Reklama

Reklama

Mumie

(festivalový název)
  • Velká Británie The Mummy (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1895 tým britských archeologů objeví neporušenou hrobku egyptské princezny Ananky. Vědci jsou varováni, aby nerušili klid mrtvých, ale toto varování ignorují a při prozkoumávání hrobky přivedou zpět k životu velekněze Kharise, který princeznu miloval a byl pohřben spolu s ní, aby navždy strážil její klid. Oživlá mumie se nyní vydává pomstít se narušitelům princeznina posmrtného klidu… (liquido26)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Hammerovská verze filmu s Karloffem se mi líbila výrazně víc. Narozdíl od melodramatického originálu má jednotný styl (který je se svými červenými bažinami a smaragdově zelenými zákoutími hrobky sice nerealistický, ale opravdu krásný) a především výrazně lepší scénář. Karloffova postava byla u Hammerů moudře rozdělená na dvě a v obou případech lépe motivovaná. Původcem zla je člověk. Egypťan domestikovaný v Británii, který se chce pomstít za "rouhání" britských archeologů. Mumie je jeho nástrojem (podobně jako třeba Golem v Císařově pekaři). Je zvláštní, že i roli, která zdánlivě předepisuje jen neartikulované mručení a klátivou chůzi, naplnil Christopher Lee čitelnými emocemi a diferencovaným vývojem napříč dějem. Jeho mumie (i když nebyl mumifikován, tuto chybu originálu tvůrci převzali beze změn) se zpočátku chová jako dobře naprogramovaný stroj, který po rozehřátí na provozní teplotu slepě plní příkazy Egypťana, později se začíná rozpomínat na svou lidskou minulost a chce na ni navázat. Dobře motivovaná je i postava Petera Cushinga (který byl nicméně o generaci starší, než by se k jeho postavě hodilo). 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po třetím zhlédnutí zvyšuji hodnocení o jednu hvězdu. Výborná hammerovka, nejlepší samozřejmě z celé série, byť nadšení vyvolá asi jen u fanoušků studia a milovníků starých gotických hororů. Studiová oáza (jak v té době bylo zvykem), retrospektiva prostřednictvím vyprávěné legendy, močál a rozsáhlý dům v Londýně. Většinu filmu táhne samozřejmě P. Cushing. Démonický Ch. Lee je povětšinu doby zafáčovaný, díky flashbacku ho ale můžeme vidět i v plné kráse. Zatímco krásná Yvonne Furneauxová netuší, co ji v nejbližších dnech čeká, rozvlní se nejprve mlžný koberec a hned po něm hladina temného močálu. Močálu, co skrývá strašlivý nástroj pomsty. Tři hrobku znesvětili, tři musejí zemřít... ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku se příjemně nese v duchu klasických britských hororů této doby, takže tu jsou blata na anglickém venkově, vyděšení a v místní putyce se opíjející nevzdělaní vesníčané, klasická venkovská sídla a spousta obvyklé mlhy. Ovšem po působivě odvyprávěné legendě ze starého Egypta se film změní v klasické postupné vybíjení jednotlivých aktérů až do nepříliš povedeného konce, kde tradičně jedna již po staletí oslavovaná lidská emoce přemůže i po pomstě bažící božskou zášť. Ovšem naštěstí má film relativně krátkou stopáž a Christopher Lee dokáže zahrát na děsivou i soucitnou strunu diváka pouhými pohledy, takže se nakonec jedná o slušnou, i když dnes již poněkud zastaralou strašidelnou podívanou. Slušné 3*. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kulhající Cushing fakt nemá chybu :-)) No jinak děj je standartní, ničím nepřekvapí, stopáž tak akorát. Atmosféra pěkná hlavně, hlavně když se mumie i s Cushingovou filmovou ženou brodí bažinama, ta mlha a celkově tajemná atmosféra bažin se fakt povedla. Oproti tomu se těžce nepovedl Egypt. Jungle, kde mají vědci rozestavěný tábor působí až přehnaně uměle a hrobka princezny Ananky je i po 4000 letech dokonale čistá a zachovalá. Ale většina děje se odehrává v Anglii, takže se to dá prominout. Mumie Kharis v podání Christophera Lee je narozdíl od Imhotepa (ať už v černobílém podání Borise Karloffa anebo v té nové verzi) nikoliv původcem veškerého zla, ale pouhým sluhou poslouchajícím příkazy zfanatizovanýho Egypťana. Tvář Christophera Lee coby velekněze uvidíme pouze krátce ve flashbackových scénách, jinak je od hlavy až k patě zafačován. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Atmosféra aj príbeh fungujú na jednotku, civilný Cushing tiež potešil ale problém je v úplne neživotných pasážach z Egypta a hlavne v titulnom monštre. Už Freund vo svojej verzii z 30. rokov pochopil, že nemôže nechať pobehovať chlapa od hlavy po päty zabaleného v obväzoch pretože to vyzerá smiešne.Tak prečo to nedošlo aj tvorcom o takmer 30 rokov neskôr? Chvalabohu tam scén s Múmiou moc nie je .Škoda. Slabých 7/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Lee si vyhodil záda, když nesl Yvonne Furneaux. (liquido26)
  • Pracovní název filmu byl Terror of the Mummy. (liquido26)
  • Dveře, které musel Christopher Lee rozrazit, se během natáčení scény náhodou zabouchly. Lee si vykloubil rameno, když dveře prorazil, ale scéna ve filmu zůstala. (liquido26)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama