Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy balí kdekdo kufry k odjezdu z republiky. Právě odvolaný primář Martin Ivánek (Jaromír Hanzlík) má navíc platný pas a výjezdní doložku do Velké Británie. Je rozhodnut. Jenže! Na krku má složitý medicínský případ, který přeroste v osobní závazek.

Dívka na prahu dospívání (Tereza) se pokusí o sebevraždu. Lékař (Martin Ivánek) objeví neklamné známky násilí a zneužívání. Aby vymanil děvče z rodinného prostředí a z léčby na psychiatrii, odveze ho -bez souhlasu nadřízených- ke konzultaci na plastickou chirurgii. Nové zážitky během cesty i lékařovo přátelské chování způsobí, že se k němu Tereza postupně přimkne.

Je rok po srpnových událostech. Martin Ivánek byl před nedávnem sesazen z funkce primáře, jeho působení v okresní nemocnici je nejisté. V průběhu dění se dovídáme, že za války byl lékařem u pozemních sil RAF v Británii a že se tam rovněž oženil. Jeho (dnes už bývalá) manželka žije za hranicemi a jemu se přesto podařilo získat výjezdní doložku. Z několika narážek pochopíme, že oficiální místa by přivítala, kdyby vycestoval a už se domů nevracel. Profesní diskriminace, které je lékař vystaven, této úvaze také napomáhá.

Soukromý život hlavního hrdiny ovšem není tak docela prázdný. Jakkoliv se odmítá vázat ve vážném vztahu, přece jen se krátkou výsečí jeho života, již jsme během filmového děje svědky, mihne několik blízkých bytostí, které by nerad opouštěl. Svou roli sehrává také konfliktní vztah s bratrem, ve kterém zůstává řada otevřených otázek.

Snaha dívky Terezy uniknout z těžkých poměrů je sice motivována něčím jiným, ale shodou okolností se prolne s Martinovým osudem, v němž se úvahy o útěku ozývají stále intenzivněji. Jsou ovšem řešení, která nečekáme a která mohou být definitivní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No vida, Jiří! Poprvé vidím Markétu Hrubešovou předvádět něco, co se dá nazvat hereckým výkonem! A proč ten Jaromír Hanzlík nehraje více, nechce se mu?:-) Jen ten závěr byl vypjatý více, než je zdrávo. 90%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Námět, scénář i samotná realizace je pustopustou přehlídkou maření a marnosti velké umělecké příležitosti. Diletantské míšení událostí let 1968 a 1969 korunuje závěr, který je trapným dokladem mizerných historických znalostí Pražského jara, eliminací zajímavých postav z první poloviny tohoto televizního filmu a pádem do postmoderního rozvratu. Tím nejpodstatnějším jsou naštěstí herecké výkony; především to platí o Jaromíru Hanzlíkovi, ale pominuty by neměly být ani další klíčové postavy. Nebýt toho, nebylo by o čem mluvit a psát. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že pan hanzlík, bez urážky, zapomíná tak trochu kvalitně hrát, již nepředvádí své opravdu "nadherectví" z let sedmdesátých a osmdesátých, snad je to věkem či nezájmem více ze sebe vyjevit.!? ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Prostředí 7/10/// +po dlouhé době opět skvělí Jaromír Hanzlík v hlavní roli, překvapí Eliška Zbranková, potěší Zdenka Procházková (proč zde není uvedená?), zaujme tísnivý příběh, doplněný melancholickou a přitom hezkou hudbou, dobově dobře udělané (rok 1969) -tenhle film je potřeba pořádně vydýchat, je opravdu hodně melancholický a tíživý/// Možná že jsem s hodnocením příliš vysoko, ale jak mám hodnotit když mě film úplně pohltil a na konci mě vyflusl úplně zničeného. Přál jsem hrdinovy šťastný konec, ale věděl jsem že to šťastně nedopadne. Pro diváka je to však překvapivá podívaná./// Celkem 85%/// ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tato inscenace si asi nezaslouží plný počet hvězdiček, ale jsem nucena vyvážit ta negativní hodnocení všech, kteří se u takhle dobře udělaného filmu nudili. No ano, já vím, je to o doktorech a žádná operace v přímém přenosu, ani zachráněných pět siamských dvojčat. Hlavní postava nejedná logicky, ale srdcem. A navíc já tuhle specifickou českou filmovou poetiku nenásilně vkomponovanou do velkých dramat prostě miluju. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud mi u filmu připadají všechny postavy zajímavější než ta hlavní, nejspíš je někde něco v nepořádku. Možná je to částečně scénářem, ale hlavně mi přišlo, že Jaromír Hanzlík tímto filmem jen tak prochází. Zato Eliška Zbranková patří k nejpozitivnějším domácím filmovým překvapením tohoto roku a doufám, že ji ještě v nějaké dobře napsané roli uvidím. A i díky ní je to nakonec o hvězdičku víc, než by mi radil rozum a divácká zkušenost. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Každý je polepšitelný. I nepolepšitelný. Od čeho máme polepšovny? Už název sděluje, že od toho, aby se lidi polepšili. Ale je v tom přece jen malý háček. Ty polepšovny muí vést lidi, co jsou polepšení, mají v sobě dostatek mravní síly a touhy vést k polepšení i ty, co potřebují polepšit. A to je kámen úrazu. Často totiž nadřízený nepolepšený nemůže polepšit člověka, který mu byl k polepšení svěřený. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Já jsem si hrál na Pána Boha a teď nevím, jak říct, že Pán Bůh nejsem," říká hlavní hrdina Martin Ivánek při náhodném sexu s recepční Janou. Tvůrci komorního dramatu, které staví svou působivost na hereckých výkonech, na účinných lyrických záběrech, jímavé hudbě Tatiny Mikové a 2/3 času i na dialozích, které jsou věrohodně zasazeny do doby i prostředí, se bohužel neubránili závěrečnému scénáristickému kotrmelci. Takže na první pohled krasohledná podívaná se tříští a nezachrání ji ani symboly kaleidoskopu nebo zrcadlového sálu. Za zmínku stojí „zkaženost hlavního hrdiny literaturou“. Škoda, že tvůrci scénáře Václav Holanec a Jiří Svoboda zkazili závěr… ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hoci sa film vyznačoval nevyrovnanosťou, čo by som od skúseného režiséra nečakal, bolo to príjemné sledovanie. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Asi se nejedná o reálný příběh, přesto si mě získal. Plejáda známých českých herců v čele s Jaromírem Hanzlíkem zajišťuje kvalitní podívanou. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Potvrdilo se, že herců jako je Jaromír Hanzlík máme málo. Snad i to, že se v současných filmech vyskytuje sporadicky, způsobilo, že ten film doslova rozsvítil. Jinak musím konstatovat, že ač film to byl rozhodně povedený, něco mi tam stejně nesedělo. Nedokážu to pojmenovat, ale bylo to ve vystavění toho příběhu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kňažko byl jako primář idiot. V téhle roli si ho budu dlouho pomatovat. Politika by se neměla vměšovat do práce. Šlo přece o život pacientky a to by měla jít veškerá politická diskuse stranou. Vyhodit kvalifikovaného doktora s dlouholetou praxí je absolutní hloupost. On to nakonec Martin Ivánek vyřešil sám. Dostal infarkt, který byl smrtelný. No nic, doba už byla taková. Hlavně, že už je minulostí. Spolykat prášky je taky blbost. Tereza ale neviděla jiné východisko ze situaci, ve které se nacházela, matka alkoholička schopná odpřísáhnout cokoliv a o otčímovi je pouze zmíňka. Doktor Ivánek ji chtěl na chvilku z toho prostředí vykořenit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Takhle primitivní příběh by snad neobstál ani v roce 1990. 1) Především je to všechno nudné, unylými hereckými výkony počínaje a hlupočkým scénářem konče. 2) Scéna se sovětskými vojáky je naprosto nevěrohodná. 3) Pointa ve stylu deus ex machina je neústrojná, nadbytečná a stejně trapná, jako celé dílo. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Připadlo mi to spíš jako nějaký dokument .... takové nějaké ---bez emocí . Nemám pocit , že bych to ještě musela vidět .. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Docela přijemný film, který kazí hlavně nepovedený konec. To, jak celý příběh skončí, je od začátku víceméně jasné, divák jen čeká, jak se toho ujmou filmaři. No, tentokrát se moc nevytáhli a to i přesto, že Svoboda je kvalitní režisér. Konec je násilný, neuvěřil jsem tomu ani vteřinu. Škoda, mělo to našlápnuto na víc. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herecké výkony. Člověk až skřípe zuby, v čem to kdysi žil. Je dobré tu dobu připomínat, zvlášť když je to udělané takovým způsobem jako tento film. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příběh pana doktora je v oné vypjaté době celkem zajímavý. Ne s každým jeho činem lze ovšem souhlasit, či uvěřit tvůrcům, že by se tak člověk zachoval. Nejvíce ale ubral na dojmu z filmu jeho závěr, který je dle mého názoru až zbytečně moc emotivní. Jinak slušné obsazené a slušně zahrané televizní dílko, kdy mě mile překvapili kromě Hrubešové i přes své malé role výborní Hrušínský nebo Töpfer. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jiri Svoboda /Zanik Samoty Berhoff/ natocil len taky nudny podpriemerny film s Hanzlikom /Romance pro kridlovku, Postriziny/ v hlavnej ulohe. Nudny unyly pribeh vladne, tempo takmer ziadne, dialogy su blbe. 5 % ()

Reklama

Reklama