoru. Celkově tedy dám ještě slabší 4*. „Nechceš mrkvev? Je pěkně oškrábaná.“ - „Ne, já mám okurku.“ - „Neměla bych jít za ní?“ - „S nějakou další zeleninou?“ ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Když mezi Janžurovou a Suchařípou vyplavou na povrch všechny životní frustrace, spalující výčitky i léty tlumené bolístky, stojí i Sám Mendes v koutě. Síla. 85% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po průměrných Tajnostech a podprůměrném Výletu jsem dal Alici Nellis poslední šanci, takže jsem si pustil tuto "bravurní" (dle mnohých) prvotinou Ene bene. A po tomhle filmu jsem si definitivně potvrdil, že její filmy nejsou pro mě. U tohoto filmu pomíjím fakt, že Nellis v životě neseděla ve volební komisi (kdyby ano, tak by věděla, že tam sedí docela normální lidi, kteří by určitě zadrželi dceru Janžurové, kdyby chtěla trhat nesprávné kartičky). A ne, tohle neberu jako spoiler, protože to musí být každému jasné, co se stane. A tohle je velký problém tohoto filmu "ze života"… Postavy (či ty geniální dialogy?) šustí nehorázně papírem. No a (zřejmě díky scénáři) mi poprvé byla hodně nepříjemná Iva Janžurová. A to já tuto paní herečku opravdu mám rád, takže doufám, že tohle se mi stalo naposled. Zkrátka a dobře - film je to nudný, zasmál jsem se asi dvakrát. Zato nudit jsem se stihl skoro pořád. Jak říkám, potvrdil jsem si, že Nellis je nejpřeceňovanější českou režisérkou současnosti. 40 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních rolí herce Suchařípy po boku skvělé Ivy Janžurové však příliš podivínský příběh nezachraňuje.! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Alice Nellis má vzásný dar vystihnout ve svém filmu přirozené lidské reakce, přirozené lidské chování. Ene bene sice vypráví jen o maličkostech našeho, pro zahraniční diváky zřejmě nezajímavého, přežívání, ale činí tak pohledem vnímavé, bystré scénáritky a režisérky. Navíc podání naší neochoty účastnit se voleb je velice přesné a hodno delší debaty někde v hospůdce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na debut veľmi slušné. Len je stále cítiť, že je to "iba" debut. Pekne vykreslené charaktery, slušne zahraté. Ale menej by bolo viac. Dĺžka je totiž neúmerná, takže sa dej občas vlečie a ja som mal potom pocit, že je Nelis doslovná, pretože necháva situácie zbytočne doznievať a niekedy trvajú dlhšie, ako je nutné. Potom nestačí, keď vidím krysy v televízii, rozpráva sa o politike a pochopím, že predstavujú politikov, ale musím to aj počuť. Chyby filmu ale pripisujem aj 90. rokom, vtedy sa takto v Českej republike točilo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zrcadlo české malosti je svým způsobem také ojedinělým odrazem české polistopadové společnosti, propadávající se do neutěšených společenských dilemat doby. Výtečné herecké kreace Janžurové, Holubové, Javorského i mladé Remundové jsou předběhnuty zde excelujícím Leošem Suchařípou a jeho portrétem zásadového muže mdlého těla a bystrého rozumu. Veškeré polemiky, padající na vrub autentičnosti volební komise, jsou v tomto případě pomíjivé a pro Alici Nellis představuje Ene bene zásadní mezník v její filmové kariéře. ()

Reklama

Reklama