Reklama

Reklama

Semena nenávisti

  • Československo Potomci a předkové - Semena nenávisti (neoficiální název)
všechny plakáty
Československo, 1979, 83 min

Režie:

Drahoslav Holub

Kamera:

Josef Pešek

Hrají:

Klement Gottwald (a.z.)

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film z cyklu Potomci a předkové. Dokument popisuje období obsazení Sudet Němci a především osobu říšského tajemníka a později říšského ministra Karla Hermana Franka v dobách Protektorátu, jeho hrůzné aktivity během okupace a podíl na destrukci Československa. Záznamy z vyšetřování K. H. Franka obsahují 436 stran a evidence představuje přehlídku těch nejhorších zločinů, které člověk může spáchat. Dokument odhaluje i Frankův podíl na vyhlazení Lidic. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s konstatací, že jinak kvalitní dokumentární film je nejen kontaminován komunistickou normalizační ideologií, ale navíc přerůstá na řadě míst do vědomých autorských lží (KSČ vedoucí silou odboje v letech 1939-1941, kolaborantský předseda vlády Krejčí, údajná zrada a selhání buržoazie atd.). Je otázka, zda Jaroslav Matějka jako odborný poradce a odborně vyškolený historik s vědeckou ambicí vkládal do pořadu tyto lži vědomě a z vlastní iniciativy nebo na nátlak příslušného - zřejmě Müllerova ideologického - oddělení ÚV KSČ. Nezávisle na tom je mimořádně zajímavý viditelný posun v hodnocení Edvarda Beneše, které významně ztratilo na ještě nedávné ostrakizaci druhého československého prezidenta. Sál, kde se konal sjezd SdP v dubnu 1938, jsou dnešní - nebo už zase někdejší - Lázně III. Komu se rozsudek smrti nad KHF zdá příliš příkrý, ať si "vychutná" např. vypálení Lidic nebo desítky zmařených lidských životů s tím spojených nebo vraždy nejlepších - zpravidla demokratických - českých hlav vesměs v právě spuštěných plynových komorách Osvětimi na podzim 1942 a na jiných popravištích druhé světové války. Jinak řečeno SEMENA jsou plně plodem atmosféry doby svého vzniku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k ostatním. Jako dokument o K. H. Frankovi je to slušné, ovšem ve chvíli, kdy Otakar Brousek st. který svůj hlas propůjčil doprovodnému komentáři jen škrtne o SSSR nebo komunisty, mění se dokument v prorežimní propagandu. Vůdčí role KSČ v odboji, osvobození Prahy Rudou armádou během květnového povstání atd... Od toho je třeba se odprostit. Na druhou stranu v dokumentu v souvislosti s Lidicemi byl připomenut i hrdinný boj našich výsadkářů v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje což tvůrci mohli s ohledem na na to že se jednalo o výsadky zastřešované Británií přejít mlčením. Nicméně těch rudých žvástů je tam celkem dost a jejich nebezpečnost pro neznalého diváka je v tom, že na první pohled tak netlučou do uší. Dokument bude mít jistou hodnotu pro ty co vědí a jsou schopni si komančovskou propagandu odfiltrovat. Nacistická bestie jménem K. H. Frank měla na rukou krev tisíců našich skvělých lidí, hrdinů, vlastenců i zcela nevinných obětí nacistického teroru... Je dobře, že se jej podařilo dopadnout a na rozdíl od jiných nacistů mu bylo dopřáno zasloužilé oprátky... Doufám, že se za to vše někde smaží v pekle. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neskutečně prokomunisticky zkroucená fakta způsobují, že tento dokument není dokumentem, protože ve skutečnosti nedokumentuje, ale zkresluje. Jak jsem to koupil, tak jsem to vyhodil ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jedna velká přehlídka tendenčně a záměrně překroucených informací. O KHF by se jistě dal natočit velmi zajímavý dokument, neboť u nás zanechal mnoho zla a dosud nevyřešených emocí a křivd. Ale toto dílo není ten případ! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jak krásný dokument by to byl, kdyby to točili po revoluci a kdyby členy týmu byli naši historici a ne komouši. Komunisti z toho udělali agitku a ne dokument. A je to přitom dílo plné autentických záběrů, které je asi obtížné dát dohromady, a zejména drahé. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska velice vzácný snímek, jen škoda, že je celý prosáklý rudými bláboly typu....že za všechno může buržoázní republika, a že komunisti už od počátku před Němci varovali....ano, prostě je to hoodně poplatné režimu, ale jako životopisný snímek Franka je to dobré. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Prakticky mám totožný názor jako u Opusu pro smrtihlava. Dobrý a kvalitní portrét kata našeho národa, který je bohužel až moc poplatný době a režimu, kdy vznikl. Některá fakta jsou z ideologických důvodu zamlčena, jiná pozměněna a upravena jak se to tehdeším vládcům hodilo. Zvláště je zde vyzdvihován komunistický odboj. Přesto coby životopis knihkupce z Chebu poutavé, poučné, odstrašující. ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní dokument. Jsem hrdý na to, že jsem jej svým hodnocením pozdvihl do červených čísel. Po přečtení zdejších komentářů jsem čekal, že na mě bude blikat půlku filmu rudá hvězda a slovo komunista či komunismus zde bude častěji, než Karl Hermann Frank. Upřímně? O komunistech jsou v celém dokumentu asi 4 věty, některé informace možná nesprávně vynechané, ale bláboly typu, že je to celé prolezlé hrůzným komunistickým myšlením, ideologií a já nevím, čím ještě, to je docela slušná schizofrenie. V podstatě se jedná o cenný dokument (jsou tu leckdy unikátní záběry) o jedné z největších zrůd, která určovala osudy mnohým v tehdejším Protektorátu, a to od narození až do spravedlivého trestu. Samozřejmě, že doba vzniku je trochu poznat a je to lehce tendenční, ale co by asi natočili filmaři dnes o Libyi, Jugoslávii (potažmo Kosovu), Islandu, Íráku aj. Tam by byly pravdivé stěží ty titulky. A zdejším obdivovatelům brutálních vrahů Mašínů tímto vzkazuji, že nejsem komunista, jen nelezu tam, kde mi to něco hodí, nejsem bezcharakterní a bezcitný, neflákám se, nekradu, nepodvádím a nevraždím, na nikom neparazituju. Ten u některých až fanatický antikomunismus za každou cenu je dost komický. Obzvlášť v kontrastu s jejich věkem a zkušenostmi. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Dokument stručně shrnuje důležité okamžiky historie SDP a Protektorátu, jinak se ale plně věnuje K. H. Frankovi. Je to jasná obžaloba, dokument působí jakoby jen jmenoval jeho zločiny z vyšetřovacího spisu, protože se jedná jen o sled jeho zrůdností. Je to zajímavé, ale nijak vyjímečné svou formou a zdělením. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Zcela stejné výtky, jaké jsem měl i vůči mladšímu Opusu pro Smrtihlava...záměrné překrucování či vynechávání určitých událostí a zdůrazňování jiných, podávané opět za pomoci té hrůzné komunistické terminologie. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Snímek je poplatný své době - komunisti a Sověský svaz jsou vyzdvihováni, jiné skutečnosti zamlčovány, neřkuli překrucovány. U mnichovské dohody je opomenut fakt, že Beneš nabídnul Hitlerovi odstup pohraničí ještě před konferencí, kterýžto fakt vnímali Francouzi jako jeden z argumentů, proč Československu nepomáhat, u pražského povstání je zcela přehlížena výrazná pomoc Vlasovců, bez níž by povstání dost možná nedopadlo úspěšně. Přesto se nejedná o špatný dokument, divák může narazit na řadu zajímavých informací. ()

Reklama

Reklama