David Firth je na internetu známý svými kontroverzními animacemi, a SALAD FINGERS není nijak odlišný. Příběh (pokud lze použít slovo „příběh") se točí kolem osamělého poustevníka žijícího v polorozpadlé chatrči, kterého sužují nejrůznější halucinace, imaginární přátelé a duchové minulosti. Animace Davida Firtha bývají nezřídka označovány za perverzní, úchylné, nechutné, či nějakým jiným způsobem pohoršující a znepokojivé. (Komprimus) -
Postapokalyptický svet Salad Fingersa bol stvorený britským karikaturistom Davidom Firthom, ktorému ako inšpiratívne zdroje slúžili diela Davida Lyncha, Tima Burtona, Chrisa Morrisa a Mestečko South Park, získal už v roku 2005 veľkú internetovú popularitu. San Francisco Chronicle ho zaradil medzi TOP 10 kultúrnych fenoménov. Ako bolo naznačené v niekoľkých epizódach, tento svet vznikol ako dôsledok nejakej "veľkej vojny" a jeho hlavnou postavou je stvorenie oblečené v svetri, ktoré má "šalátové prsty" a ich trenie o rôzne povrchy, najmä hrdzavé veci (lyžičky) mu spôsobuje obrovský pôžitok. Žije sám v opustenej chatrči a vždy sa veľmi poteší stretnutiu s novými ľuďmi. Keďže pravdepodobne trpí psychózou, nie je schopný rozlišovať medzi živými a neživými objektmi. Salad Fingers má anglický prízvuk a hlas nevinný ako dieťa, čo vyvoláva desivú atmosféru, ktorú sprevádza i strašidelná hudba v pozadí ("Beware the Friendly Stranger" od Boards Of Canada) a vôbec temný soundtrack. (Fleur6)
hirnlego
David Firth je nechutně geniální zrůda, pod jejímiž prohnilými prsty vznikají ty nejkrásnější animované pohádky světa.(4.3.2010)
Flipper
Priemerný prehľad úchylností, bez väčšieho vtipu, alebo pointy. Hlavnu rolu hrá atmosféra s desivým hlasom no tam to končí.(11.3.2010)
Cappuccino
Toľko ľútosti a zároveň strachu som behom pár minút (z jednej osoby) už dávno nezažil. Animácia amatérska, ale pre moje oko o to príjemnejšia.(1.10.2010)
Jacinda
Hnus :-D(21.11.2010)
Bloody13
Animovaný úlet, který slabším povahám dozajista vyčaruje těžkou depresi. Haluškoidní příběhy jsou sice bez pointy, ale to jsou noční můry taky. Každopádně postavička hlavní zrůdičky je kouzelná a odporná zároveň.(25.5.2011)
Sinecod...
Příšerná animace, ale běhá mi z toho mráz po zádech. Brrr. Ten hlas, to mě děsí :-) I like rusty spoons!(25.12.2009)
fmash
Naprosto chápu, že se Salad Fingers nelíbí každému (vysoké hodnocení vypovídá pouze o tom, že kdo hledá, najde). Firthem vytvořený postapokalyptický svět je ale tak podivný, snad až čarovný... Tato série je čirá poezie, holt ale není jen o lásce, ale i o těch dalších věcech.(22.5.2011)
pools
Rád šahám na věci protože z toho mám orgasmus - můžu si na tebe šáhnout? WTF???(28.1.2012)
Komprimus
Pokud vás Salad Fingers zaujal, zkuste také toto, další věc z dílny Davida Firtha: http://www.youtube.com/watch?v=ke6P5qF072k(8.12.2009)
MissJ
Psycho dílko, ze kterého mi naskočila husí kůže.(12.7.2010)
SoolenJV
Úchylné, divné, morbidní, děsivé, personifikovaná noční můra. Ale přes to všechno - pohlcující, černohumorné, atmosférické a koneckonců i zábavné. Jen asi ne pro každého...(16.9.2011)
Mefistofelle
Animace je sice jednoduchá, ale ty scénky jsou tak nechutné, morbidní a divné, že to za to stojí:). Postapokalyptický svět, který nám zde David Firth servíruje, je opravdu místo, kde byste nechtěli žít. Salad Fingers a jeho prstoví maňásci, divné bytosti a lidi, šedivé okolí... skoro by to v jednom vyvolalo depku.(10.6.2011)
casioa....
Minimalistické, no predsa hodnotné. I když, svojím spôsobom pre mňa už miestami za tou "tenkou červenou čiarou".(26.11.2011)
Very_kuul
I like rusty spoons..aaarrgh..(14.2.2010)
Mimesis
Musím říct, že mám raději Firthovo jiné dílko - Spoilsbury Toast-boy, který mi příjde 500x úchylnější a depresivnější - Tohle dílko mi přišlo jako slabší odvar, aspoň zpočátku, jenže po třech dílech se to v některých scénách dost přiblížilo Toast-boy, dokonce tam byly podobný zvuky, divnosti, úchylárny, psychárny, vymývárny... No nářez, musím dát 4 hvězdy. Z tohohle je mi zaručeně divně a tak to má být :) Ale Spoilsbury-toastboy taky doporučuju, ale rozhodně ne slabším povahám, v jedné scénce totiž souloží brouk s babičkou. Škoda, že tohle dílko na ČSFD.CZ vůbec není...(2.8.2010)
HrochOch
Psychohlína, dají se najít lepší videa než je sám mocný salad finger.Z Firthovy tvorby zbožňuju Milkmana už kvůli chytlavému songu a má palec nahoru za velmi požitkářské trávení Valentýna.(8.3.2011)
Hermez
Nádhera, máloco jsem viděl tolikrát a nutně potřeboval pustit tolika lidem. Pokud na to člověk kouká jen povrchně - děj, animace atd. je to asi o ničem. Ale pokud se zaposlouchá a vžije do toho, co vše se těch pár minut děje, věnuje svou mysl úvahám o tom proč, jak, cože apod. a zároveň není tzv. square, pak si to náležitě užije. Hudbu dělal David Firth společně s Aphex Twinem, a sedí jak pozadí na hrnec.(16.5.2011)
HonzíQ
Svět Salad Fingers je mnohem hezčí než tenhle, chci se přestěhovat.(22.8.2011)
Janko666
I like it when the RED water comes out.(8.12.2009)
Brasi
Hubert Cumberdale, fancy seeing you here! Jedna z nejdepresivnějších věcí, kterou jsem kdy viděl. V určitým smyslu i věc zrádně hluboká.(31.1.2010)